Balogh Bélának jobban fekszik a spanyol futball, mint az angol

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2008.12.07. 07:35
Balogh Béla, a spanyol másodosztályban szereplő Real Murcia magyar légiósa a Nemzeti Sport Online-nak elmondta, szeretne újra a válogatottban játszani, de addig nem gondol a nemzeti csapatra, amíg nem lesz alapember klubjában. A kilencszeres válogatott védő jól érzi magát Spanyolországban, és elárulta, jobban fekszik neki a technikás spanyol futball, mint az angol.
Balogh a nyáron még Güiza ellen játszott, ma már az Európa-bajnok futballista honfitársaival szerepel egy csapatban
Fotó: M. Németh Péter (archív)
Balogh a nyáron még Güiza ellen játszott, ma már az Európa-bajnok futballista honfitársaival szerepel egy csapatban
Balogh a nyáron még Güiza ellen játszott, ma már az Európa-bajnok futballista honfitársaival szerepel egy csapatban
Fotó: M. Németh Péter (archív)
Balogh a nyáron még Güiza ellen játszott, ma már az Európa-bajnok futballista honfitársaival szerepel egy csapatban

Balogh Bélának augusztus elején még rossz emlékei lehettek Spanyolországról, legalábbis az akkor még az MTK-val a Bajnokok Ligájától a Fenerbahce elleni kettős vereséggel búcsúzó védő mindkét találkozót végigjátszotta az Európa-bajnok Luis Aragonés vezette – és Daniel Güizával a csatársorban felálló – török együttes ellen.

Az elmúlt idényben még a Championshiptől búcsúzó Colchester Unitedben szereplő Baloghot a Primera Divisiónból kieső Real Murcia neves vezetőedzője, Javier Clemente szemelte ki. A korábban – többek között – az Atlético Madridot és a spanyol válogatottat is irányító mester éppen az MTK Fenerbahce elleni meccseinek felvételei alapján döntött a magyar játékos kölcsönbe vétele mellett. Balogh nem bánta meg, hogy igent mondott.

„Jól érzem magam Spanyolországban, sikerült beilleszkedni a csapatba – mondta Balogh Béla. – Az egyetlen dolog, ami rossz, hogy egyelőre nem megy jól a Murciának.”

„Az angol másodosztályban, amikor még a Colchesterben játszottam, nagyon sokat tanultam – tette hozzá a védő. – Az a bajnokság fizikailag sokkal nagyobb erőfeszítéseket követel, mint a technikásabb spanyol futball, mégis úgy gondolom, hogy nekem inkább a spanyolországi labdarúgás fekszik jobban.”

A MURCIA MESTERE

A Real Murcia vezetőedzője, Javier Clemente nem akármilyen múlttal büszkélkedő szakember. A korábban az Athletic Bilbaóban futballozó csatár játékos-pályafutása sérülés miatt hamar véget ért, de edzői karrierje során számos csapatnál megfordult.
Korábbi együttese mellett dolgozott – többek között – az Espanyolnál és az Atlético Madridnál is edzőként, valamint 1992 és 1998 között a spanyol válogatott szövetségi kapitánya volt.
Nem is meglepő, hogy a később a Marseille-nél és a szerb válogatott élén is megforduló szakembertől sokat várnak a Murcia vezetői, és biztosak lehetünk benne, hogy Balogh Béla sokat tanulhat a mestertől.
A Murciának sajnos egyelőre valóban nem megy jól: a nyáron még a feljutást tervezgető együttes az eddigi 14 forduló alatt mindössze 12 pontot gyűjtött, és a 22 csapatos Segunda División 20. helyén áll.

„Természetesen csalódottak vagyunk, hogy nem megy úgy a bajnokságban, ahogy azt az idény előtt vártuk, és az sem könnyíti meg a dolgunkat, hogy a helyi sajtó rendkívül magasra tette a lécet – mondta Balogh. – Egyelőre keressük a gyenge szereplés okait és a megoldást. Nem keseredtünk el, küzdünk tovább, és ahogy eddig is, minden meccsünket megpróbáljuk majd megnyerni.”

A magyar védő egyelőre nem vált a spanyol együttes alapemberévé, és a csapatba kerülésben október eleji sérülése is hátráltatta. Két végigjátszott bajnoki után a hatodik fordulóban megsérült, és legközelebb csak a 11. fordulóban lépett pályára. Azóta viszont a múlt hétvégi meccstől eltekintve mindegyik találkozón szerepet kapott.

„Szeretnék rendszeresen játszani a csapatban, de október elején volt egy sérülésem, ami miatt kihagytam néhány mérkőzést, ám utána négy találkozón szerepet kaptam – mondta a védő. – Az edzőnk azt mondta, hogy nem szabad elkeseredni a sérülés miatt. Nem is teszem. Dolgozom tovább, minden edzésen megpróbálom a maximumot nyújtani.”

A 23 éves Balogh Várhidi Péter irányítása alatt a válogatottban is bemutatkozhatott, és kilenc alkalommal ölthette magára a címeres mezt. A védő természetesen szeretne újra a nemzeti csapatban játszani, de előbb klubjában akar alapemberré válni.

Azért néha örömre is van ok a Murciánál
Fotó: Imago (archív)
Azért néha örömre is van ok a Murciánál
„Nagyon szeretnék újra a válogatottban szerepelni, de előbb arra van szükség, hogy minél több mérkőzést játsszak a csapatomban – jelentette ki Balogh. – Bízom benne, hogy felvetődik a nevem a szövetségi kapitánynál, de ha egyelőre nem kerülök a nemzeti csapat közelébe, akkor sem keseredek el.”

Mindenesetre annyi biztos, hogy Erwin Koeman szövetségi kapitánynak a jövő év elején szüksége lesz erősítésre a védőposzton, mivel az Albánia elleni, márciusi vb-selejtezőn nem léphet pályára Juhász Roland és Bodnár László, így Balogh is szóba kerülhet, ám ehhez valóban arra van szükség, hogy légiósunk minél többet játsszon a Real Murciában.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik