nemzetisport.hu 2022.09.28 18:38 Frissítve: 2022.09.28 20:35

Röplabda: a szövetség új elnöke csapatban gondolkozik

Kedden Dr. Kersch Ferencet választották meg a Magyar Röplabda-szövetség új elnökének. Első munkanapját az MRSZ irodájában töltötte, ahol a szövetség honlapjának is nyilatkozott és vázolta elképzeléseit.

Dr. Kersch Ferenc megbízása öt évre szól, de addig marad, amíg szükség van rá (Fotó: Jani Martin/hunvolley.hu)

 

- Szeretném azzal kezdeni a beszélgetést, hogy óriási megtiszteltetés a számomra már az is, hogy alkalmasnak találtak és jelöltek az elnöki pozícióra, azt pedig pláne szeretném megköszönni, hogy meg is választottak erre a tisztségre. Most még nem tudom, hogy meddig tart majd ez az időszak, de azt mindenképpen megígérem, hogy amíg én töltöm be ezt a pozíciót, addig teljes mértékben számíthat rám a sportág.

- Megbízatása öt évre szól, ám azt már a bemutatkozó beszédében is elmondta, hogy amennyiben találnak egy önnél is alkalmasabb jelöltet, akkor azonnal átadja a helyét. Miért alakult így a helyzet és hogyan lett ön a jelölt az elnöki tisztségre?
- Mint a szövetség sportigazgatója, Dr. Kovács Ferenc lemondása után én is részt vettem az új elnökjelölt kiválasztási folyamatában. Több olyan jelölt is volt, aki potenciálisan alkalmas lett volna az elnöki tisztség betöltésére, azonban bizonyos okok miatt végül megrekedtek a tárgyalások, az idő pedig vészesen telt, mert az alapszabály kimondja, hogy harminc napon belül új elnököt kell választani. Az egyik elnökségi értekezleten vetődött fel, hogy elvállalnám-e ezt a pozíciót, mert az elnökség tagjai engem is alkalmasnak találtak a feladatra, ráadásul én már jelenleg is napi szinten benne vagyok az iroda munkájában, tehát még az a probléma sem áll fent, hogy teljesen kívülről jött személyként kellene átvennem a sportág vezetését. Valóban öt évre választottak meg, de már a jelölést is csak azzal a feltétellel vállaltam el, hogy ha találunk egy alkalmasabb, vagy inkább úgy fogalmaznám, hogy befolyásosabb személyt, akkor azonnal átadhassam neki a helyemet.

 DR. KERSCH FERENC
 

TANULMÁNYOK, KÉPESÍTÉSEK
1992-1997 Jogász, ELTE Állam- és Jogtudományi Kar
1984-1988 Petőfi Sándor Gimnázium, Budapest
1976-1984 Lisznyai utcai Általános Iskola, Budapest

SZAKMAI TAPASZTALAT
1997-2000: Kersch Ügyvédi Iroda, ügyvédjelölt
2000-: Kersch Ügyvédi Iroda, irodavezető ügyvéd
2002-2018: Magyar Kézilabda-szövetség: Fegyelmi Bizottság elnök, Jogi Igazgatási- és Átigazolási Bizottság elnök, 2013-2014 főtitkár, 2014-2018 főtitkár-helyettes, 2012-2018 Szakmai- és Versenybizottság elnök
2018- sportigazgató, Nemzeti Kézilabda Akadémia
sportigazgató, Magyar Röplabda Szövetség

EGYÉB
1983-1999. NB I. és NB I/B. osztályú kézilabda játékos
1993. Egyetemi és főiskolai kézilabda válogatott tagja
A Magyar Birkózó Szövetség korábbi jogi tanácsadója
A Magyar Evezős Szövetség korábbi jogi tanácsadója
A Budapesti Sportszövetségek Uniójának jogi tanácsadója

- Egyből igent mondott a felkérésre?
- Egy kicsit azért kérettem magam – mondta nevetve –, de már akkor is tudtam, hogy el fogom vállalni. Igazából azt kellett felmérnem, hogy hogyan tudom az ezzel a pozícióval járó munkát összhangba hozni az eddigi munkáimmal, az ügyvédi irodával, illetve a Nemzeti Kézilabda Akadémiával kapcsolatos feladataimmal. Végül is úgy gondoltam, hogy ha kevesebb operatív, de több elnöki, kapcsolatteremtő, illetve ügyvivői feladatom lesz, akkor kivitelezhető a dolog.

- Vannak már elképzelései azzal kapcsolatban, hogy merrefelé akarja terelni a sportágat és mennyire enged beleszólást ebbe?
- Van már komoly sportvezetői múltam, hiszen több, mint másfél évtizeden keresztül dolgoztam a kézilabdaszövetségben, ahol főtitkár is voltam. Ott is és most is csapatban gondolkoztam, nem vagyok az egyszemélyi vezetés híve, szóval mindenkit be fogok vonni a munkába és a döntésekbe, akit csak szükséges. Ráadásul azért, mert megválasztottak az MRSZ elnökének, nem lettem egycsapásra röplabda-szakember, szóval a szakmai részt meghagyom azoknak, akik értenek is hozzá. Én sportszakember vagyok, és arra fogok törekedni, hogy a meglévő stratégiai elveket betartsuk és markáns célokat tűzzünk ki. Mindent döntést ennek kell alárendelnünk, de hogy milyen elemekkel valósítsuk meg ezeket a feladatokat, abban már van elképzelésem.

- Tervez komolyabb változásokat a szövetségben?
- Jól ismerem az iroda működését, és szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy ezzel a csapattal képzelem el a további munkát. Radikális személyi változtatások nincsenek tervben, mindenki meg fogja kapni a bizalmat és a lehetőséget. A működést szeretném strukturáltabbá tenni, rendszeresebbek lesznek az értekezletek, ahol szeretném elosztani a feladatokat, azokat pedig időről időre számon is akarom kérni. Ennek a rendszerét kell majd mindenkinek a maga területen kidolgoznia, hogy tervszerűen menjen a szövetségben a munka. És aztán ha jó, akkor majd ezeket a terveket fogom jóváhagyni és koordinálni, amíg szükség van rám.

 

2022.06.20 23:20:52

Röplabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. „Egy sértést megbocsátani: jótétemény, amit a másiknak juttatunk; egy sértést elfelejteni: jótétemény, amit önmagunkkal szemben gyakorolunk.” Mi tagadás, nekem sem könnyű a gyakorlat a Fligl-tanács nyomán, ám egyetértek azzal a tudományos megállapítással, hogy a sértődés mögött mindig valamilyen értékünk látszólagos elveszítése van.

2022.02.24 23:02:56

Röplabda SZABÓ GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Inkább dicsérjük a röplabdánknak nagy piros pontot szerző Vasast.

2022.02.18 00:12:43

Röplabda SZABÓ GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Hihetetlenül hosszú pályafutás zárult le, amely – nem túlzás – a pokol tornácáról indult.

2021.11.21 14:19:25

Röplabda B. D. K.

A 23 éves sportolónőt egész egyszerűen imádja a kamera.

2021.11.10 09:27:11

Röplabda PAPP BÁLINT

A röplabdázó Inneh-Varga Elizabet csapata egyetlen légiósaként beletanulhat a vezérszerepbe.