Rio 2016: pszichológussal a csúcsra, nagy vesztesből királynő lett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.20. 23:38
null
A ritmikus gimnasztika riói olimpiai bajnoka, Margarita Mamun (Fotó: Reuters)
Meglepetésre az orosz Margarita Mamun nyerte meg a ritmikus gimnasztikázók egyéni összetett olimpiai döntőjét, legyőzve az olimpiai ciklusban végig domináló favorit honfitársát, a buzogánnyal hatalmasat hibázó Jana Kudrjavcevát.

Bár a selejtezőben a fantasztikus formában versenyző ukrán Hanna Rizatdinova megközelítette az orosz ritmikus gimnasztikázó sztárokat, az egyéni döntő a várakozásoknak megfelelően az oroszok párharcát hozta, az így is parádés teljesítményt nyújtó Rizatdinovának be kellett érnie a bronzzal.

A riói olimpiai ciklus végig a jegesen higgadt, fantasztikus szerkezelésű Jana Kudrjavceva, és barátja-riválisa, az érzelmes, egyáltalán nem versengő típusú, nagy tétnél rendre megremegő Margarita Mamun párharcáról szólt. A ciklus összes fontos összes versenyét Kudrjavceva nyerte meg, az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon tavaly törött bokával tornázva tudta megelőzni az utolsó szerrel hibázó Mamunt, aki kétségbeesésében a dobogón ülve zokogott egy függöny mögött.

Mamun vigasztalja Kudrjavcevát a döntő után (Fotó: Reuters)
Mamun vigasztalja Kudrjavcevát a döntő után (Fotó: Reuters)

Mamun annyi nagy versenyt rontott el feltűnő idegessége miatt – saját bevallása szerint is annyira könnyen stresszelhető, hogy ez a teljesítményét is befolyásolja –, hogy az orosz vezetők külön pszichológust fogadtak mellé. A közös munka, valamint a remek együttműködés személyi edzőjével, Amina Zaripovával hatott: Mamun egyre stabilabb és stabilabb lett, bár – mint a vb-n – úgy tűnt, hogy a nagy tét még mindig nyomasztóan hat rá.

2016-ban már szinte végig egyenletesebb teljesítményt nyújtott, mint a bokatörése és műtétje után hónapokat kihagyó Kudrjavceva, de az Eb-n megint a szokott kép fogadott mindenkit: a szőke rivális nyert. Rióban viszont az addig mindig elképesztően higgadt Kudrjavceva már a selejtezőben többször rontott. Mamun is egyszer, de az élen végzett a kvalifikációban.

A döntőben pedig szárnyalt.

Most minden klappol, és az idegek sem akadályozzák. Mintha ledobta volna az eddig cipelt terhet a félig bangladesi származású tornásznő, ami közben agyonnyomja „kolléganőjét." Az elmúlt évek után döbbenetes a fordulat. Mamun szinte tökéletesen versenyez, Kudrjavceva fantasztikusan kezd, de megremeg. Az egyik legjobb szerével, buzogánnyal nagyot ront, zokog a lihegőben. Egy pont hátrány, szinte reménytelen.

Az kell a behozásához, hogy Mamun is nagyot hibázzon. Tavaly Stuttgartban megtette, pont szalaggal. Most nem. Csodálatos utolsó gyakorlat, szárnyal a szőnyegen, messze űzte a démonait, ezen a napon képtelenség megállítani, minden pontszáma 19 pont fölött. A nagy vesztesnek elkönyvelt barna lány most az örömtől sír. Azt a versenyt nyerte meg, ami a legjobban számított.

Óriási utat tett meg, és elsősorban magát kellett legyőznie.

Az olimpia egyik legnagyobb fejlődéstörténete az övé.

Arany csók (Fotó: Reuters)
Arany csók (Fotó: Reuters)

RIO 2016
RITMIKUS GIMNASZTIKA
EGYÉNI ÖSSZETETT DÖNTŐ
1. Margarita Mamun (Oroszország) 76.483

2. Jana Kudrjavceva (Oroszország) 75.608
3. Hanna Rizatdinova (Ukrajna) 73.583
4. Szon Jon Dzse (Dél-Korea) 72.898
5. Melityina Sztanjuta (Fehéroroszország) 71.133
6. Kacjarina Halkina (Fehéroroszország) 70.932

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik