Rio 2016: Comaneci óta nem volt ilyen női tornában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.11. 10:48
Az Egyesült Államok női tornászcsapatának válogatóversenyei után Károlyi Márta kihirdette a riói ötöst: az első számú csillagnak számító Simone Biles mellett Laurie Hernandez, Madison Kocian, Aly Raisman és Gabby Douglas indul az olimpián.

Tartalékként MyKayla Skinner, Ashton Locklear és Ragan Smith vár bevetésre. Az amerikai női csapat az olimpiai arany egyértelmű favoritja, könnyen lehet, hogy ha az Egyesült Államok indíthatna B-csapatot, akkor az elég erős lenne az ezüstérem megszerzéséhez...

A legnagyobb vitát a kétszeres olimpiai bajnok Gabby Douglas beválogatása váltotta ki, az összetett verseny ötkarikás címvédője ugyanis a válogatókon nem szerepelt igazán jól. Végül a válogatóbizottság és annak vezetője, Károlyi Márta beválasztotta – ezzel Nadia Comaneci óta ő az első női összetett bajnok, aki a következő olimpián is részt vehet, tehát elméletileg megvédheti címét. Gyakorlatilag ennek nem sok realitása van.

A 2012-es olimpiai bajnok amerikai csapatból Douglas mellett Aly Raisman került ismét az olimpiai egységbe.

Egy visszapillantást megér, mi történt az olimpiai összetett címvédőkkel Comaneci óta. A románok legendás tornásznője (aki most Kobe Bryant társaságában nézte az amerikai válogatóversenyt) 1976-ban megnyerte az összetettet, 1980-ban második lett Jelena Davidova mögött. Davidova 1981-ben visszavonult, ráadásul végül a szovjetek bojkottálták is a Los Angeles-i olimpiát, 1984-ben Mary Lou Retton lett az olimpiai bajnok. Ő 1985-ben intett búcsút a tornasportnak.

Retton után Jelena Susunova (1988, Szovjetunió), Tatjana Gucu (1992, Egyesített Csapat), Lilija Podkopajeva (1996, Ukrajna), Simona Amanar (2000, Románia), valamint Carly Patterson (2004, Egyesült Államok) is visszavonult vagy közvetlenül olimpiai aranyérme után, vagy még a következő ötkarikás játékok előtt. A 2008-as összetett bajnok amerikai Nastia Liukin előbb visszavonult, majd visszatért, de a 2012-es válogatón nem került be a csapatba, így csak a sportolók képviselőjeként jutott el Londonba.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik