MTI/R. P. 2021.10.19 12:39 Frissítve: 2021.10.19 15:26

Ökölvívás: Kovács István soha nem látott sikerű vb-t vár

Minden idők legnagyobb és legsikeresebb férfi ökölvívó-világbajnokságára számít vasárnaptól Belgrádban Kovács István, a nemzetközi szövetség (AIBA) főtitkára.

Kovács István minden idők legsikeresebb világbajnokságát várja (Fotó: Föld Imre)

A nyári, tokiói olimpiát nem az AIBA, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) rendezte, így – legalábbis a felnőtt korosztályban – főtitkárként ez lesz a magyar sportvezető első komoly világversenye.

„Hatszázötven induló lesz a szerb fővárosban, az a cél, hogy ez legyen minden idők legnagyobb és legsikeresebb vb-je” – mondta kedden az M4 Sport Sporthíradó című műsorában Kovács István, aki amatőrként olimpiai, világ- és Európa-bajnok volt és a profik között is szerzett világbajnoki címet.

Hangsúlyozta: a korábbiaktól eltérő lesz a lebonyolítás, rekordot jelentő 13 súlycsoportban zajlanak a küzdelmek és 2.6 millió dolláros pénzdíjat is szétosztanak, a győztesek 100 ezerrel, a döntősök 50 ezerrel gazdagodnak.

„Ráadásul a bajnokok egy-egy 250 grammos, színarany aranyérmet vehetnek majd át” – mondta az 51 éves szakember.

Kovács Istvánt márciusban nevezték ki az AIBA főtitkári posztjára, akkor az volt a célja, hogy az év végére visszaállítsák a szervezet renoméját, de ahogy most fogalmazott, a NOB még mindig nem fogadja el őket partnerként. Az ötkarikás bizottság még szeptember végén is kritikával illette a szövetséget, ezt Kovács elmondása szerint értetlenül fogadta az AIBA, mert a „vádpontok” szerintük nem állták meg a helyüket.

Az olimpiai mozgalom vezető szerve régóta elégedetlen az AIBA irányításával, pénzügyeinek kezelésével és a bíráskodással, jóllehet, a lényeges változtatások, s a NOB-bal való kapcsolatok rendezésének jelszavával lépett hivatalba a szövetség tavaly decemberben megválasztott új elnöke, az orosz Umar Kremljov. A NOB szeptember végi újabb intelmében kifogásolta, hogy az AIBA-nál nincs előrelépés a kívánatos reformok végrehajtásában, s megint kilátásba helyezte, hogy az ökölvívás kikerülhet a 2024-es párizsi olimpia programjából.

2022.09.17 11:46:53

Ökölvívás nemzetisport.hu

Négy szervezet vb-címe a tét a magyar idő szerint vasárnap hajnalban rendezett meccsen.

2022.04.21 21:40:37

Ökölvívás DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Muhammad Alihoz és „névrokonához”, Mike Tysonhoz hasonló kaliberű, hatású egyénisége a nehézsúlynak.

2022.03.29 07:59:51

Ökölvívás L. PAP ISTVÁN

„Egymillió dollárnál nekem fontosabb nyolcmillió kubai szeretete” – 70 éve született Teófilo Stevenson.

2022.03.14 22:52:23

Ökölvívás HEGYI TAMÁS

Bobby Dobbs száztíz éve Budapesten vert tanyát, hogy értékes útmutatást adjon gyerekcipőben járó ökölvívósportunknak.