Ökölvívás: Kovács Richárd Európa-bajnokot vert a Bocskain

Vágólapra másolva!
2021.02.08. 19:55
null
Kovács Richárd kékben (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Hétfőtől péntekig immár 65. alkalommal rendezik meg Európa egyik legpatinásabb és legrangosabb amatőr ökölvívótornáját, a debreceni Bocskai István-emlékversenyt. A magyarral együtt 23 ország öklözői lépnek ringbe a nagyerdei Oláh Gábor utcai Sportkomplexumban, a nyolc férfi és öt női olimpiai súlycsoportban 120 férfi és 55 nő (köztük 41, illetve 14 magyar) mérlegelt.

 

A francia válogatott járata törlése miatt csak egy nap csúszással, azaz hétfő este érkezett meg Debrecenbe, ám a szervezők gondoskodtak arról, hogy tagjai legkorábban a keddi programban lépjenek szorítóba. Belegondolni is rossz, hogy mi van, ha mindez az olimpiai kvalifikációs tornán fordul elő velük vagy valaki mással – ilyen időket élünk, a Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnézőbb volt, mint amilyenek a tokiói selejtező rendezői lennének. A lényeg ugyanis 2021 járvány sújtotta februárjában az, hogy végre-valahára, hosszú hónapok után bokszolhasson, aki akar.

Mindenesetre a vendégek mindegyike hozott otthonról negatív Covid-tesztet, a torna helyszínén pedig újabb tesztelést, hőmérést és sűrű kézfertőtlenítést követően jutottak, illetve jutnak be a torna résztvevői a nézők nélküli „buborékba”, amely péntekig az otthonuk lesz. Ahogyan évtizedeken át sokszor nehéz volt felismerni a fejvédőben harcoló ökölvívókat, most fordult a kocka: a ringben (miután néhány éve lekerült a fejvédő) mindenki könnyen beazonosítható, ugyanakkor a lelátón és a szorító környékén a kötelező maszkban gond nélkül sétálnak el egymás mellett évtizedes ismerősök, ezzel sem könnyű együtt élni.

A nevezők nagy számára való tekintettel helyes döntés volt a megszokott négy nap helyett ötre elhúzni a versenyt, amely csak a döntők napjára költözik egy ringbe, addig kettőben zajlanak a csaták. A hétfői nyitó programban például összesen 31 pár húzott kesztyűt. A magyar vonatkozású mérkőzések közül kiemelendő az 57 kg-os debreceni Bernáth László pontozásos sikere az algériai Usszama Mordzsane ellen, de ezt is felülmúlta a 63 kg nyolcaddöntőjében a Kovács Richárd–Pavel Iscsenko összecsapás. A 28 éves ellenfél ukrán színekben nyolc éve, a minszki Európa-bajnokságon egy súlycsoporttal lejjebb aranyérmes lett (négy éve pedig már izraeliként Eb-harmadik), már túl van a zeniten, de így is nagy fegyvertény a legyőzése – ráadásul egyhangú pontozással.

„A januári szigorlataim miatt a válogatott edzőtáborába sem tudtam eljutni, az ellenfelem sem volt veszélytelen, így időbe telt, amíg megtaláltam az ütőtávot. De a meccs második felében már az én akaratom érvényesült, örülök, hogy ilyen rivális ellen ilyen teljesítménnyel mutatkoztam be Debrecennek” – mondta az okkal boldog nyíregyházi Kovács Richárd, aki szerdán a cseh Petr Novák ellen bokszol az elődöntőért.

Ezen a napon kezd az 52 kg mezőnye is, nem akármilyen csatával: rögtön a nyitányon összecsap két magyar menő, Virbán Martin és Szaka István. A győri ob-elődöntőben a későbbi bajnok honvédos Virbán nyert, itt a lehetőség a visszavágásra – Bertók Róbert szövetségi kapitány ezt a meccset végképp olimpiai szemüvegen át nézheti, a győztes nagyot léphet a világselejtezőn való részvétel felé.

Elkezdték küzdelmeiket a hölgyek is, akik közül kiemelendő a sérülés miatt ezúttal nem induló nehézsúlyú bajnok, Hámori Ádám húga, Luca: a 69 kilós kőszegi lány sokat ígérő bunyóval verte meg a masszív osztrák Michaela Kostakovát.

Kedden 14 órától hét súlycsoport selejtezőivel folytatódik a 65. nemzetközi Bocskai István-emlékverseny. A mérkőzések a boxing.hu-n és a Magyar Ökölvívó-szakszövetség Facebook-oldalán élő streamen is nyomon követhetők.

VÉGRE BOKSZ!
BERTÓK RÓBERT szövetségi kapitány: – A legfontosabb, hogy végre ökölvívótornát rendeznek, vagyis rendezünk, és remek nemzetközi mezőnyben mérhetjük fel, ki hol tart. Kovács Richárd például nagyon meggyőző volt, ráadásul kifejezetten kemény ellenfelet győzött le, várom a folytatást! De nagyon tetszett a 69 kilós Gerzsenyi István teljesítménye is. Ugyancsak várom Gálos Roland és Fodor Milán bemutatkozását, illetve a Virbán–Szaka csatát, ott győzzön a jobbik, egy kapitánynak igazán jól jön, hogy már az első fordulóban összejött ez a meccs.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik