Női ökölvívó-vb: botrány! Nőnek adták ki magukat, de kiderült, hogy férfiak

MTI/ P. K.MTI/ P. K.
Vágólapra másolva!
2023.03.26. 11:02
null
Vasárnap fejeződik be Indiában a női ökölvívó-világbajnokság (Fotó: <a href="https://www.facebook.com/IBA.Boxing">facebook.com/IBA.Boxing</a>)
Botrányos eseményektől sem mentes az indiai fővárosban zajló női ökölvívó-világbajnokság záró szakasza.

 

 

Az oroszokkal esett meg, hogy három érmesük közül az aranyat nyerő Anasztaszija Demurcsjan szombati eredményhirdetésénél, miközben felvonták az orosz zászlót, a himnusz helyett Pjotr Csajkovszkij 1. zongoraversenyének egy részlete hangzott fel. A dallamot korábban zenei kíséretként használták az orosz sportolók olimpiai díjátadó ünnepségein, 2021-ben Tokióban és 2022-ben Pekingben, valamint más nemzetközi viadalokon is, miután Oroszország büntetést kapott az állami szintű doppingolás miatt, így nemzeti szimbólumait nem használhatta.

Hosszú idő után az indiai ökölvívó-világbajnokság vált az első olyan nagy nemzetközi tornává, amelyen orosz sportolók nemzeti zászlóval és himnusszal vehettek részt az orosz Umar Kremljov elnökölte nemzetközi szövetség (IBA) döntésének köszönhetően. A Demurcsjan tiszteletére rendezett ceremóniát később megismételték, ekkor már az orosz himnuszt lejátszva.

Az Újdelhiben vasárnap záruló vb másfajta kellemetlenséggel is szolgált az IBA-nak és a házigazdáknak. Kremljov elnök bejelentése szerint ugyanis olyan bokszolókat fedeztek fel, akik nőnek adták ki magukat.

„A DNS-vizsgálatok eredményei alapján számos olyan sportolót azonosítottunk, akik megpróbálták becsapni kollégáikat, és nőnek adták ki magukat. A vizsgálatok eredményei alapján bizonyosodott, hogy XY kromoszómájuk van. Az ilyen sportolókat kizártuk a világbajnokságról” – mondta Kremljov az orosz állami hírügynökségnek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik