Balzsay Károly szeptember végén a WBO-trónért küzdhet

Vágólapra másolva!
2008.07.02. 09:44
Lapértesülések szerint Balzsay Károly a szombati interkontinentális bajnoki címmeccse után legközelebb már a WBO vb-övéért bokszolhat, az első tervek alapján szeptember 27-én a kanadai Jean Pascal ellen.
„Mikor indul a repülőgép?” – kérdezte Balzsay Károly (18–0, 13 K. O.–T. K. O.), a WBO (Bokszvilágszervezet) nagyközépsúlyú interkontinentális bajnoka.Csak mert elképzelhető, hogy nem Németországban, hanem Kanadában kell bokszolnia a világbajnoki övért. De egyre valószínűbb, hogy belátható időn belül azért szállhat ringbe, legalábbis ha hinni lehet az ügyben szintén érintett kanadai fórumoknak.

Tengerentúli értesülések szerint ugyanis Balzsay klubja, az Universum Box-Promotion ajánlatot tett a kanadai Jean Pascal (21–0, 14) menedzsmentjének, hogy a két bunyós küzdjön meg a Joe Calzaghe súlycsoportváltásával feltehetően megüresedő vb-trónért.

Papíron nincs akadálya a lapok szerint szeptember 27-ére tervezett mérkőzésnek, Pascal a második, Balzsay a negyedik a ranglistán, de az éllovas Mikkel Kesslert legközelebb már nem jegyzik (a WBA királya lett), a harmadik Carl Froch pedig a WBC-nél próbál a vb-öv közelébe férkőzni.

A helyszín már inkább vitatott, hiszen az Universum mindenképpen Németországban szeretné tető alá hozni a meccset, míg a kanadaiak a szerintük 2003-ban elcsalt Markus Beyer–Eric Lucas csata óta nem akarnak átjönni Európa ezen részére. De mint a fenti válaszból láthatjuk, Balzsay nem rettenne vissza a kirándulástól sem.

„Nem hittem volna, hogy ebből ilyen gyorsan valóság lehet – mondta a szombati, José Alberto Clavero elleni címvédésére készülő Balzsay. – Tudom, hogy még semmi sem dőlt el, de már az is hízelgő, hogy felvetődött a nevem. Egyszer megkérdezték, van-e olyan ellenfél, aki elől eltáncolnék. Akkor sem mondtam mást, most sem: bárki elé szívesen odaállok, és megverekszem, mert a legjobb akarok lenni. Ha ennek Kanada az ára, akkor Kanadába megyek. A két mérkőzés időpontja talán közel van egymáshoz, de a lehetőséget akkor kell megragadni, amikor jön, nem akkor, amikor én akarok vele találkozni.”

Óvatosságra persze van elég ok, Balzsaynak például sikerrel kell vennie a szombati fellépését (vesztes meccs után elvben nem lehet vb-övért bokszolni), meg aztán az Universumnál egyelőre nem tudnak a saját ajánlatukról. „Már én is olvastam a hírt, de nem vettem komolyan – így Christoph Hawerkamp, a hamburgi istálló sajtófőnöke. – Károlyra szombaton fontos mérkőzés vár, csak arra szeretnénk most összpontosítani.”

Egyelőre Pascalnak is van lekötött találkozója (augusztus elsején a kolumbiai Fulgencio Zuniga vár rá), de vélhetően feláldozná, ha realizálódna a Balzsay elleni meccse. Már csak azért is, mert amíg itt egyből az övért mehetne, a WBC-nél selejtezőt kellene vívnia a kihívói jogért, az IBF-nél és a WBA-nál pedig egy időre „leosztották” a lapokat.

A kanadai erejével kapcsolatban jelzésértékű, hogy minden szervezet legalább a hetedik helyen rangsorolja (WBO: 2., IBF: 3., WBC: 4., WBA: 7.), amatőrként Nemzetközösségi Játékokat nyert, profiként pedig ugyanúgy a WBO egyik regionális koronáját birtokolja, mint Balzsay.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik