San Francisco: csúcsmeccs után a csúcson

HERCZE KRISTÓFHERCZE KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2012.12.20. 17:12
null
A San Francisco több mint egy félidőn át esélyt sem adott a Patriotsnek New Englandben (Fotó. Reuters)
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2012-es szezonja során is heti rendszerességgel jelentkezünk szubjektív erősorrendünkkel. A New England Patriots múlt heti trónra kerülése után máris lecsúszott az 5. helyre, s az élre a vasárnap esti legyőzője, a San Francisco 49ers állt, mögötte az idény meglepetéscsapataival, a Houstonnal, a Denverrel és az Atlantával – a trió a hétvégén rangadók megnyerésével jelezte, hogy teljesen megérdemelt az előkelő helyezése a liga tabelláján.

 

1. (a múlt héten: 5.) San Francisco 49ers (10-3-1)
Colin Kaepernick ismét megmutatta, mekkora lehetőség rejlik benne. Nagyon nagy győzelmet aratott a San Francisco a Pats ellen, a parázs összecsapás előrevetíti, mekkora csaták várnak még ránk a rájátszásban, néhány hét múlva.

2. (2.) Houston Texans (12-2)
A Texans megverte az Indianapolist az AFC déli rangadóján. Amit már az előző héten is vártunk, kiderült: a két csapat között egyelőre nagy a távolság. A playoffban ennél sokkal, de sokkal több kell.

3. (3.) Denver Broncos (11-3)
Megállíthatatlannak tűnik a Peyton Manning-vezette Broncos! Összeállt a gárda: mind a védelem, mind a támadóegység, és jelenleg az AFC talán a legnagyobb esélyesének számítanak Manningék. Ha pedig a hazai pálya előnyét is sikerül kiharcolni a rájátszásra, az volna a hab a tortára.

4. (4.) Atlanta Falcons (12-2)
Hatalmas győzelmet aratott a Falcons a címvédő Giants ellen, amivel Matt Ryanék nagy lépést tettek a hazai pálya előnyének megszerzéséért folyó harcban! A két hátralévő meccsből elég lesz egyet megnyerni, akkor pedig biztossá válik, hogy a Falcons hazai pályán játszhat a playoffban.

5. (1.) New England Patriots (10-4)
Túl nagy falat volt a Patriotsnak a 49ers. A támadócsapat nem brillírozott, Tom Bradyék csak az utolsó 25 percben pörögtek fel. A védelem végképp tanácstalan volt Colin Kaepernick és a San Francisco támadói ellen. Mondjuk, nagy gond így sincs, a playoff megvan, viszont a hazai pálya előnye elúszni látszik.

6. (6.) Green Bay Packers (10-4)
Nem kegyelmezett meg a Packers a rivális Bearsnek, az Aaron Roders-vezette „sajtfejűek" magabiztosan nyerték az NFC North csúcsrangadóját, ezzel pedig a csoportgyőzelem is bekerült a zsebükbe. Mostantól a cél a jobb kiemelés lehet, elsőként a Titanst kell legyőzni érte.

7. (7.) Seattle Seahawks (9-5)
Kiütéses sikerével a Seahawks továbbra is versenyben maradt az NFC West megnyeréséért. A Bills nem volt ellenfél Russell Wilsonék számára, ám vasárnap a 49ers látogat a hazai pályán még veretlen Seattle-be, ami sokkal komolyabb csata lesz.

8. (13.) Washington Redskins (8-6)
Még Robert Griffin III nélkül is könnyedén átlépett a Clevelanden a fővárosi Redskins, és a Giants veresége után még át is vette az NFC East vezetését. Innentől tehát a Skins sorsa a saját kezében van, elsőként az Eaglest kellene megvernie a csoportgyőzelemhez, ami valljuk be, nem okozhat gondot.

9. (9.) Chicago Bears (8-6)
A Bears összeomlott az utóbbi hetekben, amit egyértelműen a támadócsapat gyenge formája okoz. Nem titok, hogy Jay Cutler egy ideje sérülten játszik, de ez nagyon karcsú lesz így... Még semmi sincs veszve, hiszen a 16. játékhéten a Cardinalsszal találkozik a Chicago, az meccs simán nyerhető.

10. (8.) Baltimore Ravens (9-5)
A Ravens hétről-hétre bizonyítja, hogy nem elég erős a gárda a bajnokság megnyeréséhez. A Joe Flacco által vezérelt támadócsapat teljesen elszürkült, ráadásul még Torrey Smith is megsérült, míg a védelemnek jelenleg ennyit számít Lardarius Webb, és Ray Lewis hiánya.

11. (14.) Dallas Cowboys (8-6)
A forduló után teljesen nyílttá vált az NFC East, hiszen a Giants zakójával Eli Manningék, a Dallas és a Redskins is egyaránt 8-6-os mérleggel áll a csoportban. Nincs mese, innentől mindegyik mérkőzését nyernie kell annak, aki meg akarja nyerni ezt a kvartettet!

12. (10.) Indianapolis Colts (9-5)
Bár az eredmény sima Houston-sikert mutat, valljuk be, nem volt ám annyira egyoldalú a meccs! Leginkább néhány buta indianapolisi hiba vezetett a zakóhoz, mint például egy elvesztett fumble, vagy egy blokkolt punt. Ám megérdemelten nyert így is a Texans, egyelőre sokkal jobb, mint a Colts.

13. (11.) New York Giants (8-6)
Hatalmas pofonba szaladt bele a címvédő a Falcons ellen. Ezzel Tom Coughlin együttese elszórakozta a vezető pozícióját az NFC Eastben, és könnyen megeshet, hogy a tavalyi bajnok ezúttal nem jut be a rájátszásba.

14. (15.) Cincinnati Bengals (8-6)
Megvan a sima siker a Philadelphia ellen, igen ám, de még csak most következik a neheze! A hétvégén Andy Daltonék rögtön a Steelershez látogatnak, és ha kikapnak, a két csapat helyet cserél a csoportban, így elúszhat a rájátszás.

Vörös zóna: érdekességek az NFL világából – 15. játékhét
Vörös zóna: érdekességek az NFL világából – 15. játékhét

15. (16.) Minnesota Vikings (8-6)
Addig szórakozott a Bears, míg végül a Minnesota is beérte a csoportban, úgyhogy ennek a két csapatnak most kezdődik a rájátszás. Adrian Peterson 200 yard fölött futott, már csak 294 yard hiányzik neki ahhoz, hogy megdöntse Eric Dickerson 1984-ben elért, 2105 futott yardos rekordját!

16. (12.) Pittsburgh Steelers (7-7)
Hiába tért vissza két hete Ben Roethlisberger a Steelers kezdőjébe, a gárda elvesztette a lendületét, és egyelőre nem is tudja visszanyerni. Ahogy maga Big Ben sem, mert olyan hibát, mint amit a Cowboys elleni találkozó hosszabbításában vétett, nem sűrűn szokott elkövetni. Ám még így is simán meglehet a rájátszás, de ehhez mindkét hátralévő meccset kötelező megnyerni!

17. (21.) New Orleans Saints (6-8)
Hiába a Saints gyenge idénye, azért Drew Brees továbbra is elit irányító. Amelyik csapat könnyelműen veszi, komolyan megfizet a hibájáért. Megfizetett a Buccaneers is, hiszen Breesék 41–0-val szó szerint lemosták őket a pályáról...

18. (17.) Tampa Bay Buccaneers (6-8)
Csúnya kiütésbe szaladt bele a Buccaneers. Ezen a játéknapon valahogy semmi sem jött össze a Kalózoknak, Josh Freeman is elképesztően rosszul játszott, a védelem pedig totálisan csődöt mondott mind passz ellen, mind pedig futás ellen. A rájátszás elúszott, innen már csak a draftpozíció lehet kerdéses.

19. (18.) St. Louis Rams (6-7-1)
Ismét csúnyán kikapott a Rams. Sam Bradford sokat hibázott, a Vikings pedig ezeket ki is tudta használni. Hiába lenne jó a védelem, mert túlságosan is hullámzó a játéka az egységnek, míg a támadók idén összességében nem elég jók. Továbbra is nagyon nagy szükség lenne Danny Amendola mellé egy igazi, első számú elkapóra.

20. (24.) Miami Dolphins (6-8)
Hiába van a Miaminál is elképesztően sok gond, azért a gyenge csapatokat verni tudják, és a szezon előtt sima 1/1-esként várt csapat jelenleg a középmezőnyben tanyázik. Lesz ez még jobb is, hiszen Ryan Tannehill jó tapasztalatokat tud szerezni ebben az idényben, a szezon után pedig akár komoly erősítést is kaphat a támadószekció, ami, valljuk be, nem jönne rosszul.

21. (25.) Carolina Panthers (5-9)
A szezon végére kezd feltámadni a Panthers és Cam Newton is, de késő... Mind a playoff, mind pedig az edzői stáb szempontjából, hiszen így is könnyen lehet, hogy a vezetőség meg fog válni Ron Riverától. Néhány héten belül kiderül.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

22. (19.) New York Jets (6-8)
Mark Sanchez nagyon ért hozzá, hogyan égesse le magát főműsoridőben, ami ismét sikerült neki. Ráadásul az a nagyon minimális esély is elúszott a rájátszásra, ami volt, s a hétvégén már jöhet Greg McElroy.

23. (20.) San Diego Chargers (5-9)
A Chargers az első negatív szezonját zárja 2003 óta, ami elég indok lehet ahhoz, hogy a San Diego tulajdonosa A. J. Smith igazgató és Norv Turner vezetőedző munkáját is megköszönje. A Chargers az utóbbi években örök favorit volt, aztán szépen lassan lecsúszott a gyengébb csapatok közé.

24. (22.) Cleveland Browns (5-9)
A Cleveland nem tudott győzni a Washington ellen, de hát valljuk be, azért a két csapat jelenleg nincs egy szinten. A védelem túlságosan hullámzó, ahogy a támadóegység is, ilyenkor látszik igazán, hogy mennyi munka lesz még ezzel a gárdával.

25. (28.) Arizona Cardinals (5-9)
Hosszú, hosszú sikertelen hetek után tudott ismét nyerni a Cardinals. Ám most sem a támadóegység miatt – a védelem sorra szállította a pontokat, a remek mezőnypozíciókat pedig Beanie Wells remekül kihasználta. Talán Ken Whisenhuntot megmenti ez a győzelem, ám még így is kérdéses, maradhat-e az Arizona edzője.

26. (29.) Tennessee Titans (5-9)
Ha nem is könnyen, de megnyerte a hétfő esti rangadót a Titans. Tisztán látszik, hogy a védelem jó alapokon fekszik, támadóoldalon pedig a Jake Locker, Chris Johnson duóban is sok plusz lehet még, de akkor is jelentős erősítésekre lesz szüksége a szezon után a Tennessee-nek, ha nem csak a középmezőnybe szeretne jeleskedni.

27. (23.) Buffalo Bills (5-9)
Egy kicsit is jobb csapatok ellen esélye sincs a Buffalónak, ez idén már kiderült. Nincs meg az a plusz a csapatban, mint tavaly, amikor a vereségek ellenére is bármikor benne volt Ryan Fitzpatrickékben egy meglepetés. Ezúttal nincs meg a kellő lendület sem a támadókban, sem a védőkben.

28. (26.) Philadelphia Eagles (4-10)
Csütörtökön esélye sem volt az Eaglesnek a wild card várományos Bengals ellen, és egy jó félidő után kipukkadt a cserecsapat. Vasárnap sem lesz sok sanszuk a Redskins ellen, de azért talán megviccelhetik a fővárosiakat.

29. (27.) Detroit Lions (4-10)
Amikor azt hinnénk, hogy nem süllyedhet alább a Lions, megcáfolnak minket! Az, amit az offense-től, és amit főleg az edzői stábtól láthattunk a hétvégén, kritikán aluli. Ez az összecsapás mutatta meg igazán, mennyire nagy a baj az Oroszlánoknál. Igazából mind Jim Schwartznak, mind Scott Linehannek mennie kellene néhány héten belül!

30. (31.) Oakland Raiders (4-10)
A Raiders könnyedén verni tudta a csoportrivális Kansas Cityt, ám valljuk be, hogy ez sem segít túl sokat az idei szezonon. A hírek szerint kiárusításba kezd a szezon után a vezetőség, ez pedig egy teljes újjáépítést vetít előre.

31. (30.) Kansas City Chiefs (2-12)
Könnyen verhető Raiderstől kapott ki simán a Chiefs, és mivel pontot sem sikerült felrakni a táblára, komoly bajban van a Kansas City támadószekciója. Irányító nélkül továbbra sem tud mihez kezdeni Romeo Crennel csapata, pedig a Colts ellen nagy szükség lenne rá.

32. (32.) Jacksonville Jaguars (2-12)
Nem sikerült jól Chad Henne visszatérése Miamiba, hiszen a Jaguars ismét sima vereséget szenvedett, és így a Jax továbbra is komoly harcban van az 1/1-es draftjogért. Igazából szinte semmi jót sem tudunk mondani a Mike Mularkey-gárdáról.

NFL 2012, ALAPSZAKASZ
15. FORDULÓ
2012. 12. 14. 2:20 Philadelphia Eagles–Cincinnati Bengals 13–34
2012. 12. 16. 19:00 Chicago Bears–Green Bay Packers 13–21
2012. 12. 16. 19:00 Atlanta Falcons–New York Giants 34–0
2012. 12. 16. 19:00 New Orleans Saints–Tampa Bay Buccaneers 41–0
2012. 12. 16. 19:00 St. Louis Rams–Minnesota Vikings 22–36
2012. 12. 16. 19:00 Cleveland Browns–Washington Redskins 21–38
2012. 12. 16. 19:00 Miami Dolphins–Jacksonville Jaguars 24–3
2012. 12. 16. 19:00 Baltimore Ravens–Denver Broncos 17–34
2012. 12. 16. 19:00 Houston Texans–Indianapolis Colts 29–17
2012. 12. 16. 22:05 Arizona Cardinals–Detroit Lions 38–10
2012. 12. 16. 22:05 San Diego Chargers–Carolina Panthers 7–31
2012. 12. 16. 22:05 Buffalo Bills–Seattle Seahawks** 17–50
2012. 12. 16. 22:25 Dallas Cowboys–Pittsburgh Steelers 27–24 – h.u.
2012. 12. 16. 22:25 Oakland Raiders–Kansas City Chiefs 15–0
2012. 12. 17. 2:20 New England Patriots–San Francisco 49ers 34–41
2012. 12. 18. 2:30 Tennessee Titans–New York Jets 14–10
**Torontóban rendezték meg.
16. FORDULÓ – CSÜTÖRTÖKI ÉS HÉTFŐI MECCS NÉLKÜL, EGY SZOMBATI TALÁLKOZÓVAL
2012. 12. 23. 2:30 Detroit Lions–Atlanta Falcons
2012. 12. 23. 19:00 Green Bay Packers–Tennessee Titans
2012. 12. 23. 19:00 Carolina Panthers–Oakland Raiders
2012. 12. 23. 19:00 Miami Dolphins–Buffalo Bills
2012. 12. 23. 19:00 Pittsburgh Steelers–Cincinnati Bengals
2012. 12. 23. 19:00 Jacksonville Jaguars–New England Patriots
2012. 12. 23. 19:00 Kansas City Chiefs–Indianapolis Colts
2012. 12. 23. 19:00 Dallas Cowboys–New Orleans Saints
2012. 12. 23. 19:00 Philadelphia Eagles–Washington Redskins
2012. 12. 23. 19:00 Tampa Bay Buccaneers–St. Louis Rams
2012. 12. 23. 19:00 Houston Texans–Minnesota Vikings
2012. 12. 23.19.00New York Jets–San Diego Chargers
2012. 12. 23. 22:05 Denver Broncos–Cleveland Browns
2012. 12. 23. 22:25 Arizona Cardinals–Chicago Bears
2012. 12. 23.22.25Baltimore Ravens–New York Giants
2012. 12. 24. 2:20 Seattle Seahawks–San Francisco 49ers
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik