HERCZE KRISTÓF
HERCZE KRISTÓF
2012.09.13 16:52 Frissítve: 2014.09.15 02:12

Élre futott a 49ers, visszaesett a címvédő

A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2012-es szezonja során is heti rendszerességgel jelentkezünk szubjektív erősorrendünkkel. A listát a 2010-es bajnok Green Bay Packerst rangadón két vállra fektető San Francisco 49ers vezeti, a februári Super Bowlt elbukó New England Patriots és a főcsoportdöntőig menetelő Baltimore Ravens előtt. A bajnok New York Giants, a Packers és a 2009-es első New Orleans Saints egyaránt nagyot zuhant vereségével, a Peyton Manning vezette Denver Broncos viszont megkezdte élre törését.

Alex Smithék 22 év után győzték le idegenben alapszakasz-mérkőzésen a Green Bay Packerst (Fotó: Action Images)

 

1. (5.) San Francisco 49ers (1–0)

A 49ers rögtön a 2010-es bajnok Packers legyűrésével jelezte, hogy milyen elképesztően erős. A parádés védelemre egyszerűen nincsen ellenszer, a szezon előtti tevékenykedéseknek hála pedig a támadószekció is megfelelően erősödni tudott. Harbaugh csapata hihetetlenül össze van rakva, és egyelőre nem látjuk az ellenfelek között azt a gárdát, amelyik meg tudná verni.

2. (2.) New England Patriots (1–0)


Brady vezetésével borzasztó jó ez a Patriots. Nem elég, hogy egy ilyen félelmetes támadósor van New Englandben, de lassan a védelem is kezd összeállni, már csak a secondaryvel kellene kezdenie valamit Belichicknek, akkor pedig nem nagyon tudják majd megállítani a gárdát a menetelésben.


A csapatok adatlapja
Az előszezon menetrendje
Az alapszakasz menetrendje
Az alapszakasz menetrendje – 2.
A csoportok beosztása
3. (4.) Baltimore Ravens (1–0)

Az első kettőhöz hasonlóan a Ravens is iszonyatosan erős, amit rögtön az első fordulóban bizonyítani tudott a csoportrivális Bengals ellen. Joe Flacco egyre jobb, egyre gyakrabban képes elit szinten játszani, a tavaly berobbanó Torrey Smithszel pedig a ligaelit védelem mellett végre egy nagyon hatékony támadóegység van Baltimore-ban. A Hollók az Amerikai főcsoport egyik legkomolyabb esélyesei.

4. (6.) Houston Texans (1–0)

Pontosan olyan magabiztosan kezdett a Houston, ahogy azt vártuk tőlük. A védelem továbbra is brutális, viszont az egészséges Schaubbal kiegészült támadószekció életveszélyessé vált, ezzel pedig az egyik fő esélyessé lépett elő az AFC-ben a Texans. Csak aztán ne sérüljön le a fél brigád, mint tavaly…

5. (1.) Green Bay Packers (0–1)

A Green Bay védelme pont ott folytatta a 49ers ellen, ahol az előző szezonban abbahagyta. Sokat hibáztak, nagy játékokat engedtek, és hiába Clay Matthews zsenialitása, ilyen cornerback tandemmel előre meg van írva a Packers sorsa, a rájátszásban ugyanis nem sokáig fognak jutni ezzel a védelemmel.

6. (10.) Denver Broncos (1–0)

Vasárnap hajnalban végre választ kaphattunk a nagy kérdésre, egészséges-e Peyton Manning! A 36 éves, sérülésből visszatérő irányító csattanós választ adott a kétkedőknek, és nagy szerepet vállalt a Broncos Steelers elleni sikerében. Ha pedig a védelem is hasonló formában folytatja a szezont, akkor a határ a csillagos ég a Denver számára.

 
Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2012-es szezonját?
Összes szavazat:13600
Szavazás kezdete: 2012. 06. 06
New England Patriots - 23%
Green Bay Packers - 11%
más - 8%
San Francisco 49ers - 8%
New York Giants - 7%
Pittsburgh Steelers - 6%
Philadelphia Eagles - 6%
Baltimore Ravens - 5%
Dallas Cowboys - 4%
New Orleans Saints - 4%
Houston Texans - 3%
Atlanta Falcons - 3%
San Diego Chargers - 2%
Detroit Lions - 2%
 
7. (3.) New York Giants (0–1)

Azt már az előző héten is írtuk, hogy a címvédő gondban lesz a folyton sérült secondary miatt, de a nyitó mérkőzésen a Cowboys ellen újabb védők dőltek ki, ez pedig tovább rontotta Coughlinék helyzetét. Tipikus első meccset, és idény eleji formát láthattunk a Giantstől, főleg a tavaly zseniális Victor Cruz volt, aki sokat hibázgatott. Ezen felül a címvédőnek a támadófalát sem ártana rendbe tennie.

8. (13.) Atlanta Falcons (1–0)

Ez az év hozhatja meg az igazi áttörést a Falconsnak, amennyiben Julio Jones továbbra is olyan megállíthatatlan marad, mint a Chiefs ellen volt. Matt Ryannek jobbnál jobb célpontjai vannak, és mivel a csoportrivális Saints meglepetésre vereséget szenvedett a Redskinstől, rögtön lépéselőnybe került az Atlanta.

9. (8.) Pittsburgh Steelers (0–1)


Nem alakult jól a kezdés a Steelers szempontjából. Big Bent kis híján összetörte a Broncos védelme, de a Steelers hátsó osztaga sem tudott mit kezdeni Peyton Manninggel és a no-huddle offense-zel (felpörgetett támadóstratégia a lehető leggyorsabb előretörés céljából, melynek lendületét nem töri meg kupaktanács – huddle). Igazából semmilyen téren sem volt pariban a Pittsburgh, a Jets ellen javítani kell a gyenge kezdés után.

10. (11.) Chicago Bears (1–0)

Ha egy normális támadófala lenne ennek a Bearsnek, akkor már most azt mondanánk, hogy akár Super Bowlig is eljuthat a csapat. Hála az előszezonnak ugyanis, brutálisan erős elkapóegység kezd kibontakozni a Maciknál – Jay Cutler nagy örömére. Már csak imádkozni kell érte, hogy Cutlert ne törjék össze, itt tényleg nincs nagyon más teendő...

11. (9.) Detroit Lions (1–0)

„Hála” Matt Stafford sorozatos hibáinak, az Oroszlánok majdnem ott hagyták a fogukat a Rams elleni találkozón. Többször is, nagyon fontos pillanatokban adta el a labdát a Detroit fiatal irányítója, de a végén aztán összeszedte magát, és sikerült behúzni a kötelezőt. Ha a védelemben felépülnek a tehetséges fiatalok, nem lesz itt nagy gond.

12. (16.) Dallas Cowboys (1–0)

Jerry Jones csapata kifejezetten harapós kedvvel lépett pályára a címvédő Giants ellen, és ezúttal a beígért siker nem is maradt el, hála a remeklő védelemnek, illetve a semmiből berobbanó Kevin Ogletree elkapónak. Ogletree, akinek egy néhány hete még a kerettagsága sem volt biztos, 114 elkapott yardot és 2 touchdownt jegyzett.

 
Ön szerint melyik, az előző szezonban csoportgyőztes csapatnak van a legnagyobb esélye arra, hogy lemarad ebben az idényben a playoffról?
Összes szavazat:3824
Szavazás kezdete: 2012. 06. 06
New Orleans Saints - 16%
Denver Broncos - 15%
Houston Texans - 14%
New York Giants - 13%
Green Bay Packers - 10%
San Francisco 49ers - 10%
Baltimore Ravens - 9%
New England Patriots - 9%
 
13. (7.) New Orleans Saints (0–1)

A védelem a tavalyihoz hasonló, rettenetes játékkal rukkolt elő a Skins ellen, ami bőven kevés bármelyik csapat ellen. Igen ám, de a holt szezonban új szerződést kapó Drew Brees sem nagyon találta önmagát, ez a két, hatalmas faktor pedig még egy Washington ellen is nagyon kevésnek bizonyult. Talán ez az a pillanat, amikor már rögtön észre is lehetett venni, hogy mennyire hiányzik az eltiltott Sean Payton az oldalvonalról...

14. (14.) Philadelphia Eagles (1–0)

Nem sikerült valami jól Michael Vick számára a Browns elleni, első mérkőzés a szezonban. Nagyon sokat hibázott, és ezek majdnem a Philly győzelmébe kerültek, ami azért egy Cleveland ellen megengedhetetlen luxus. Ám Vick akkor villant, amikor nagy szükség volt rá, a védelem pedig kifejezetten tetszetős, Asante Samuel hiánya egyelőre nem látszik meg a secondaryn.

15. (12.) Kansas City Chiefs (0–1)

Szezon eleji formát mutatott a Chiefs, ez nem is volt elég egy szárnyaló Falcons ellen a győzelemhez. Nagyon hiányzott a védelemből az eltiltás miatt kimaradó Tamba Hali, illetve a sérüléssel küszködő Brandon Flowers, de amint ez a két kulcsjátékos visszatér a kezdőbe, rögtön képes lesz bárkit elverni a Kansas City.

16. (17.) San Diego Chargers (1–0)

Mint mindig, ezúttal is hatalmas szerencsétlenkedésbe fulladt a Raiders–Chargers találkozó. Ám ezúttal végre a Chargers örülhetett, hála a speciális egységüknek, amely több labdát is szerzett, ezzel hozzásegítve Riverséket a nagyon fontos nyitó forduló megnyeréséhez. Ryan Mathews visszatérése pedig csak még jobbá teszi majd a San Diegót, de a hírek szerint a Titans ellen még nem szerepel a sérülésből lábadozó fiatal futójátékos.

17. (15.) Cincinnati Bengals (0–1)

Jó ez a Bengals, de az igazán erős csapatok ellen még mindig elfogy a tudomány. A.J. Green egyedül nem lesz elég az elkapósorban, még akkor sem, ha a szezon előtt érkező Green-Ellis nagyon nagy pluszt adhat a Cincy támadójátékának.

A Nemzeti Sport Online szakmai
együttműködő partnere a Bowl.hu
18. (21.) Washington Redskins (1–0)

A nyitó forduló meglepetését egyértelműen a Washington szolgáltatta, amely 40–32-re nyerni tudott a Brees vezette Saints otthonában. Az újonc Robert Griffin III bemutatkozása így csodálatosra sikeredett, 320 yardjával és 2 TD-jével pedig nem kis szerepet játszott a sikerben. Ezzel a védelem egy ilyen jó támadószekcióval kiegészülve még nagyon sok ellenfelet lephet meg.

19. (23.) New York Jets (1–0)

Meglepetésnek mondhatjuk a Jets Bills elleni kiütéses győzelmét is. Ezúttal minden összejött Ryanéknek: az újonc Stephen Hill már most megmutatta, hogy komoly célpontja lehet Mark Sancheznek, a védelemben pedig továbbra is erős, és ha LaRon Landry egészséges tud maradni, akkor nagyon erős secondary van kialakulóban.

20. (18.) Seattle Seahawks (0–1)

Egy hete a Seattle-t emlegettük, mint aki bárkit képes lesz meglepni, ám rögtön az első fordulóban, némi meglepetésre kikaptak Arizonában. A védelemre nem nagyon lehet panasz az eddigiek alapján, a nagy kérdés inkább irányító poszton lesz, hogy vajon az újonc Russell Wilson marad-e a kezdő, vagy megkapja-e végre a bizalmat a Packerstől érkező Matt Flynn.

 A BOWL.HU AJÁNLJA
Elkészült az amerikai futball – egyelőre nem hivatalos – magyar terminológiája, a sportággal kapcsolatos szakkifejezések sajátos gyűjteménye! 
21. (24.) Tampa Bay Buccaneers (1–0)

Egy nagyon fontos győzelmet tudott bezsebelni az egyébként nem túl erős Tampa Bay. Egy-két éven belül pedig ezt az újjáépülő csapatot akár a mezőny elejére is repítheti Greg Schiano.

22. (19.) Carolina Panthers (0–1)

Cam Newtonnak nem nagyon volt lehetősége villogni a Buccaneers ellen, a futójáték teljes hiányával pedig nem tudott megbirkózni a Panthers. Ennél sokkal több kell majd támadóoldalról a jövőben, amennyiben a Panthers el akarja csípni a csoport harmadik helyét…

23. (20.) Buffalo Bills (0–1)

Nem kezdődött jól az idény a Bills számára. Fred Jackson, az első számú futójátékos ismét megsérült, az irányító Ryan Fitzpatrick pedig fontos momentumokban hibázott többször is, és egyelőre nem tudja bizonyítani, hogy miért is gondolják franchise QB-nak. A védelemnek is fel kell szívnia magát, ha a Bills idén meglepetést akar okozni.

24. (28.) Arizona Cardinals (1–0)

Gyenge a támadószekció, ráadásul John Skelton irányító is megsérült a nem várt győzelmet arató Cardinalsban. A főbb gondok azonban ott fognak kezdődni, amikor Kevin Kolb huzamosabb ideig lesz kezdő…

 
Ön szerint melyik, az előző szezonban csoportnegyedikként végző csapatnak van a legnagyobb esélye arra , hogy ebben a szezonban bejut a rájátszásba?
Összes szavazat:4439
Szavazás kezdete: 2012. 06. 06
Indianapolis Colts - 25%
Washington Redskins - 13%
Minnesota Vikings - 13%
Kansas City Chiefs - 11%
Tampa Bay Buccaneers - 10%
Buffalo Bills - 9%
St. Louis Rams - 8%
Cleveland Browns - 7%
 
25. (30.) Minnesota Vikings (1–0)

Az biztos, hogy a rúgó Blair Walsh nevét a Jacksonville elleni győzelem után minden Vikings-szurkoló meg fogja jegyezni. Az újonc rúgó ugyanis először hosszabbításra mentette, majd megnyerte a Jax elleni összecsapást. Mindenképpen meg kell említenünk az igen komoly sérülésből visszatérő Adrian Petersont, aki úgy tűnik teljesen rendbe jött, és ezt 84 futott yarddal, valamint 2 TD-vel mutatta meg a világnak.

26. (22.) Jacksonville Jaguars (0–1)

Vereséggel kezdett a Jax, ám ami igazán bosszantó lehet, hogy először egy utolsó perces, 55 yardos, aztán a hosszabbításban egy 38 yardos mezőnygól volt, amivel végül kikaptak a Jaguárok. Azonban öröm az ürömben, hogy a tavaly iszonyatosan gyenge Blaine Gabbert egyre magabiztosabban dobál, Maurice Jones-Drew visszatérésével pedig bárkit képes lehet meglepni ez a csapat.

27. (25.) Indianapolis Colts (0–1)

Simán kikapott az előző szezon legrosszabb mérlegével záró Colts a Bears otthonában, de az már most látszik, hogy pár éven belül nagyon jó kis csapat lesz ez az újonc Andrew Luckkal. Már idén is lehet néhány meglepetés győzelmük, ha a támadófalnak sikerül kicsit jobban felszívnia magát, és kicsit jobban megvédik az 1/1-es irányítót.

28. (26.) Tennessee Titans (0–1)

Nagy a gond a Titánoknál! Chris Johnsonak már nem nagyon akaródzik a hátán vinnie a csapatát, Jake Locker pedig folyamatosan megsérül, így az irányító poszton sem lehetnek nyugodtak. Mind a támadósor, mind a védelem lyukas, így pedig nagy gondban lesz a Tennessee a következő hetekben.

29. (27.) Oakland Raiders (0–1)

Bizony, most derült ki, hogy mennyire fontos egy jó long snapper. Jon Condo ugyanis agyrázkódást szedett össze a Chargers ellen, a helyette beálló Travis Goethel long snapjainek köszönhetően pedig el is bukta az Oakland a hétfő esti rangadót. Carson Palmernek nem lesz könnyű dolga a következő hetekben, ugyanis szinte minden használható elkapója sérült, így folyton a running back Darren McFaddent volt kénytelen passzokkal tömni.

 
Ön szerint melyik csapat végez az NFL 2012-es szezonjában a legrosszabb mérleggel, kié lesz az 1/1?
Összes szavazat:2236
Szavazás kezdete: 2012. 09. 05
Cleveland Browns - 22%
Miami Dolphins - 21%
más - 19%
St. Louis Rams - 19%
Minnesota Vikings - 17%
 
30. (29.) St. Louis Rams (0–1)

Valami elkezdődött a Kosoknál! Csak egy hajszálon múlt a győzelem, de végül elbukták a Lions elleni nyitó összecsapást, azonban jó úton halad ez a tavaly még sereghajtó csapat. A védelem kulcsmomentumokban tudott labdákat szerezni, és a passz ellen is egyre jobbak, már csak a támadószekciót kéne felturbózni néhány veszélyes elkapóval.

31. (31.) Cleveland Browns (0–1)

Az újonc Brandon Weeden 4 eladott labdával mutatkozott be az Eagles ellen, és Trent Richardson sem villogott nagyon, bár ő még csak gyógyulgat a térdműtétje után. A Brownsra pont az jellemző, ami tavaly is volt már, mégpedig hogy egyetlen normális, használható elkapó sincs a csapatban. Így pedig szinte bárki irányíthat Clevelandben, nem lenne sokkal sikeresebb ezzel a támadóegységgel.

32. (32.) Miami Dolphins (0–1)

Nem okozott meglepetést a Miami. Iszonyatosan gyengének tűnnek a Delfinek, ráadásul az sem fog túl jót tenni az újonc Ryan Tannehillnek, hogy ilyen korán dobják be a mélyvízbe. Rettentő sokat hibázott a csapat, és ilyen elkapókkal sok győzelmet nem jósolunk nekik.

A 2012-ES IDÉNYBEN MINDEN HÉTEN RENDEZNEK MÁR CSÜTÖRTÖKÖNKÉNT IS MÉRKŐZÉST, ÍGY A 2. FORDULÓ MÁR MA ÉJJEL KEZDETÉT VESZI A GREEN BAY PACKERS–CHICAGO BEARS TALÁLKOZÓVAL! Az összecsapásról ide kattintva olvashatnak beharangozót!

Új sorozatunk, a Yardról yardra a vörös zónában első részét – mely mindig az előző forduló 20 érdekességével foglalkozik majd, továbbá egy bevállalós tippel jelentkezik a következő körre – ide kattintva érheti el!

STATISZTIKÁK
AZ 1. FORDULÓ LEGJEI  
A legtöbb passzolt yard:
Matthew Stafford (Detroit Lions) –St. Louis Rams 355
A legtöbb futott yard: C. J. Spiller (Buffalo Bills) –New York Jets 169
A legtöbb elkapott yard: Reggie Wayne (Indianapolis Colts) –Chicago Bears
135
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard 355 Matthew Stafford (Detroit Lions)
A legtöbb futott yard 169 C. J. Spiller (Buffalo Bills)
A legtöbb elkapott yard 135 Reggie Wayne (Indianapolis Colts)
A legtöbb szerelés 14 A.J. Hawk (Green Bay Packers), Ray Lewis (Baltimore Ravens)
A legtöbb sack 2.5 Clay Matthews (Green Bay Packers)
A legtöbb interception 2 Kurt Coleman, Dominique Rodgers-Cromartie (Philadelphia Eagles), Tim Jennings (Chicago Bears)
NFL 2012, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
2012. 09. 06. 2:30 New York Giants–Dallas Cowboys 17–24
2012. 09. 09. 19:00 Chicago Bears–Indianapolis Colts 41–21
2012. 09. 09. 19:00 Minnesota Vikings–Jacksonville Jaguars 26–23 – h.u.
2012. 09. 09. 19:00 New York Jets–Buffalo Bills 48–28
2012. 09. 09. 19:00 Houston Texans–Miami Dolphins 30–10
2012. 09. 09. 19:00 Tennessee Titans–New England Patriots 13–34
2012. 09. 09. 19:00 Detroit Lions–St. Louis Rams 27–23
2012. 09. 09. 19:00 New Orleans Saints–Washington Redskins 32–40
2012. 09. 09. 19:00 Cleveland Browns–Philadelphia Eagles 16–17
2012. 09. 09. 19:00 Kansas City Chiefs–Atlanta Falcons 24–40
2012. 09. 09. 22:25 Green Bay Packers–San Francisco 49ers 22–30
2012. 09. 09. 22:25 Arizona Cardinals–Seattle Seahawks 20–16
2012. 09. 09. 22:25 Tampa Bay Buccaneers–Carolina Panthers 16–10
2012. 09. 10. 2:20 Denver Broncos–Pittsburgh Steelers 31–19
2012. 09. 11. 1:00 Baltimore Ravens–Cincinnati Bengals 44–13
2012. 09. 11. 4:15 Oakland Raiders–San Diego Chargers 14–22
       
2. FORDULÓ
2012. 09. 14. 2:20 Green Bay Packers–Chicago Bears  
2012. 09. 16. 19:00 New York Giants–Tampa Bay Buccaneers  
2012. 09. 16. 19:00 Carolina Panthers–New Orleans Saints  
2012. 09. 16. 19:00 New England Patriots–Arizona Cardinals  
2012. 09. 16. 19:00 Indianapolis Colts–Minnesota Vikings  
2012. 09. 16. 19:00 Philadelphia Eagles–Baltimore Ravens  
2012. 09. 16. 19:00 Buffalo Bills–Kansas City Chiefs  
2012. 09. 16. 19:00 Cincinnati Bengals–Cleveland Browns  
2012. 09. 16. 19:00 Jacksonville Jaguars–Houston Texans  
2012. 09. 16. 22:05 Seattle Seahawks–Dallas Cowboys  
2012. 09. 16. 22:05 St. Louis Rams–Washington Redskins  
2012. 09. 16. 22:15 Pittsburgh Steelers–New York Jets  
2012. 09. 16. 22:15 San Diego Chargers–Tennessee Titans  
2012. 09. 16. 22:15 Miami Dolphins–Oakland Raiders  
2012. 09. 17. 2:20 San Francisco 49ers–Detroit Lions  
2012. 09. 18. 2:30 Atlanta Falcons–Denver Broncos  
2014.01.28 01:55:36

NFL nemzetisport.hu

A tengerentúli profi amerikaifutball-liga bajnokai az 1966-os szezon óta.

2017.10.26 11:16:13

NFL nemzetisport.hu

A Steelers újonc tehetsége hamar bizonyította, nem most jött le a falvédőről.

2017.10.18 15:21:48

NFL nemzetisport.hu

A bűvészfellépéseivel híressé váló Dorenbos nyílt szívműtéten esett át, amiről képeket is közölt.

2017.09.28 00:09:24

NFL BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Miért lenne ezért hibás a nemzeti himnusz?