Mbappé árnyékában cseperedő ígéretből lipcsei aduász: Christopher Nkunku

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2022.04.07. 11:05
null
A Bundesliga jelenlegi idényének egyik legveszélyesebb és legkomplexebb támadója: Christian Alan Nkunku (Fotó: Getty Images)
Negyven tétmeccs, 27 gól és 17 gólpassz. Kétség sem fér hozzá, hogy a németországi futballidény egyik legnagyobb sztárja az RB Leipzig színeiben parádésan teljesítő Christopher Nkunku. Ezúttal az ő útját és fejlődését mutatjuk be Lagny-sur-Marne-tól Lipcséig.

Christopher Alan Nkunku megkapja a labdát a kaputól 30 méterre, a vele szemben álló védő behátrál, nem támadja, ezzel tökéletes lehetőséget kínálva a franciának arra, hogy egy ütempasszal kiugrassa a védelem mögé beinduló Konrad Laimert, aki az öt és feles csücskétől a kivetődő kapust átemelve a hálóba emel. Az RB Leipzig ezzel a góllal szerzett vezetést 21 percnyi játékot követően a Borussia Dortmund otthonában. Nkunku a 17. gólpasszát könyvelhette el az idényben. Nem sokkal később pedig a 18. is meglehetett volna, ám a Bundesliga statisztikusai – némi joggal – úgy ítélték meg, a védő hátán megpattanó beadásáért és az azután születő újabb Laimer-találatért már ne járjon az assziszt. A második félidőben góllal vigasztalódott a még mindig csak 24 esztendős, Párizs elővárosában, Lagny-sur-Marne-ban született támadó. Ami történetesen a 27. találata volt a 2021–2022-es évadban lejátszott tétmeccseken.

ÚTON A KLUBREKORD FELÉ
Csütörtökön, az Atalanta elleni El-negyeddöntőben is a legtöbbet talán Christopher Nkunku teheti a győzelemért. A 24 éves, kétszeres francia válogatott csatár ebben az idényben minden sorozatot figyelembe véve 44 gólban játszott szerepet (27 gólt és 17 gólpassz), amivel a negyedik legeredményesebb Európában. Csak Karim Benzema, Kylian Mbappé és Robert Lewandowski áll előtte. Az RB Leipzig klubrekordját Timo Werner tartja, aki a 2019-2020-as idényben 47 gólban volt benne (34 gól, 13 gólpassz), de ha Christopher Nkunku így folytatja, talán kijelenthetjük, hamarosan ő lesz a klubrekorder. J. Á.

A művészeket idéző „Christo” becenévre hallgató futballista már most messze túlszárnyalta eddigi legjobb idényét. A 2019–2020-as kiírásban az RB Leipzig újoncaként öt gólt és tizenhat gólpasszt termelt, ezzel 21 „kanadai pontig” jutott. Ám nemcsak a Németországban eltöltött szűk három éve alatt fejlődött óriásit. A labdarúgás alapjaival hatévesen megismerkedő, csont és bőr, gyakorta elpityeredő kisfiú aligha gondolt arra, hogy egy nap a Bundesliga legjobb légiósai közt emlegetik majd a nevét...

Pedig az már 2003-ban is látszott, hogy istenadta tehetségnek egyáltalán nincs híján.

„Nagyon szégyenlős fiúcska volt, de már egész piciként kiemelkedő képességekkel a focihoz – idézte a The Athletic Christophe Parisot-t, aki az AS Marolles, Nkunku első klubjának elnöke. – Kivételes volt. Minél többet látta játszani az ember, annál biztosabbak voltunk benne, hogy nagyon-nagyon messzire jut majd. Érzékeny lelkű volt, óvatosan kellett vele bánni, ugyanakkor rendkívül céltudatos is, mindig a lehető legmagasabb szinten akart teljesíteni.”

A Marolles-tól egy fontainebleau-i kitérővel Clairefontaine-be vezetett az útja, arra a kiemelt akadémiára, ahol anno Thierry Henry is pallérozódott. Sőt, ahol Nkunkuval egy időben bizonyos Kylian Mbappé is bontogatta a szárnyait.

A kongói felmenőkkel rendelkező fiúnak esélye sem volt arra, hogy elkerülje az összehasonlításokat a tőle ugyan egy évvel fiatalabb, ám korát meghazudtoló izomzattal rendelkező, így rendkívül erős és robbanékony, sokszor korosztályokkal feljebb futballozó Mbappéval.

„Christopher ekkor sem számított igazán erős testalkatúnak, sőt, az egyik legvékonyabb srác volt a csapatban. A nyers erőt sebességgel és rendkívüli intelligenciával váltotta ki. Más képességek által, de szintén kiemelkedett a korosztályából, mint Kylian. Pedig meg kell hagyni, az egy igencsak kiváló generáció volt az akadémiánkon – Marcus Thuram, Allan Saint-Maximin, Amin Harit mind abból a korosztályból nőtték ki magukat” – mesélte a clairefontaine-i akadémia akkori erőnléti edzője, Franck Plaine.

A tréner szerint bár óriási volt a verseny, az akadémiai közeg mégis tökéletes lépcsőfokot jelentett a gyermeki világ, a kölyökfoci és a profi labdarúgás összekötésére. Az ifjú Christophernek különösen sokat segített, hogy a legjobb barátja Marcus Thuram lett. Családjaik csakhamar szintúgy összebarátkoztak, így az 1998-ban világbajnoki címet nyerőLillian Thuram támogatására és tanácsaira is nagyban építhetett Nkunku. „Gyakran kijöttek a fiuk meccsére, különleges volt látni, hogy egy ekkora sztár, mint Lillian, sosem a taktikával volt elfoglalva, vagy azzal, hogy hogyan játszottak a srácok. Ehelyett mindig az volt az első kérdése, élvezték-e a focit.”

Blanc 2015 nyarán szavazott bizalmat először az ifjú támadónak, aki több felkészülési mérkőzésen is lehetőséget kapott, tétmeccsen viszont csak decemberben mutatkozott be (Fotó: Getty Images)
Blanc 2015 nyarán szavazott bizalmat először az ifjú támadónak, aki több felkészülési mérkőzésen is lehetőséget kapott, tétmeccsen viszont csak decemberben mutatkozott be (Fotó: Getty Images)

Talán ez is közrejátszott abban, hogy a beceneve mellett lelkivilágát tekintve is inkább művészi „Christo” a sportág szerelmese lett. Mindenesetre sokat elárul nevelőegyesületével, majd később az akadémiájával való kapcsolatáról, hogy – azután is, hogy megkapta az első profi szerződését a Paris Saint-Germainnél – gyakorta visszajárt mindkét színhelyre, és ott hol beszélgetéseken, hol autogramokat osztva igyekezett motiválni a nála is fiatalabbakat.

Laurent Blanc volt az első, aki bizalmat szavazott számára felnőttszinten. 2015 nyarán két másik ifjú titán, Presnel Kimpembe és Jean-Kevin Augustin társaságában csatlakozhatott a PSG eső keretének edzéseihez. A bemutatkozása decemberben jött el, a Sahtar Doneck ellen Lucas Moura helyét vette át az utolsó percekre. Az idényben további négy bajnokin kapott lehetőséget, a 2016–2017-es idényben pedig újabb tizenhat tétmeccsen az első csapatban. A Francia Kupában 2016 júliusában a Bastiának, a bajnokságban 2017 márciusában, a Lorient ellen talált először a kapuba – utóbbi rögvest győztes gólnak is bizonyult.

További két éven át próbálta megvetni a lábát a PSG kezdőjében, csakhogy erre vajmi kevés esélye volt. 2019 nyarán 78 tétmeccsel, 11 góllal és négy gólpasszal intett búcsút nevelőegyesületének. Sajtóhírek szintjén több angol csapattal, Németországban pedig a rekordbajnok Bayern Münchennel is összeboronálták, végül viszont az RB Leipzig lett a befutó, amely 13 millió eurót fizetett ki Nkunku játékjogáért és rögvest ötéves, 2024 nyaráig szóló megállapodást kötött vele.

Már 19 évesen is lenyűgöző technikai tudása volt, ám így sem tudott elég játéklehetőséghez jutni a PSG sztárja között (Fotó: Getty Images)
Már 19 évesen is lenyűgöző technikai tudása volt, ám így sem tudott elég játéklehetőséghez jutni a PSG sztárja között (Fotó: Getty Images)

A játékos később úgy fogalmazott, az akkor a lipcsei kispadra kerülő Julian Nagelsmann személye sokat nyomott a latba, mikor az átigazolásról döntött.

„A fejlődésem érdekében jobb volt elhagyni Párizst, ahol csak akkor állhattam be, ha valaki megsérült vagy el volt tiltva. Olyan klubhoz akartam szerződni, ahol lehetőséget kapok, ahol bíznak bennem – idézte Nkunkut a befoot.net. – Tisztában voltam azzal, hogy Lipcsében is erős a versenyhelyzet, de tudtam, ez segít majd abban, hogy minden edzésen maximális erőbedobással küzdjek. Tudva, hogy csak így lehetek újra meg újra kezdő. Ez a fejlődés útja.”

Túlzás lenne azt állítani, hogy a francia egyből alapember lett – Nagelsmann Leipzigjére ebben az időszakban egyébként is jellemző volt a rotáció –, ugyanakkor az, hogy rögtön az első meccsén gólt szerzett, biztató kezdet volt. Az ősz nagy részében hol be-, hol lecserélték, mindössze négy bajnokit és egy BL-találkozót játszott végig.

Tavasszal már jóval több játékpercet kapott a Bundesligában. A február 22-ei, Schalke elleni bajnokin pedig négy gólpasszt kiosztva elérte, hogy ismét a címlapokra kerüljön még Párizsban is.

Első Bundesliga-meccsén 25 percet kapott, de ez is elég volt ahhoz, hogy góllal debütáljon a német élvonalban (Fotó: AFP)
Első Bundesliga-meccsén 25 percet kapott, de ez is elég volt ahhoz, hogy góllal debütáljon a német élvonalban (Fotó: AFP)

Még egy év kellett neki Németországban ahhoz, hogy a formáját állandósítani tudja. A 2021–2022-es évad eddig eltelt részében nyújtott teljesítménye önmagáért beszél. A The Analyst szerkesztői egyenesen „gyengék nélküli” játékosnak titulálták november végén megjelent elemzésükben. A cikk következtetései szerint Nkunku olyan képességekkel bír, amelyek a középpálya közepén, a széleken és csatárként játszatva is rendkívül kellemetlen ellenféllé teszik őt.

Mindez egybevág a 24 éves labdarúgó filozófiájával. „Nincs klasszikus példaképem, de akitől talán a legtöbb inspirációt kaptam, az Marco Verratti. Talán nem ő minden idők legjobb középpályása, ám pontosan ismeri a testét és a képességeit, s azt, miként használja ki az erősségeit. Ez pedig az egyik legfontosabb dolog a futballban" – mondta 2019-ben.

Ugyan a nyáron vezetőedzővé kinevezett – s azóta már le is váltott – Jesse Marsch irányítása mellett a Leipzig bukdácsolva kezdte az idényt, Nkunku tündökölt. Jelentősen javult a helyzetkihasználása: a megelőző két évben a lehetőségei 12 százalékát tudta gólra váltani, viszont az augusztustól novemberig tartó időszakban 32 százalékos hatékonyságot ért el, amit azóta is 30 százalék magasságában tart minden sorozatot figyelembe véve (a bajnokságban eközben kicsivel 25 százalék felett jár).

Teszi mindezt úgy, hogy eleve jóval többször kerül helyzetbe, mint korábban.

Míg a 2020–2021-es idényben 90 percenként átlagosan 2.4 gólszerzési kísérlete volt, és időarányosan 0.2 gólt szerzett, addig a 2021–2022-es évadban átlagosan 3 lövéssel vagy fejessel próbálkozik és 0.75 gólt várhatnak tőle a lipcsei szurkolók. Az fbref.com adatai szerint ráadásul úgy lőtte az eddigi 16 Bundesliga-gólját, hogy az összesített helyzetminőségi mutatója (xG) alapján mindössze 11.6-nál kellene járnia. Játékának és teljesítményének átalakulása külön videoelemzést ért a Bundesliga hivatalos YouTube-csatornájának szerkesztőinél is.

Ebben kiemelték, hogy mennyivel eredményesebb a ziccerek értékesítésében (a korábbi két idényében hozott 40 százalékkal szemben 63 százalékban váltja gólra a nagy helyzeteket); hogy milyen jól használja ki rendkívüli futósebességét (az eddigi leggyorsabb sprintje 35.54 km/óra volt az évadban, ami a 14. legjobb mutató és a védők közül csupán négyen előzik meg); valamint azt is, hogy a Bayernben újabb gólkirályi címre törő Robert Lewandowskinál is kevesebb kísérletre van szüksége egy gólhoz (mindössze négy lövésre vagy fejesre).

Azt a német liga hivatalos honlapját böngészve már mi tehetjük hozzá, hogy támadóhoz képest igen impozáns, 83.7 százalékos passzpontosság jellemzi (a korábbi két évében 79.2, illetve 77.9 százalék került a neve mellé). Továbbá a gólok és a gólpasszok mellett a kulcspasszokkal sem marad adós (meccsenként két ziccert teremt, az idényben pedig összesen már 57-nél jár, ami a nyolcadik legjobb a Bundesligában, és messze a legjobb a lipcseiek között – a második Angelino 47-tel követi. Hogy átlagosan 7.7 labdaérintése jut 90 perc alatt az ellenfél tizenhatosán belülre (az előző idényben 5.1 volt). Hogy már túl van a 770. sprintjén (a negyedik legtöbb a bajnokságban), valamint hogy ő harcolja ki a tizedik legtöbb szabadrúgást – összesen 46-szor szabálytalankodtak ellene. Teljesítményével kétszer is a hónap legjobb játékosa lett a ligában.


„Őrületes sebessége van. Már korábban is megvolt a képessége ahhoz, hogy egy az egyben bárkit megverjen
­– jellemezte a franciát Yussuf Poulsen, a Leipzig csapatkapitány-helyettese a Kickerben ­– Ám az első időszakban megvolt az a szokása, hogy mindig a lábához kérje és várja a labdát. Ma már sokkal komplexebb a játéka, keresi az üres területeket, és remekül él azokkal a lehetőségekkel, amikor a védővonal mögé kapja a labdát és neki rá kell sprintelnie. Hónapról hónapra egyre veszélyesebb támadóvá válik.”

Látva Nkunku kapu előtti hatékonyságát és azt, mennyire aktív a lipcsei támadásépítésekben, egyáltalán nem meglepő, hogy idén márciusban teljesült nagy vágya és bemutatkozhatott a francia felnőttválogatottban is.

„Novemberben csalódott voltam amiatt, hogy nem kaptam meghívót. De hallgattam mindazokra, akik azt tanácsolták, ne csüggedjek, folytassam tovább, amit eddig. Igyekeztem megismételni azokat a meccsteljesítményeket, amiket előtte, és pluszmotivációvá alakítani a csalódottságomat. Bíztam abban, hogy eljön még az időm, abban pedig egyenesen biztos voltam, hogy készen fogok állni rá, bármikor is mutatkozzak be a válogatottban” – mondta az elmúlt időszakról.

2022 márciusában véget ért a várakozás: Nkunku bemutatkozhatott a francia felnőttválogatottban is (Fotó: Getty Images)
2022 márciusában véget ért a várakozás: Nkunku bemutatkozhatott a francia felnőttválogatottban is (Fotó: Getty Images)

Parisot szerint Nkunku már most rendelkezik minden olyan adottsággal, ami egy, a Leipzignél is magasabban jegyzett csapat alapemberévé teheti.

„Sosem értettem, miért nem kapott több lehetőséget a PSG-ben, holott már akkor is meg-megvillantotta azt, mennyire fantasztikus képességei vannak. De lehet, hogy itt egyszerűen túl sok a sztár. Ki tudja, egy nap talán elviszi a Barcelona vagy a Real Madrid és majd ott bebizonyítja azt, amire Párizsban nem kapott lehetőséget. Egyelőre viszont azt kívánom neki, maradjon még picit Németországban” – tekintett előre a Marolles elnöke a The Athleticnek nyilatkozva.

A támadó piaci értékét ma már 65 millió euróra becsüli a Transfermarkt, kicsivel több mint egy éve még alig 30 millió fölé taksálták. Nem csoda, ha a német sajtóban is egyre gyakrabban pedzegetett kérdés, hogy a Leipzig vajon meddig képes megtartani őt. A Bajnokok Ligájában a Manchester Citynek lőtt mesterhármasa után a Liverpoollal, majd Ralf Rangnick kinevezését követően a Manchester Uniteddal is összeboronálták az angol élklubok közül. Sőt, szintén a BL-ben nyújtott kiváló teljesítményének köszönhetően (2020 után 2021-ben is betalált volt csapatának) állítólag Párizsban is elgondolkodtak azon, hogy visszavásárolják. A PSG-nél a hírek szerint Madridba vágyó Mbappé helyét vehetné át...

Annyi biztos, a Leipzig által kifizetett 13 millió euró busásan megtérül majd. Sőt, a 124 tétmeccsen jegyzett 39 góljával és 44 gólpasszával alighanem már most megtérült.

EURÓPA-LIGA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Csütörtök, 18.45:
RB Leipzig (német)–Atalanta (olasz) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik