THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2022.07.29 23:05 Frissítve: 2022.07.30 23:20

Egyből a sűrűjébe – Thury Gábor jegyzete

 

A német Szuperkupáért lép ma pályára otthonában a Német Kupa-győztes RB Leipzig a 32-szeres német bajnok Bayern München ellen. A bajorok 10. Szuperkupa-győzelmükért hajtanak, az Egyesült Államokban játszott két felkészülési mérkőzésen már nem játszott náluk a világ egyik legjobb futballistája, Robert Lewandowski, aki a Barcelonába igazolt. A lipcseiek és a magyar válogatott védője, Willi Orbán a Liverpooltól érkező Sadio Manét tartja a legveszélyesebb müncheni játékosnak, a korábban a Leipzignél is dolgozó Julian Nagelsmann-nak nyilván fejtörést okoz a klasszis csatár pótlása, amely szerkezeti változtatást is maga után vonhat. Már csak azért is, mert a szenegáli szélső teljesen más stílusú, mint a lengyel, akivel kapcsolatban azért a német szakvezető megjegyezte, Münchenben annak ellenére jól alszanak, hogy már nem Bayern-játékos...

S hogy milyen az élet Robert ­Lewandowski után? Julian Nagelsmann a Bayern honlapján azt nyilatkozta, csapata nagyon jó hetet hagyott maga mögött. Erre szükség is volt, mert a Bayern ugyan 6–2-re legyőzte a DC Unitedet, aztán Erling Haaland góljával 1– 0-s vereséget szenvedett a Manchester Citytől. Leon Goretzka térdműtétje miatt a 2021-ben a Leipzigtől 15 millió euróért igazolt, az egyébként Bayern-rajongó osztrák válogatott Marcel Sabitzer játéka előtérbe kerül, akárcsak az új igazolásé, Matthijs de Ligté. Mindamellett jelenleg is van a bajorok célkeresztjében osztrák válogatott lipcsei, Konrad Laimer a kiszemelt.

A Freiburg ellen az idei Német Kupa-döntőben első trófeáját megszerző Leipzig néhány napja felkészülési találkozón hazai pályán 5–0-s vereséget szenvedett a Liverpooltól. Gulácsi Péter az első félidőben védett, ekkor a vendégek még csak 1–0-ra vezettek, Willi Orbán végig a pályán volt, Szoboszlai Dominikot a 60. percben lecserélte Domenico Tedesco. A magyar válogatott szempontjából fontos, hogy lipcsei futballistáink minél több játékpercet töltsenek a pályán a 2022–2023-as Bundesliga-idényben. A jelek szerint Gulácsi Péter és Willi Orbán esetében ezzel nincs is probléma, viszont Szoboszlai Dominiknak meg kell küzdenie a helyéért.

Amúgy sűrű bajnoki idény elé néz Európa, az őszi szezon után a világbajnokságon részt vevő válogatottak novemberben Katarba költöznek, hogy minden idők legfurcsábbnak ígérkező vb-jén játsszanak.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.08.13 23:40:58

Német labdarúgás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A tradíció ugyanis a földkerekség összes pénzéért is megvásárolhatatlan. Mert az maga az idő, a generációk által és alatt felhalmozott tudás, tapasztalat, mentális és morális erő. A szinte minden téren hanyatló Európa e nyilvánvaló tényt hagyta figyelmen kívül, amikor az önfelszámolás, az önfeladás útjára lépett. A futball még kivétel, a sporton belül is.

2022.08.13 23:40:58

Német labdarúgás KISS ANTAL

ALAPVONAL. Anno a keleti blokk egyik nevesincs együttese, az Union Berlin útját Európába lehet meseszerűnek nevezni, de tudjuk, hogy azok a mesék a legszebbek, amelyek igazak. (...) Jómagam talán Schäfer Andrást irigylem a legjobban a külföldön kenyeret kereső labdarúgóink közül, mert ő a két lábbal földön járók igazi közösségének focimennyországában szerepelhet.

2022.08.13 14:30:54

Német labdarúgás R. P.

Kétszer szerzett vezetést a lipcsei csapat, de a vendégek szerencsés góllal pontot mentettek.

2022.08.10 22:13:05

Német labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Egyre kevesebben merik vállalni adott esetben sarkos – de saját! – véleményüket, inkább belevágnak a biztonsági játékba, az »idegenben jó az iksz« hülyeségébe, és csak olyasmit hajlandók mondani, amiből nem lehet bajuk.

2022.08.08 18:21:45

Német labdarúgás H. Á.

Fordulóról fordulóra a német bajnokság teljes programja, eredmények, állás.