Dortmund: Vége! Jürgen Klopp június 30-án távozik

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.15. 13:37
null
Klopp arcai: még ennél is több volt belőlük Dortmundban (Fotó: Action Images)
A német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Bundesliga) szereplő Borussia Dortmund sajtótájékoztatóján hivatalosan is bejelentette, hogy Jürgen Klopp vezetőedző a szezon végén távozik a Ruhr-vidéki együttestől.

A dortmundi klubvezetők közül Hans-Joachim Watzke ügyvezető kezdte a sajtótájékoztatót, elmondva, az elmúlt napok egyeztetései során nyilvánvalóvá vált: Jürgen Klopp nem marad a klubnál.

„Jürgen, biztos lehetsz benne, hogy hihetetlen és nagyszerű sikereid után minden dortmundi háláját viheted magaddal” – mondta Watzke.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik klubnál dolgozik legközelebb Klopp?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Nincs szükség köszönetre, szép történet volt ez, amely során mindkét fél rengeteget adott és kapott. Mindig is mondtam: abban a pillanatban, ahogy érzem, hogy nem én vagyok a tökéletes edzője ennek a nagyszerű klubnak, szólok a vezetőségének. Hogy miért most szóltam? Az elmúlt években sokszor az idő nyomása alatt álltunk, ezt a hajszát akartam megelőzni” – kezdte Klopp.

„A kollégáimmal együtt nagyon boldogok vagyunk, hogy itt dolgozhattunk. Magánemberként azt kívánom, bárcsak sose lenne vége ennek az időszaknak, profiként viszont tudom, itt a megfelelő idő a távozásra, és a klubnak is jó ez a döntés. Abban a szakaszban tartunk, amikor el kell kezdenünk megtervezni a következő szezont. Ehhez tiszta viszonyokra van szükség. Amíg én magam nem vagyok tisztában azzal, hogy mi a személyes sorsom, addig nem lesznek tiszta viszonyok, ez így nem megy. A Borussia Dortmundnak változásra van szüksége, akkor is így lenne, ha maradnék. Nem vagyok fáradt, nem akarok egy évet kihagyni. Egy kívánságom van még dortmundi edzőként: minél jobb helyezéssel befejezni ezt a szezont. Amikor kilépek innen, akkor már a Paderborn elleni mérkőzésre koncentrálok.”

A Borussia Dortmund „a nagyszerű Jürgen Klopp iránti tiszteletből” nem nevezte még meg a távozó vezetőedző utódját.

Jürgen Kloppot 2008 májusában nevezték ki a Dortmund élére, Thomas Dollt, a Ferencváros jelenlegi mesterét váltotta. Korábban hét évig a Mainzot irányította, amelynél 1989 és 2001 között futballozott.

Első dortmundi szezonja végén Szuperkupát nyert a Bayern München ellen, és hamar a szurkolók kedvencé vált magával ragadó személyiségének és látványos érzelmi kitöréseinek köszönhetően.

2011-ben huszonnyolc meccses veretlenségi sorozat végén, szemet gyönyörködtető játékkal bajnok lett a Weidenfeller, Hummels, Szubotics, Götze, Sahin, Lewandowski, Kagava és Barrios fémjelezte csapattal. Egy évvel később ismételt és a bajorok elleni döntőben 5–2-es győzelmével elhódította a Német Kupát is – ez volt a Dortmund történetének első duplázása. Mindkét szezon végén a temperamentumos szakember lett az Év edzője Németországban.

2013 nyarán Klopp elvesztette karmesterét, Mario Götzét, aki a rivális Bayernt választotta. A 2012–2013-as szezonban a Jupp Heynckes vezette bajorok két fronton is visszavágtak a Dortmundnak: otthon visszavették a salátástálat és a Német Kupát, ezenkívül a BL-döntőben 2–1-re megverték a Real Madridot is kiütő Borussiát.

A 2014–2015-ös szezon katasztrofálisan kezdődött Klopp számára: legjobb góllövője, Robert Lewandowski is a Bayernhez távozott, ráadásul a klub nem kapott pénzt a lengyel csatárért. Bár a Bajnokok Ligája csoportkörében szépen teljesített a Dortmund, a Juventus 5–1-es összesítéssel megálljt parancsolt Klopp fiainak a nyolcaddöntőben.

Odahaza sokkal rosszabb a helyzet: huszonnyolc meccséből csak kilencet nyert meg a Borussia. Sokáig a kiesés ellen küzdött a jelenleg a tabella tizedik helyén álló BVB, amely távol került az európai kupaszereplést érő helyektől. Legjobbjai rendre sérüléssel bajlódtak, a csapat gerince megbízhatatlanul teljesít, és nem túlzás kijelenteni, hogy Klopp igazolásai nem váltak be.

Klopp sorsa minden bizonnyal a nyári uborkaszezon egyik legfontosabb története lesz.. A Bild szerint Pep Guardiolához hasonlóan a német mester is pihenhet egy évet (ezt Klopp ugyebár a sajtótájékoztatón cáfolta), de az angol sajtóban már felvetődött, hogy a menedzsert kereső Manchester Citybe vezet az útja. Barcelonában is lehet üresedés, ha sikertelenül végződik a szezon, és ugyanebből az okból kifolyólag a Real Madridot sem lehet kizárni. Klopp sokak szerint ideális utódja lehetne Arsene Wengernek az Arsenal kispadján, de a Liverpool vezetősége is nyitva tartja a szemét, ha Brendan Rodgers irányításával nem lép előrébb a Mersey-parti csapat. Olaszországban is lehet helye a németnek, ugyanis Pippo Inzaghi alatt inog a kispad az AC Milannál. A fogadóirodáknál egyelőre a Man. City vezet.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik