K. Zs. 2022.08.23 14:15 Frissítve: 2022.08.23 16:27

Ukrajna: dacára a veszélynek, elindult a bajnokság – a Fehérvárról hazatérő Petrjakkal

Két olyan csapat mérkőzésével kezdődött meg a 2022–23-as ukrán labdarúgó-bajnokság, amelynek ellehetetlenült a működése az Oroszország célkeresztjébe kerülő Kelet-Ukrajnában: a donecki Sahtar és a harkivi Metaliszt a kijevi Olimpiai Stadionban mérkőzött meg kedd kora délután, a meccs nem hozott gólt. A Sahtarban pályára lépett a Fehérvárból hazatérő Ivan Petrjak, a korábbi ferencvárosi Olekszandr Zubkovot nem nevezték.

Doneck és Harkiv csapata megkezdte a bajnokságot (Fotó: Sahtar Doneck Twitter)

 

A 65 000-es kapacitású kijevi arénába biztonsági okokból nem engedtek be nézőket, és a futballistáknak is fel kellett készülniük arra, hogy légiriadó esetén menekülniük kell a játéktérről. A gólt nem, de nagy küzdelmet hozó nyitányt szerencsére nem szakította meg semmi.

„A veszélyhelyzetekre szigorú szabályok vonatkoznak, adott esetben rohannunk kell a föld alatti óvóhelyekre, de azt gondolom, a csapatok és a játékosok így is büszkék az újrakezdésre – mondta a rajt előtt Tarasz Sztepanenko, a Sahtar csapatkapitánya az AP-nek adott telefoninterjújában. – Készen állunk, erősek vagyunk, és az egész világnak megmutatjuk, hogy Ukrajna él és győzni fog.”

Ukrajnában legutóbb tavaly decemberben rendeztek élvonalbeli labdarúgó-mérkőzést; a tavaszi szezonrajtot már el kellett halasztani, mert Oroszország megtámadta az országot.

A mostani újrakezdés időpontja szimbolikus, de egyben kockázatos is, hiszen kedden az ukrán nemzeti zászló napját tartják, szerdán pedig az ország 1991-es függetlenedésének évfordulóját ünneplik, ami a hivatalos ukrán álláspont szerint orosz rakétatámadások fokozott veszélyével jár.

A tervek szerint a bajnoki mérkőzéseket Kijevben és nyugat-ukrajnai városokban (az első fordulóban például Kovalinkában, Lvivben és Ungváron) rendezik meg, és a múlt héten megkötött, 16.2 millió dolláros, három évre szóló szerződés értelmében a YouTube-on is láthatóak lesznek.

Mint ismert, az európai kupaporondon is ott vannak az ukrán klubok: a Sahtar a Bajnokok Ligája-főtáblán lesz, a Dinamo Kijev legrosszabb esetben az Európa-liga főtábláján, a Dnipro-1 legrosszabb esetben az Európa-konferencialiga főtábláján. A Zorja Luhanszk és a Vorszkla Poltava már kiesett.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) döntése értelmében orosz klubok továbbra sem vehetnek részt az európai kupaküzdelmekben.

A SAHTAR KÖSZÖNTI A BAJNOKI RAJTOT 


 

 

2022.12.07 12:40:54

Minden más foci nemzetisport.hu

A kameruni csatár 42 évesen és 32 naposan lőtte utolsó vb-találatát – egy 6–1-re elveszített meccsen.

2022.12.02 13:26:02

Minden más foci nemzetisport.hu

1930. július 13-án egyszerre két összecsapásra került sor az első nagy futballseregszemlén.

2022.11.29 13:13:35

Minden más foci nemzetisport.hu

A korábban kilenc tornán szereplő játékosaink többször rukkoltak ki páratlan teljesítménnyel. Íme!

2022.11.29 08:52:22

Minden más foci nemzetisport.hu

A lapok kíméletlen őszinteséggel számoltak be a második világháború előtti az esetekről.

2022.11.28 13:31:06

Minden más foci nemzetisport.hu

A tagsági igazolvány világbajnoki címmel, BEK-/BL-győzelemmel és Aranylabdával váltható ki.