U20-as vb: fantasztikus szólógól és ukrán győzelem a döntőben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.15. 19:58
null
Így ünnepeltek a világbajnok ukránok (Fotó: fifa.com)
A lengyelországi U20-as labdarúgó-világbajnokság döntőjébe két olyan csapat jutott be, Ukrajna és Dél-Korea, amelyik már a döntőbe jutással történelmet írt, hiszen korábban még sosem játszott egyikük sem vb-döntőt (semmilyen korosztályban). A lódzi finálét 0–1-ről megfordítva az ukránok nyerték meg Vladiszlav Szuprjaha két és Giorgi Citaisvili egy góljával 3–1-re.

Ukrajna veretlenül jutott el az U20-as világbajnokság döntőjéig, úgy, hogy csak az utolsó, számára már tét nélküli, Nigéria elleni csoportmeccsen játszott döntetlent, a másik öt meccsét megnyerte. Ráadásul összesen csak három gólt kapott a tornán, a megelőző két meccsén, a negyeddöntőben Kolumbia és az elődöntőben Olaszország ellen viszont egyet sem.

Ehhez képest a döntőben már az 5. percben megszerezte a vezetést az ukránok ellen Dél-Korea, miután némi videózást követően büntetőhöz jutottak az ázsiaiak (a tizenhatos vonalán történt buktatás), és Li Kang In nem kegyelmezett.

Az ukránok az egész tornán először kerültek hátrányba, a gól után mezőnyfölényben futballoztak, de helyzeteket sokáig nem tudtak kialakítani, viszont a 34. percben az első lehetőségükből egyenlítettek. Egy felívelt szabadrúgást követően nem tudtak felszabadítani a koreaiak, és Vladiszlav Szuprjaha közelről a kapuba lőtt.

A Dinamo Kijev csatára (az első csapatban tíz tétmeccsen játszott a most befejeződő idényben), aki a tornán korábban még nem szerzett gólt, a 2. félidőben a döntő hősévé vált, az 53. percben ugyanis két védő között kilépve, hét méterről, jobbról a hosszú sarokba lőtt, ezzel tulajdonképpen eldöntötte a meccset.

Dél-Koreának ugyan még volt helyzete, de az kimaradt, míg Giorgi Citaisvili (aki szintén a Dinamo Kijev játékosa) a 89. percben a saját térfeléről indulva, fantasztikus szóló végén beállította a 3–1-es végeredményt. Ukrajna veretlenül, hét meccséből hatot megnyerve lett világbajnok.

CITAISVILI SZÓLÓJA

U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG
DÖNTŐ, LÓDZ
Ukrajna–Dél-Korea 3–1
(Szuprjaha 34., 53., Citaisvili 89., ill. Li Kang In 5. – 11-esből)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik