Képes Sport
CSILLAG PÉTER
2022.12.08 18:09

Szovjet futballtitkok nyomába ered a katalán történész angol nyelvű könyve

A kötet egészen a cári időkig visszamegy az orosz futballkultúra gyökereit keresve.

 

A szovjet idők futballtörténete számos fel nem tárt epizódot tartogat az érdeklődőknek, ezért is örömteli, hogy Carles Vinas, a korábban egyebek mellett a katalán szkinhedek világát kutató barcelonai történész mélyen beleásta magát a témába. Ráadásul a „szovjet” hívószó könyvpiaci szempontból érthető címbe emelése miatt elsikkad egy pluszérték, nevezetesen az, hogy a 2019-es spanyol változat után most angol nyelven megjelentetett kötet egészen a cári időkig visszamegy az orosz futballkultúra gyökereit keresve. Az orosz-szovjet futballkönyv kiadása akkor is örömteli, ha talán a katari helyett a 2018-as oroszországi világbajnokság jobb apropót kínált volna neki, ahogyan az olasz Roberto Pivato hasonló témájú, L'URSS nel pallone – il calcio dallo Zar alla Perestrojka című könyve meg is lovagolta az akkori hullámot.

(Carles Vinas: Football in the Land of the Soviets, Pluto Press, 2022)

A NEMZETI SPORT AJÁNLJA:
Demetrio Albertini személyes történetei az AC Milan 51 korábbi bajnokáról
A ceruza másik oldaláról  – olimpiai hősök zseniális karikatúrái Szepes Béla könyvében


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. december 3-i lapszámában jelent meg.)

2023.02.06 13:12:26

Minden más foci nemzetisport.hu

Ryan Reynolds és Robert McElhenney színre lépésével új időszámítás kezdődött a Wrexham AFC-nél.

2023.02.06 22:51:16

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A nézőtéri magyargyalázás tűrhetetlenségét talán kevésbé vitatják, a mérkőzésmegszakítás mint megoldás viszont valószínűleg rövidesen a süllyesztőbe kerül, felülírják bizonyos anyagi érdekek. Konkrétan a találkozók tévéközvetítésének kérdése, a jogdíjtulajdonos ugyanis egyértelműen károsultnak nyilvánította magát, és alig burkoltan megfenyegette az érintetteket: a gyakorlat folytatása esetén újratárgyalják a feltételeket.

2023.02.05 22:16:33

Minden más foci nemzetisport.hu

Két hónapnyi kórházban töltött időszak után újra otthon az egykori tatabányai kedvenc.

2023.02.05 23:00:12

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A mismásolás tehát tort ül, így aztán természetes, hogy csak kevesen mondják, hogy hibáztam. Ott a tévedésük, hogy semmivel sem lesznek kevesebbek, ha a baklövéseikről beszélnek, ettől, úgymond, emberibb a történet, igaz, napjaink sportjában ez már nem­igen szempont.