Nagy Zsolt
2022.07.22 15:45 Frissítve: 2022.07.22 16:28

Socca: ingyenes lesz a belépés a budapesti kispályás vb-re

Nehéznek tűnő csoportba került a magyar válogatott a hazai rendezésű, szeptember 10-18. között esedékes 5+1-es kispályás labdarúgás világbajnokságon. Schrancz Balázs szövetségi edző szerint ennek ellenére a három évvel korábbi, negyeddöntős szereplés is felülmúlható.

Szeptemberben Budapesten rendezik a socca-világbajnokságot (Fotó: Socca Hungary/FB)

 

Sorsoltak a budapesti rendezésű socca-világbajnokságon, a magyar válogatott az „A-jelű” csoportba került Bulgária, Egyiptom, Elefántcsontpart és Szerbia mellé. A kispályás labdarúgás legrangosabb eseményét szeptember 10-18. között rendezik a kőbányai Óhegy parkban, a mérkőzéseket 2500-3000 néző befogadására alkalmas, külön erre a célra épített mobilarénában rendezik. A jegyek ingyenesek lesznek, egyedül arra kell figyelni, hogy az aktuális sporttörvény előírásai miatt az igényléshez online regisztrálni kell.

Döntetlen esetén rávezetések döntenek
A socca a labdarúgás egyik legfrissebb szakága, a Nemzetközi Socca Szövetség (ISF) 2017-ben jött létre. Az amatőrök által űzött kispályás labdarúgás leginkább a minifutballhoz hasonlít, ugyanúgy kültéren, 5+1 játékossal, jellemzően műfüvön játszák. Eltérés, hogy a pálya (legfeljebb 30x50 méter), és a kapu (4x2 méter) nagyobb, a tornák kieséses szakaszában pedig döntetlen esetén nem szétlövés dönt a továbbjutásról, hanem rá kell vezetni a kapusra a labdát, és a rendelkezésre álló 10 másodperc alatt be kell találni a kapuba. A budapesti világbajnokságon futó óra, 2x20 perces játékidő lesz, cserélni korlátlanul lehet. A nagypályás labdarúgáshoz hasonlóan szabálytalanság esetén sárga és piros lap adható, a kiállított játékos nem jöhet vissza, a csapatnak ebben az esetben kevesebb emberrel kell befejeznie a mérkőzést.

„Kalandos úton kaptuk meg a rendezést” – emlékezett vissza a vb-rendezés alkalmából összehívott pénteki sajtótájékoztatón Csuhai Tibor a Socca-Kispályás Magyar Labdarúgó Sportszövetség elnöke.

„Tavaly a pályázatunk második helyen végzett Mexikó mögött, a dél-amerikaiak viszont gazdasági okokból az utolsó pillanatban visszamondták a rendezést, és a nemzetközi szövetség felkért minket, hogy ugorjunk be helyettük. Az izgalomba kis ijedtség is vegyült, mivel csak négy-öt hónapunk maradt felkészülni az eseményre, márpedig szeretnénk felülmúlni a 2019-es görögországi tornát.”

A világbajnokság helyszínének Csuhai Tibor javasolta az Óhegy parkot, és a X. kerület önkormányzata politikai hozzáállástól függetlenül támogatta az ötletet. A környék lakosságát szórólapokkal már tájékoztatták az eseményről, a 9-21 óráig tartó mérkőzések várhatóan nem zavarják meg a mindennapi életet.

„Kőbánya sportéletébe kiválóan illeszkedik a socca világbajnokság”
– mondta Radványi Gábor, a Kőbányai Önkormányzat sportért felelős alpolgármestere. „Ilyen rangos eseményt önkormányzati támogatással még nem rendeztünk, fel is kellett mondani a pályák foglalását, hogy edzéslehetéséget biztosítsunk a csapatoknak. Szerencsére a Kocsis Sándor Sportközpont nagyon rugalmas volt ebben. Bízom benne, hogy a lakosságnak maradandó élmény lesz a rendezvény, csak biztatni tudok mindenkit, hogy látogasson ki a mérkőzésekre!”

A magyar válogatott felkészüléséről Schrancz Balázs szövetségi edző nyilatkozott. Jóslásokba nem akart bocsátkozni, mivel különösen az afrikai csapatokról nehezen lelhetők fel információk, a továbbjutást viszont reális célkitűzésnek jellemezte.

„Mivel a socca amatőr sport, viszonylag keveset tud együtt edzeni a válogatott, heti egy-két alkalommal jövünk össze – árulta el Schranz Balázs. – A hétvégén Németországgal játszottunk volna felkészülési mérkőzést, de az ellenfél sajnos lemondta, a világbajnokság kezdetéig viszont szeretnénk még legalább egy válogatottal összecsapni. A bő keret huszonkét játékosból áll, ebből kell kiválasztani azt a tizenötöt, akit benevezünk a tornára. Az ellenfelek közül a szerbek biztosan erős csapattal érkeznek, a bolgárok ellen is nehéz dolgunk lesz, Egyiptom és Elefántcsontpart pedig kiszámíthatatlan, mire képes. Hazai pályán mindenképp szeretnénk továbbjutni a csoportból, ha sikerül, akár a három évvel korábbi, negyeddöntős szereplésünket is felülmúlhatjuk.”


2022.09.24 20:09:47

Minden más foci nemzetisport.hu

Hat szögletből két gólt szereztek a vendégek, a csoportelsőségről a portugál–spanyol rangadó dönt majd.

2022.09.23 23:35:59

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A több klubot magában foglaló modell sikeres lehet, de mint minden máshoz ebben az üzletágban, ehhez is türelem, alázat és a kormánykeréknél igazán okos emberek csoportja kell.

2022.09.23 17:14:54

Minden más foci nemzetisport.hu

A hétfői Magyarország–Olaszország meccsen a tét a csoportelsőség lesz.

2022.09.22 16:03:21

Minden más foci nemzetisport.hu

Törőcsik András: „Bíztam abban, ott lehetek a vb-n, de azt is tudtam, nem én leszek a sztárja."

2022.09.22 20:21:42

Minden más foci nemzetisport.hu

Magabiztos győzelmükkel a franciák megelőzték az osztrákokat a csoportban.