Eurofutball: bajnok lett a kolozsvári CFR és a Legia is

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2018.05.20. 22:31
null
A kolozsvári csapat 2008, 2010 és 2012 után negyedszer lett bajnok (Fotó: Riti József Attila)
A román élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Liga 1) felsőházi rájátszásának utolsó fordulójában a CFR Cluj hazai pályán 1–0-ra legyőzte a Viitorult, s ezzel bajnok lett. A mindent eldöntő gólt a csereként beálló Damjan Djokovic szerezte. Lengyelországban a Legia Warszawa megvédte a címét. Koszovóban a Drita, Örményországban az Alaskert lett a bajnok.

 

 

Hat év után ismét a kolozsvári CFR 1907 csapata nyerte a román labdarúgó-bajnokságot, az erdélyi együttes a felsőházi rájátszás végén egy ponttal előzte meg a bukaresti FCSB-t. A zárófordulóban mindkét csapat hazai pályán fogadta az előző két szezon bajnokait: Kolozsvárra a tavalyi győztes Viitorul, Bukarestbe a 2016-os bajnok Astra Giurgiu látogatott.

A párharc pedig azonos eredményekkel zárult, mindkét esélyes 1–0-ra nyert, a gólok között is alig két perc telt el. A fővárosiak szerezték meg hamarabb a vezetést, de a kolozsvári Dr. Constantin Radulescu-stadion 15 ezer nézőjének sem kellett sokáig izgulnia, Damjan Djokovic fejes góljával pillanatokon belül visszaelőzött a CFR. Amely aztán a második félidőben olyan sikeresen védte előnyét, hogy a Viitorul kapura sem lőtt Kolozsváron.

A 2008, 2010 és 2012 után negyedik bajnoki címét szerző CFR-nek ez az első trófeája, mióta a klubot befektetései révén a harmadosztályból a Bajnokok Ligájába repítő üzletember, Pászkány Árpád eladta többségi tulajdonrészét.

 

Az új vezetés tavaly nyáron a korábbi válogatott játékost, Dan Petrescut nevezte ki edzőnek Miriuta László helyett, aki a szurkolók szimpátiáját ugyan nem nyerte el, de szervezett, remekül védekező csapatot rakott össze, amely a 36 forduló során mindössze 3 mérkőzést vesztett és 19 gólt kapott. A CFR elsősorban tapasztalt, 30 fölötti játékosokra épített, a csapat húzóemberei közül Ciprian Deac és az argentin Juan Culio már harmadszor lett bajnok a vasutasokkal, a portugál csapatkapitány Mário Camora pedig másodszor.

A FCSB pedig zsinórban harmadszor let ezüstérmes, amióta a klub tulajdonos Gigi Becalit feltételesen szabadlábra helyezték, egyszer sem tudott nyerni, míg előtte, amíg börtönben ült, zsibórban háromszor is bajnok lett. A Bajnokok Ligája selejtezőiben induló CFR mellett pedig Európa Ligában a FCSB, a CSU Craiova és a Viitorul képviselő jövőre a román bajnokságot. A kiesők viszont még nem dőltek el, mert az alsóházi rájátszásból még három forduló hátravan.

ROMÁNIA, LIGA 1
FELSŐHÁZI RÁJÁTSZÁS, 10. FORDULÓ

CSM Iasi–Universitatea Craiova 1–2
FCSB–Astra 1–0
CFR Cluj–Viitorul 1–0
A végeredmény: 1. CFR Cluj 50 pont,
2. FCSB 49 pont, 3. Universitatea Craiova 38 pont

Lengyelországban aLegia Warszawa győzött az utolsó fordulóban, így sorozatban harmadszor, összességében már a 13. alkalommal ünnepelhet bajnoki címet.

Koszovóban az FK Drita másodszor lett bajnok, míg Örményországban az Alaskert sorozatban harmadszor szerezte meg az aranyérmet, mivel a legnagyobb riválisától, a Siraktól 12 pontot levontak fogadási csalásban való részvétel miatt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik