Ők szerezték a legtöbb gólt az európai futballválogatottakban – infografika

BERTA MIHÁLYBERTA MIHÁLY
Vágólapra másolva!
2023.02.03. 14:42
null
Európai országok labdarúgó-válogatottjainak legeredményesebb gólszerzői (Infografika: Rubesch Andrea, Fotók: AFP, Getty Images, Imago Images) <br /><a href="https://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/93/81/93/cikk_2938193/javNSPOVIDE0280124-25.jpg">A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!</a>
Nemzetek csúcstartói a portugál Cristiano Ronaldótól a svéd Zlatan Ibrahimovicon és az olasz Luigi Riván át a magyar Puskás Ferencig.

 

A négy mérkőzés híján kétszázszoros válogatott Cristiano Ronaldo 118 gólt szerzett a portugál nemzeti csapatban, ez a maga nemében világrekord. Aztán ott van Olivier Giroud, aki éppen a katari világbajnokság alatt fogta be, majd hagyta le a francia válogatottban szerzett gólok rangsorának addigi éllovasát, Thierry Henryt. De említhetnénk az angol Harry Kane nevét is: a Tottenham futballistája szintén a tavalyi vb-n érte utol az angol csúcstartó Wayne Rooney-t, s ha 2023-ban is folytatja jó szokását, egyedül állhat az angol válogatott ranglistájának élén.

Hogy ki meddig ülhet a maga trónján, nem lehet előre megmondani, összeállításunk nem is a csúcsok tartósságát kívánja megjósolni, hanem afféle pillanatképként rögzíteni a nemzeti gólrekordok és gólrekorderek jelenkori állapotáról. Az egyszerűbb áttekinthetőség kedvéért Európára, azon belül is a kontinens (általunk is) leginkább figyelemmel kísért országaira fókuszálva mutatja meg az egyes válogatottak történetének három legeredményesebb gólszerzőjét.

A „térképre tett” harmincegy ország mindössze harmadánál áll a rangsor élén jelenleg is aktív, hazája válogatott mezét viselő labdarúgó. A topligás nemzetek között csak a már emlegetett két országban, Angliában és Franciaországban áll aktív futballista a gólörökrangsor élén (az angoloknál ugye holtversenyben). A németeknél (Miroslav Klose, 71 gól) és a spanyoloknál (David Villa, 59 gól) „kortárs” a listavezető, az olasz Luigi Riva (35 gól) csúcsa viszont idén októberben lesz ötvenesztendős – a jelenkor legeredményesebb olasz válogatott játékosa, Ciro Immobile 15-nél jár.

A különbségek egészen eltérőek a mindenkori és a jelenlegi legjobb között. A norvég Jörgen Juve (33 gól) csúcsa aligha „éli túl” a gólokat nemzeti és klubmezben egyaránt ipari mennyiségben termelő Erling Haaland (21 találatot szerzett eddig) tempóját, de az ukrán Andrij Sevcsenko (48 gól) vagy a holland Robin van Persie (50 gól) sem alhat nyugodtan, előbbi Andrij Jarmolenko (45 gól), utóbbi Memphis Depay (43 gól) jeges leheletét érezheti a tarkóján.

Az ír Robbie Keane (68 gól), a cseh Jan Koller (55), a török Hakan Sükür (51) vagy a bolgár rangsort kéz a kézben vezető Dimitar Berbatov, Hriszto Bonev (48) kettős nemzeti csúcsa ellenben jó ideig nem lesz veszélyben – a leggólerősebb aktív válogatott honfitársak közül az ír Shane Long 17, a cseh Patrik Schick 18, a török Cenk Tosun 18, a bolgár Kiril Deszpodov pedig csupán kilenc gólnál tart.


De mindez még mindig messze nem olyan „örök” állapot, mint a 85 magyar válogatott mérkőzésén 84-szer betaláló Puskás Ferenc fölénye (a hatvanas évek elején négy alkalommal szerepelt a spanyol válogatottban, gólt nem szerzett), akihez a jelenleg is aktív válogatott játékosaink közül a kilencgólos Sallai Roland áll a legközelebb jelenleg.

És ha már Puskás! Félelmetes belegondolni, hogy az első magyar válogatott gólját 1945. augusztus 20-án, az utolsót pedig 1956. október 14-én szerző támadó hány gólig jutott volna, ha a II. világháború nem késlelteti a bemutatkozását a nemzeti együttesben, a forradalom bukása pedig nem kényszeríti emigrációba (ráadásul az MLSZ nyomására a FIFA két évre eltiltotta), noha aztán 1958-tól Madridban, a korszak legjobb klubjának számító Realban még közel tíz éven keresztül képes volt világklasszis teljesítményre.

Az európai nemzeti rekorderek közül csupán Cristiano Ronaldo szerzett nála több gólt, de a világ valamennyi országának rekorderét figyelembe véve is csupán az iráni Ali Daei (109 gól), az argentin világbajnok Lionel Messi (98 gól) és a malajziai Mokhtar Dahari (89) előzi meg az indiai – és még aktív válogatott – Sunil Chhetrivel holtversenyben ötödik helyen álló magyar gólrekordert.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. január 28-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik