Képes Sport
BERTA MIHÁLY
2023.02.03 14:42 Frissítve: 2023.02.03 20:30

Ők szerezték a legtöbb gólt az európai futballválogatottakban – infografika

Nemzetek csúcstartói a portugál Cristiano Ronaldótól a svéd Zlatan Ibrahimovicon és az olasz Luigi Riván át a magyar Puskás Ferencig.

Európai országok labdarúgó-válogatottjainak legeredményesebb gólszerzői (Infografika: Rubesch Andrea, Fotók: AFP, Getty Images, Imago Images)
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

A négy mérkőzés híján kétszázszoros válogatott Cristiano Ronaldo 118 gólt szerzett a portugál nemzeti csapatban, ez a maga nemében világrekord. Aztán ott van Olivier Giroud, aki éppen a katari világbajnokság alatt fogta be, majd hagyta le a francia válogatottban szerzett gólok rangsorának addigi éllovasát, Thierry Henryt. De említhetnénk az angol Harry Kane nevét is: a Tottenham futballistája szintén a tavalyi vb-n érte utol az angol csúcstartó Wayne Rooney-t, s ha 2023-ban is folytatja jó szokását, egyedül állhat az angol válogatott ranglistájának élén.

Hogy ki meddig ülhet a maga trónján, nem lehet előre megmondani, összeállításunk nem is a csúcsok tartósságát kívánja megjósolni, hanem afféle pillanatképként rögzíteni a nemzeti gólrekordok és gólrekorderek jelenkori állapotáról. Az egyszerűbb áttekinthetőség kedvéért Európára, azon belül is a kontinens (általunk is) leginkább figyelemmel kísért országaira fókuszálva mutatja meg az egyes válogatottak történetének három legeredményesebb gólszerzőjét.

A „térképre tett” harmincegy ország mindössze harmadánál áll a rangsor élén jelenleg is aktív, hazája válogatott mezét viselő labdarúgó. A topligás nemzetek között csak a már emlegetett két országban, Angliában és Franciaországban áll aktív futballista a gólörökrangsor élén (az angoloknál ugye holtversenyben). A németeknél (Miroslav Klose, 71 gól) és a spanyoloknál (David Villa, 59 gól) „kortárs” a listavezető, az olasz Luigi Riva (35 gól) csúcsa viszont idén októberben lesz ötvenesztendős – a jelenkor legeredményesebb olasz válogatott játékosa, Ciro Immobile 15-nél jár.

A különbségek egészen eltérőek a mindenkori és a jelenlegi legjobb között. A norvég Jörgen Juve (33 gól) csúcsa aligha „éli túl” a gólokat nemzeti és klubmezben egyaránt ipari mennyiségben termelő Erling Haaland (21 találatot szerzett eddig) tempóját, de az ukrán Andrij Sevcsenko (48 gól) vagy a holland Robin van Persie (50 gól) sem alhat nyugodtan, előbbi Andrij Jarmolenko (45 gól), utóbbi Memphis Depay (43 gól) jeges leheletét érezheti a tarkóján.

Az ír Robbie Keane (68 gól), a cseh Jan Koller (55), a török Hakan Sükür (51) vagy a bolgár rangsort kéz a kézben vezető Dimitar Berbatov, Hriszto Bonev (48) kettős nemzeti csúcsa ellenben jó ideig nem lesz veszélyben – a leggólerősebb aktív válogatott honfitársak közül az ír Shane Long 17, a cseh Patrik Schick 18, a török Cenk Tosun 18, a bolgár Kiril Deszpodov pedig csupán kilenc gólnál tart.

 KITEKINTŐ EURÓPÁN TÚLRA

Az ötszörös világbajnok braziloknál a decemberben elhunyt Pelé és a PSG támadója, Neymar holtversenyben áll az első helyen, mindketten 77 gólt szereztek. Argentína legjobbja Lionel Messi 98 góllal, a kétszeres vb-első Uruguay házi rangsorát a 68 gólos Luis Suárez vezeti. Északabbra tekintve Mexikóban Javier Hernández (52 gól), az Egyesült Államokban Clint Dempsey és Landon Donovan (57 gól) a ranglistaelső. Az afrikai országok közül kiemelendő Egyiptom Hosszam Hasszan 68 góljával, de az elefántcsontparti csúcsot tartó Didier Drogba 65 gólja is nagyszerű teljesítmény, akárcsak a kameruni Samuel Eto'o 56-os mutatója. Ázsiában a már említett iráni, malajziai vagy indiai gólrekorderek mellett a japán csúcstartó Kamamoto Kunisige (75 gól) és a 108 válogatott mérkőzésén 80 találatig jutó, egyesült arab emírségekbeli Ali Mabhut nevét érdemes kiemelni. És hogy teljes legyen a kontinenskörkép: Ausztrália rekordere a kereken ötven gólt szerző Tim Cahill.

 


De mindez még mindig messze nem olyan „örök” állapot, mint a 85 magyar válogatott mérkőzésén 84-szer betaláló Puskás Ferenc fölénye (a hatvanas évek elején négy alkalommal szerepelt a spanyol válogatottban, gólt nem szerzett), akihez a jelenleg is aktív válogatott játékosaink közül a kilencgólos Sallai Roland áll a legközelebb jelenleg.

És ha már Puskás! Félelmetes belegondolni, hogy az első magyar válogatott gólját 1945. augusztus 20-án, az utolsót pedig 1956. október 14-én szerző támadó hány gólig jutott volna, ha a II. világháború nem késlelteti a bemutatkozását a nemzeti együttesben, a forradalom bukása pedig nem kényszeríti emigrációba (ráadásul az MLSZ nyomására a FIFA két évre eltiltotta), noha aztán 1958-tól Madridban, a korszak legjobb klubjának számító Realban még közel tíz éven keresztül képes volt világklasszis teljesítményre.

Az európai nemzeti rekorderek közül csupán Cristiano Ronaldo szerzett nála több gólt, de a világ valamennyi országának rekorderét figyelembe véve is csupán az iráni Ali Daei (109 gól), az argentin világbajnok Lionel Messi (98 gól) és a malajziai Mokhtar Dahari (89) előzi meg az indiai – és még aktív válogatott – Sunil Chhetrivel holtversenyben ötödik helyen álló magyar gólrekordert.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. január 28-i lapszámában jelent meg.)

2023.03.26 22:13:45

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Önmagában vöröskeresztes társaságnak minősíteni szigorúan tilos az ECA-t, hiszen részben a lázadók felvetéseire, részben pedig a tagok újabb források iránti éhségére alapozva elérte, hogy az UEFA-val együtt dolgozhasson a 2024 őszén életbe lépő kupareformokon. De hogy ezek jók lesznek-e vagy sem, most még megjósolhatatlan…

2023.03.25 22:59:25

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.03.21 10:25:28

Minden más foci nemzetisport.hu

The head of the Hungarian Football Federation (MLSZ) can remain FIFA vice president but not UEFA vice president.

2023.03.19 16:03:43

Minden más foci nemzetisport.hu

Továbbra is vezeti a szlovák első osztályt a DAC, a nagyszombatiak sem tudtak pontot szerezni a MOL Arénában.

2023.03.19 14:47:49

Minden más foci nemzetisport.hu

A Craiova elleni fölényes, elégtételt jelentő győzelem után vereséggel kezdte a felsőházi rájátszást a Sepsiszentgyörgy.