Női Eb: már az első félidőben öttel vezettek, a franciák kiütötték az olaszokat

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2022.07.10. 22:50
null
Az 50. válogatott mérkőzésén pályára lépő Grace Geyoro a fordulás előtt triplázott.
Izland 1–1-es döntetlent játszott Belgium ellen, míg Franciaország 5–1-re kiütötte Olaszországot az Angliában zajló női labdarúgó Európa-bajnokság D-csoportjának 1. fordulójában.

 

FRANCIAORSZÁG–OLASZORSZÁG 5–1

Franciaország már a mérkőzés elején jelezte Olaszországnak, ma ő képvisel jobb játékerőt: az 50. válogatott mérkőzésén pályára lépő Grace Geyoro a 9., a PSG 23 éves játékosa, a francia bajnokság elmúlt idényében 18 találattal gólkirálynői címet nyerő Marie-Antoinette Katoto a 12. percben talált be. És itt még közel sem volt vége!

Franciaország története során először szerzett két gólt 12 percen belül a női Európa-bajnokságon, Olaszország pedig még sohasem kapott ilyen gyorsan két gólt a kontinenstornán, igaz, 2017-es nyitó meccsén szintén a 9. percben kapitulált.

A franciák további három gólt hintve már az első félidőben kiütötték az olaszokat, ezzel ők az elsők, akik öt gólig jutottak az első félidőben az Európa-bajnokság történetébenDelphine Cascarino a 16-oson kívülről lőtt tetszetős gólt (VIDEÓ ITT!), míg Geyoro két újabb találatot szerezve profi pályafutása első tripláját könyvelhette el. A PSG középpályása az Eb történetének ötödik mesterhármasát szerezte, s előtte még egyik futballistának sem sikerült az első félidőben három gólt összehoznia.

Angélique Roujas (1997) után másodszor ért el három gólt francia játékos egy Eb-meccsen.

A 67. percben lecserélt Geyoro a második játékrészben kis híján egy piros lapot is kiharcolt, de Sara Gama kiállítását visszavonta a játékvezető.

Az itáliaiaknak a szépítés még összejött Martina Piemonte fejes góljával, de közelebb nem kerültek ellenfelükhöz (5–1).

BELGIUM–IZLAND 1–1

Nem bírt egymással Izland és Belgium (Fotó: AFP)
Nem bírt egymással Izland és Belgium (Fotó: AFP)

BerglindBjörgThorvaldsdóttir a 33. percben vezetést szerezhetett volna Izlandnak, ám a 30 éves csatár kihagyta a kezezés miatt megítélt büntetőt (VIDEÓ ITT!).

A szünet után, az 50. percben már nem hibázott Thorvaldsdóttir, nagyszerű beadásból a hálóba fejelt, előnyhöz juttatva hazája válogatottját (VIDEÓ ITT!). A belgák nem adták fel: Justine Vanhaevermaet tizenegyesből betalált, ezzel pontot mentett csapatának (VIDEÓ ITT!).

A Manchesterben rendezett mérkőzésre a belga férfi labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Roberto Martínez is kilátogatott, de a show-t a nagyszerű hangulatot varázsló izlandi szurkolók vitték el.

 



NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, ANGLIA
1. FORDULÓ
D-CSOPORT

Belgium–Izland 1–1 (Vanhaevermaet 65. – 11-esből, ill. Thorvaldsdóttir 50.)
Franciaország–Olaszország 5–1 (Geyoro 9., 40., 45., Katoto 12., Cascarino 38., ill. Piemonte 77.)

A CSOPORT TOVÁBBI PROGRAMJA
2. FORDULÓ
Július 14. (csütörtök), 18.00:
Olaszország–Izland, Manchester
Július 14. (csütörtök), 21.00: Franciaország–Belgium, Rotherham
3. FORDULÓ
Július 18. (hétfő), 21.00:
Izland–Franciaország, Rotherham
Július 18. (hétfő), 21.00: Olaszország–Belgium, Manchester

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik