Képes Sport
SMAHULYA ÁDÁM 2021.12.01 15:17 Frissítve: 2021.12.02 15:15

Edzősors: menesztették, de magasztalják – Uruguay hálás a klasszisokat nevelő Tanárnak

Tizenöt és fél év után menesztették Óscar Tabárezt, aki jóval több volt, mint az uruguayi válogatott szövetségi kapitánya. Rengeteget köszönhet neki az ország labdarúgása.

Ahogy mindig is emlékezni fogunk rá: Óscar Tabárez az uruguayi válogatott játékosainak gyűrűjében (Fotó: AFP)

 
November 19-én az uruguayi szövetség tizenöt és fél év után menesztette Óscar Tabárez szövetségi kapitányt, a döntéssel a labdarúgás történetének jelentős korszaka zárult le. A 74 éves szakvezető két érában, összesen 221 alkalommal irányította a válogatottat, amivel természetesen világrekorder. Soha, egyetlen edző sem ülhetett ennyi ideig ugyanannak a válogatottnak a kispadján, s nem valószínű, hogy a következő évtizedekben lesz olyan szövetségi kapitány, akinek ilyen hosszú idő adatik meg egy meghatározó futballnemzet élén. A szerződése a jövő évi vb végéig szólt, ám a nyomasztó eredménykényszer végül őt is maga alá gyűrte. Uruguay sorozatban négy vereséget szenvedett el a világbajnoki selejtezősorozatban, és veszélybe került a kvalifikációja.

NÉVJEGY: ÓSCAR WASHINGTON TABÁREZ SILVA
Született: 1947. március 3., Montevideo
Állampolgársága: uruguayi
Sportága: labdarúgás
Posztja játékosként: védő
Klubjai játékosként: Sud América (1967–1971), Sportivo Italiano (1972–1973), Montevideo Wanderers (1975), Fénix (1976), Puebla (1976–1977), Bella Vista (1977–1979)
Klubjai edzőként: Bella Vista (1980–1983), Uruguay U20 (1983), Danubio (1984), Montevideo Wanderers (1985–1986), Penarol (1987), Uruguay U20 (1987), Deportivo Cali (1988), Uruguay (1988–1990), Boca Juniors (1991–1993), Cagliari (1994–1996), AC Milan (1996), Oviedo (1997–1998), Cagliari (1998–1999), Vélez Sarsfield (2001), Boca Juniors (2002), Uruguay (2006–2021)
Kiemelkedő eredményei edzőként: Copa América-győztes (2011), világbajnoki negyedik (2010), Libertadores-kupa-győztes (1987), argentin bajnok, Apertura (1992)
Elismerései: az IFFHS szavazásán az év edzője (2011), FIFA-érdemrend (2012)

Tabárez négy vb-n irányította a válogatottat, amellyel a 2010-es világbajnokságon negyedik lett, egy évvel később pedig Copa Américát nyert. Nekünk, magyaroknak az is fontos, hogy a kétszeres világbajnok Uruguay az ő irányításával győzte le először (2–1) Magyarországot 2019. november 15-én, a Puskás Aréna avatóján.

Az eredménysornál azonban sokkal fontosabb a Maestro becenevű szakvezető személyisége.
Két évvel ezelőtt Csillag Péter kollégánk a „Jutalom maga az ösvény” címmel írt róla kiváló portrét, idézve a 2010-es vb utáni megszólalását. Hogy mennyire jellemzi ez az egy mondat Tabárez személyiségét, azt mutatja, hogy a patinás uruguayi lap, a La Nación és a spanyol El País is ebből adott címet a menesztése után készített anyagának, de játékosai is rendre felemlegetik e bölcsességét. A La Nación azt is hozzátette, hogy lehetetlen versenyezni az örökségével, és hiába a gyengébb eredmények, az értékek terén nagyon sokat vesztett távozásával a nemzeti csapat.

„Nagyszerű edző, aki nemcsak futballistákat, hanem embereket nevel. Minden szempontból átlagon felüli személyiség” – mondta róla 2018-ban Diego Maradona. A tavaly novemberben elhunyt argentin klasszis szavainál találóbban nem is lehetne megragadni Tabárez személyiségét. Eredetileg tanárember (innen a beceneve), és miután lezárta játékos-pályafutását, egy ideig az edzősködés mellett a szakmájában is dolgozott. Érthető tehát, ha neki a labdarúgás emberi oldala, a játékosok értékrendjének formálása legalább annyira fontos volt, mint a pályán elért eredmény. Ahogy a La Vanguardiának mondta, az első, amit megtanít a gyerekeknek, hogy mindig köszönjenek, és mindenkinek adják meg a tiszteletet, mert ez a legfontosabb.

Sokak szerint az uruguayi szövetség (AUF) többet veszített egy karizmatikus edzőnél (Fotó: AFP)


A tanulás szerepét számos interjúban, sajtótájékoztatón hangsúlyozta, akárcsak az edzők hitelességének fontosságát. Illetve azt, hogy nem mindig a szép futball a kifizetődő.

„Az edzőnek egyúttal pedagógusnak is kell lennie, aki képzi, fejleszti a játékosait
 – mondta Óscar Tabárez idén nyáron a Marcának. – Fontos, hogy átadja az általa képviselt értékeket szóban is, de mindenekelőtt a tetteivel. A példamutatás kulcsfontosságú. Ha az edző mást mond és másként cselekszik, elveszíti a játékosai tiszteletét. Nem gondolom, hogy egy másik, letűnt korszak értékeit képviselném. A futball változik, fejlődik, de végső soron ugyanaz marad. A labdarúgásban mindig vannak felkapott, divatos irányzatok, ilyen például a labdabirtoklásra épülő játék. Ez fontos is, egészen addig, amíg ez a győzelem eszköze. De sokan akkor is erőltetik, amikor nincsenek meg hozzá a megfelelő játékosaik. Mi értelme a hetvenszázalékos labdabirtoklásnak, ha a végeredmény nulla nulla és a legtöbb passz a védekező térfélen történik? Az uruguayi labdarúgás ereje mindig a futballisták hozzáállásában és elszántságában rejlett. A titok a szenvedély. Ezért tudtunk sokszor nálunk erősebb ellenfeleket legyőzni a nagy tornákon. Biztos vagyok benne, hogy miközben ez az interjú készül, valahol focizgat egy kisgyerek, aki néhány éven belül válogatott lesz. De ezeknek a srácoknak csak a töredéke jut el erre a szintre. Ám az ő példájuk is azt bizonyítja a többieknek, hogy az életben mennyire fontos a kitartás. A játékosaimat is igyekszem mindenre felkészíteni. Arra tanítom őket, hogy veszítsenek méltósággal, és ha nyernek, akkor se ünnepeljenek őrült nagy lármát csapva. Mert minden gyorsan változik, és olyan embert még nem láttam, aki mindig csak nyert.”

 WALTNER RÓBERT FÉL ÉV ALATT IS RENGETEGET TANULT TŐLE
A Zalaegerszeg vezetőedzője, Waltner Róbert 2002-ben a Boca Juniorsnál rövid ideig Óscar Tabárez játékosa volt, és a mai napig jó szívvel emlékszik vissza az uruguayi edzőre.
„Csak a legjobbakat mondhatom róla, nagyszerű ember, aki végig hihetetlenül korrekt volt velem – mondta a korábbi hatszoros válogatott csatár. – Amikor kikerültem, nem sokkal később operáltak, és minden nap figyelte, milyen állapotban van a bokám, miként halad a felépülésem. Mindezt úgy, hogy én ott kis túlzással egy huszadrangú senki voltam. De nemcsak velem, mindenkivel nagyon rendesen bánt. Sajnos fél év után távozott, de nagyon sokat tanultam tőle, amit edzőként manapság is igyekszem hasznosítani.”
Waltner Róbert megfontolt, türelmes edzőként írja le Tabárezt, akit különleges, karizmatikus egyéniségnek tart.
„Nagyon szerettem vele dolgozni. Csendes, nyugodt ember, aki mindenkire figyelt. Nem beszéltem olyan jól spanyolul, hogy minden gondolatát értsem, de a testbeszéde is árulkodó volt. Ha belépett valahová, mindenki rá figyelt. Érződött, hogy tapasztalt, intelligens ember, aki képes is arra, hogy átadja az évek alatt felhalmozott tudását. Lehetetlen megfogalmazni, mit vesztett a menesztésével az uruguayi futball.”


Természetesen a győzelem édes íze neki is nagyon fontos, azt is többször elmondta, hogy a szép futball önmagában semmit sem ér. Neki a nagy tornákon sokkal fontosabb, hogy a csapata nyerjen, és továbbjusson. Ezért sem érti, miért kritizálják sokan az uruguayi válogatott vagy az Atlético futballját. „A labdarúgást ezerféle módon lehet játszani” – mondta erről.

A Puskás Aréna avatóján már bottal – de győztesen (Fotó: Török Attila)

Az uruguayiaknak van egy kifejezésük a néplélekbe mélyen beleivódó labdarúgás iránti szenvedélyre, a lázadásra, a mindenáron győzni akarásra. A garra charrúa fontosságát Tabárez is rendre hangsúlyozza, hozzátéve, hogy időnként zűrzavart is okozhat. Példaként a Maracanazót hozza fel, az uruguayi labdarúgás történetének legnagyobb sikerét, egyúttal a brazil futball fekete napját kísérő hisztériát, ami azután tört ki, hogy Uruguay az 1950-es vb-döntőben 2:1-re legyőzte a selecaót a Maracana Stadionban. „Remek példája annak, amikor a valóságból mítosz, legenda lesz – mondta az El Paísnak. – Hároméves voltam a döntő idején, semmire sem emlékszem belőle, de utána az egész gyerek- és kamaszkorom azzal telt, hogy mindenki erről beszélt. Az üzenet az volt, hogy azok az igazi hősök, akik nyertek a Maracanában. Ez utána megbénította a válogatott játékosait, hatalmas terhet jelentett. Az utódoknak az volt az érzésük, hogy bármit tesznek, nem érhetnek az elődök nyomába. Nagyon nehéz időszak volt.”

Mondhatnánk, Tabáreznek szerencséje volt, mert remek generációval (Diego Godín, Diego Forlán, Luis Suárez) dolgozhatott, ám az uruguayi futballt jól ismerők szerint ezek a futballisták részben neki köszönhetően válhattak ekkora klasszisokká. „Ő a világ egyik legjobb edzője, kivételes személyiség. Rengeteget segít a játékosainak. Emberileg és labdarúgóként is nagyon sokat köszönhetek neki” – idézte a La Nación Luis Suárezt.

A 95-szörös válogatott Diego Lugano azt mondta, bánja, hogy nem beszélt sokkal többet Tabárezzel, mert hihetetlenül intelligens ember, akitől rengeteget lehet tanulni. És ki kell emelni azt is, hogy Tabáreznek nem csak edzőként vannak elévülhetetlen érdemei az uruguayi labdarúgás sikereiben. Nevéhez fűződik a Proceso nevű nevelési és képzési program, amelynek rengeteg neves futballistát köszönhet a válogatott és az európai klubfutball.

Néhány évvel ezelőtt az idegrendszert megtámadó Guillain–Barre-szindróma nevű autoimmun betegséget diagnosztizálták nála, azóta mankóval járt, és látszott is rajta, hogy megromlott az egészsége, ám a futball hőskorának szerelmesei abban bíztak, hogy a 2022-es vb-n még ő ülhet a kispadon. Megérdemelte volna.

Egy korszak lezárult, az út véget ért, ám Óscar Tabárez örökre beírta magát a labdarúgás történelemkönyvébe.

RÓLA MONDTÁK
DIEGO GODÍN
„Nehéz szavakat találni. Mindig tiszteltünk és csodáltunk, köszönök mindent, amit a karrierem során tanítottál. Neked köszönhetem, hogy valóra vált a gyerekkori álmom, és válogatott lehettem, majd csapatkapitányként képviselhettem a hazámat.”
DIEGO FORLÁN
„Köszönünk mindent, Maestro, amit az országért és a válogatottért tettél. Egy korszak meghatározó alakja voltál, a neved örökké fennmarad!”
LUIS SUÁREZ
„Köszönöm, és ezerszer is köszönök mindent! Mindig bíztál bennem, akkor is, amikor rosszul mentek a dolgaim. Megtanítottál rá, hogy a kritikából erőt kell meríteni, és mindig harcolni kell az álmainkért. Nem lehetek elég hálás, rengeteg mindenért köszönetet kellene mondanom neked és a stábodnak azért, amit az uruguayi labdarúgásért tettetek.”
 (Forrás: ESPN)


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. november 27-i lapszámában jelent meg.)

2022.01.21 21:09:49

Minden más foci BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Ki is volt 2021 legjobb futballistája? A France Football választottja, a FIFA díjazottja vagy az UEFA kitüntetettje? A sport szellemében talán ideje lenne rendezni az elismerések között is egy Szuperkupa-viadalt.

2022.01.18 12:00:40

Minden más foci HEGYI TAMÁS

Weisz Leó huszonöt éves korában edzőnek állt, Németországban csinált karriert a 20-as, 30-as években.

2022.01.17 18:24:03

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

A két Chelsea-mester, Tuchel és Hayes a legjobb edző, Édouard Mendy a legjobb kapus; Messi és Haaland az Év csapatában.

2022.01.14 14:20:27

Minden más foci B. D. K.

A 24 éves Bojart korábban megválasztották a legszexibb futballbírónak.

2022.01.13 22:48:16

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. »A Barcelona története legdrágább játékosának Messivel egy szinten kellene futballoznia, de tudomásul kell venni, hogy Messivel senki sincs egy szinten« – ráadásul csak akkor ment neki, amikor Messi nem játszott, de amikor az argentin volt a vezér, Coutinho a láthatatlan embert alakította.