Klub-vb: történelmet ír a Chelsea – digitális partjelző európai klub meccsén

Vágólapra másolva!
2022.02.03. 18:08
null
A jövőt tapasztalja meg a Chelsea a klub-vb-n? (Fotó: AFP)
A klubvilágbajnokságon is alkalmazni fogják a FIFA új „robot-játékvezetőjét”, így a Chelsea lehet az első olyan európai csapat, amelynek mérkőzésén a partjelzők helyett digitális rendszert alkalmaznak. A technológiát már a 2021-es katari Arab Kupán is tesztelték.

 

A DailyMail beszámolójából kiderül, a rendszer segítségével pillanatok alatt megállapíthatják egy szituációról, hogy lesről volt-e szó vagy sem. Ehhez speciális kamerákat szerelnek a stadionok tetőszerkezetére, amelyek képesek követni a játékosok végtagjait, „animált alakokat” hoznak létre. A rendszer által meghozott döntést a VAR-szobába továbbítják, ahonnan értesítik a találkozó játékvezetőjét arról, mi a helyes ítélet.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség fejlesztésekért felelős igazgatója, Johannes Holzmüller a FIFA TV kérdésére korábban úgy felelt: hisznek abban, hogy az új technológia és adatok pozitívan hatnak majd a labdarúgásra. „Az elején járunk ennek a rendszernek a fejlesztésében, és lehetnek még hibák, de alapvetően növelhetjük az objektivitást a döntések meghozatalában."

A FIFA bízik abban, hogy a rendszer megfelelően fog teljesíteni, és még a 2022-es katari világbajnokság előtt bevezetheti, hogy aztán azon is alkalmazhassa.

A 2021-es klubvilágbajnokságot február 3. és február 12. között rendezik meg az Arab Emírségekben hét csapat részvételével. A Chelsea az elődöntőben csatlakozik be a küzdelmekbe.

A KLUB-VB RÉSZTVEVŐI
al-Ahli (egyiptomi) – Afrika
al-Dzsazíra (arab emírségekbeli) – házigazda, Ázsia
al-Hilal (szaúdi) – Ázsia
AS Pirae (francia polinéziai) – Óceánia
Chelsea (angol) – Európa
Monterrey (mexikói) – Észak- és Közép-Amerika
Palmeiras (brazil) – Dél-Amerika

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik