BODNÁR ZALÁN
2021.09.24 21:17 Frissítve: 2021.09.25 08:41

Hátsó füves: a vidéki labdarúgás képeiből nyílt kiállítás Sátoraljaújhelyen

Sátoraljaújhelyen a magyar vidéki labdarúgás szépségei, küzdelmei, sajátos mindennapjai láthatók a Nemzeti Sport-sorozat kiállításán.

 

A kiállítást megnyitó kispesti legenda, Pisont István (hátul, középen) tökéletesen ismeri a magyar futball hátországát is (Fotó: Szabó Miklós) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Ballai Attila, a Mediaworks sportdivíziójának igazgatója szerint: „Ez nem a futballunk – ez a mi életünk”

Miután 2015 és 2019 között a Nemzeti Sport népszerű, számos szakmai díjat besöprő sorozata, az amatőr, megyei futball világát bemutató, Hátsó füves című széria legjobb felvételeiből 2020-ban impozáns könyv is megjelent, s immár újabb kulturális teret hódított meg az ötévnyi, úttörő jellegű gyűjtőmunka: a Borsod–Abaúj–Zemplén megyei Sátoraljaújhelyen időszaki kiállítást nyílt a Hátsó füves-sorozat ötletgazdája és szerzője, lapunk főmunkatársa, Csillag Péter és a Petőfi Irodalmi Múzeum–Kazinczy Ferenc Múzeum (PIM–KFM) együttműködése, közös munkája révén.

A kiállításon a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György videoüzenetben köszöntötte a megjelenteket, kiemelve: bízik benne, hogy a sorozat nemcsak kultúramentő, hanem egyben kultúrateremtő munkát is végzett. Személyes hangvételű beszédet mondott Ringer István, a PIM–KFM igazgatója és Dankó Dénes, Sátoraljaújhely alpolgármestere, a kiállítást pedig Pisont István korábbi 31-szeres válogatott labdarúgó – aki a vidéki Magyarország talán legmélyéről, a Békés megyei Gádorosról indulva lett magyar és izraeli bajnok – és Ballai Attila, a lapunkat is kiadó Mediaworks sportdivíziójának igazgatója nyitotta meg. Ballai Attila gondolatai közül kiemelnénk azt, amely mintegy esszenciáját adja a futballszociológiai sorozatnak, és amellyel a profi labdarúgás sokszor valóságtól elrugaszkodott, időnként lelketlen ridegsége elől az amatőr futball szépségeiben menedéket keresők maradéktalanul csak egyetérteni tudnak: „Ez nem a futballunk – ez a mi életünk.”

Az amatőr futball világának hangulatát felidéző kiállításon a fényképek mellett egy mezgyűjtemény is megtekinthető (Fotó: Szabó Miklós)
Csillag Péter (balra) a sorozat ötletgazdája, szerzője és Ringer István múzeumigazgató (Fotó: Szabó Miklós)
(Fotó: Szabó Miklós)

 

2022.10.02 22:05:38

Minden más foci nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Utóbbit tanárunk a bikinihez hasonlította, mely szerinte sok fontos részletet megmutathat, de lehet: a lényeget eltakarja...

2022.10.02 23:04:37

Minden más foci nemzetisport.hu

2022.10.02 10:47:47

Minden más foci nemzetisport.hu

A sepsiszentgyörgyiektől szenvedte el első vereségét az idényben az újonc, Varga Roland debütált.

2022.10.01 14:40:08

Minden más foci nemzetisport.hu

Fontos három pontot szerzett a Dunaszerdahely, amely tíz hónap után nyert újra bajnokit idegenben.

2022.10.01 14:23:43

Minden más foci nemzetisport.hu

Nem tudta most meglepni a zágrábi csapat az eszékieket, akik meg sem álltak négy gólig a Lokomotiva ellen.