BODNÁR ZALÁN 2021.09.24 21:17 Frissítve: 2021.09.25 08:41

Hátsó füves: a vidéki labdarúgás képeiből nyílt kiállítás Sátoraljaújhelyen

Sátoraljaújhelyen a magyar vidéki labdarúgás szépségei, küzdelmei, sajátos mindennapjai láthatók a Nemzeti Sport-sorozat kiállításán.

 

A kiállítást megnyitó kispesti legenda, Pisont István (hátul, középen) tökéletesen ismeri a magyar futball hátországát is (Fotó: Szabó Miklós) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Ballai Attila, a Mediaworks sportdivíziójának igazgatója szerint: „Ez nem a futballunk – ez a mi életünk”

Miután 2015 és 2019 között a Nemzeti Sport népszerű, számos szakmai díjat besöprő sorozata, az amatőr, megyei futball világát bemutató, Hátsó füves című széria legjobb felvételeiből 2020-ban impozáns könyv is megjelent, s immár újabb kulturális teret hódított meg az ötévnyi, úttörő jellegű gyűjtőmunka: a Borsod–Abaúj–Zemplén megyei Sátoraljaújhelyen időszaki kiállítást nyílt a Hátsó füves-sorozat ötletgazdája és szerzője, lapunk főmunkatársa, Csillag Péter és a Petőfi Irodalmi Múzeum–Kazinczy Ferenc Múzeum (PIM–KFM) együttműködése, közös munkája révén.

A kiállításon a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György videoüzenetben köszöntötte a megjelenteket, kiemelve: bízik benne, hogy a sorozat nemcsak kultúramentő, hanem egyben kultúrateremtő munkát is végzett. Személyes hangvételű beszédet mondott Ringer István, a PIM–KFM igazgatója és Dankó Dénes, Sátoraljaújhely alpolgármestere, a kiállítást pedig Pisont István korábbi 31-szeres válogatott labdarúgó – aki a vidéki Magyarország talán legmélyéről, a Békés megyei Gádorosról indulva lett magyar és izraeli bajnok – és Ballai Attila, a lapunkat is kiadó Mediaworks sportdivíziójának igazgatója nyitotta meg. Ballai Attila gondolatai közül kiemelnénk azt, amely mintegy esszenciáját adja a futballszociológiai sorozatnak, és amellyel a profi labdarúgás sokszor valóságtól elrugaszkodott, időnként lelketlen ridegsége elől az amatőr futball szépségeiben menedéket keresők maradéktalanul csak egyetérteni tudnak: „Ez nem a futballunk – ez a mi életünk.”

Az amatőr futball világának hangulatát felidéző kiállításon a fényképek mellett egy mezgyűjtemény is megtekinthető (Fotó: Szabó Miklós)
Csillag Péter (balra) a sorozat ötletgazdája, szerzője és Ringer István múzeumigazgató (Fotó: Szabó Miklós)
(Fotó: Szabó Miklós)

 

2021.10.23 14:41:42

Minden más foci B. J.

Léc, kapufa, bravúros mentések: rengeteg helyzet kellett egyetlen gólhoz az eszékieknek a Dragovoljac ellen.

2021.10.21 19:15:09

Minden más foci MALONYAI PÉTER

A Videotonnak nehéz helyzetben segített, a Honvédból újra bajnokcsapatot formált.

2021.10.21 00:10:30

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ha a sokat, néha okkal kifogásolt VAR-t már úgyis egyre több helyen használják, mi lenne, ha a hempergéses esetekben is segítségül hívnák. Ha a visszajátszás egyértelműen igazolja az eset átveréses jellegét, talán némi jogalapja is lenne a sportszerűtlenségért járó figyelmeztetésnek.

2021.10.19 15:53:31

Minden más foci nemzetisport.hu

Alábbi cikkünkben összeállítottunk egy listát négy kedvenc játékosunk fényűző házáról. (x)

2021.10.17 21:31:37

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Remek tervek, kár, hogy esély sincs a megvalósításukra. Persze hogy a pénz miatt. Hiszen az a játékos, aki nem lép pályára, kevesebb jövedelemre tehet szert, nem beszélve arról, hogy az egyik pillanatról a másikra felbukkanó Nemzetek Ligája és a Konferencialiga fantázianevű sorozat jelzi, hogy a futballhatalmak mennyire adnak az érdekvédelemre.