Furcsa pár – Mauro Icardi és Wanda Nara botrányos kapcsolata a futballvilágra is hatással van

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2021.11.08. 15:39
null
Az utolsó közös trófea? Mauro Icardi és Wanda Nara a 2021-ben elnyert Francia Kupával (Fotó: Getty Images)
Talán úgy tűnhet, hogy Mauro Icardi és Wanda Nara furcsa kapcsolata nem több felszínes bulvártörténetnél. Ám ennél sokkal többről van szó: a hektikus családi és munkaviszony a játékos pályafutására, az argentin válogatottra és klubcsapataira is hatással volt.

 

A nemrég a Képes Sportban megjelent, Radamel Falcaóról készült portrénkban idéztük a kolumbiai csatár korábbi, élesen megfogalmazott véleményét, amelynek lényege az volt, hogy legtöbbször a játékosügynökök érdekei irányítják az átigazolásokat, a futballistáknak általában nem sok beleszólásuk van. Más a helyzet Mauro Icardi esetében, akinek évek óta a felesége, Wanda Nara az ügynöke. Náluk azonban más tényezők okoznak bonyodalmat.

A pár hetek óta állandó témát szolgáltat a spanyol, francia és argentin bulvársajtónak. Úgy tűnt, hét év után elválnak, mivel az argentin csatár állítólag félrelépett egy énekes-modellel. Nem merülnénk el a részletekben, aki akarta, követhette a közösségi oldalakon a furcsa szappanoperát. Eleinte úgy tűnt, sikerül elsimítani az ellentétet, de a legfrissebb hírek szerint véget ért a hét éve tartó, sok botránnyal kísért románc. Erre az egészre legyinthetnénk, mondván, nem több egy felfújt, bulvárlapokba kívánkozó történetnél, aminek nincs is keresnivalója egy sportlap hasábjain. De a furcsa sztárpár története túlmutat a bulvártémán, és alaposan kihatott a nyolcszoros válogatott argentin futballista pályafutására. És közvetve a csapataira, edzőire, mert nekik sem lehetett könnyű kezelni a szokatlan helyzetet.

Mauro Icardi mindössze nyolcszor szerepelt az argentin válogatottban
Mauro Icardi mindössze nyolcszor szerepelt az argentin válogatottban


Hogy mást ne mondjunk, a mostani konfliktus miatt Mauro Icardi Párizsból Milánóba repült, a Paris Saint-Germain több edzését kihagyta, így az RB Leipzig elleni, hazai pályán 3–2-re megnyert Bajnokok Ligája-mérkőzésen sem volt a keretben, és az azt követő, Olympique Marseille elleni bajnoki találkozón sem cserélték be. A klub hivatalosan személyes okokkal magyarázta a néhány napos távolmaradást, de mindenki tudta, mi áll a háttérben. A múlt szombati, Lille elleni mérkőzésen „tért vissza”, a félidőben gyengén futballozó honfitársát, Lionel Messit váltotta. Az a pletyka is megjelent a Marcában, miszerint Icardi megfenyegette feleségét, hogy válás esetén otthagyja a PSG-t, ami a hölgyet anyagilag meglehetősen rosszul érintené. A francia lapok szerint a párizsi klub az ilyenkor szokásos pénzbüntetés ellenére szinte mindenben támogatja a játékost, akit tavaly szeptemberben ötvenmillió euróért igazolt le az Internazionalétól. Jelenlegi szerződése 2024 nyaráig szól, és nyilván mindkét félnek az az érdeke, hogy minél kevesebb botrány kísérje a közös munkát. Csakhogy ez Icardi családi életét ismerve nem könnyű feladat.

„HATÁROZOTT NŐ VAGYOK”
Wanda Nara idén májusban a Clarín című lapnak nyilatkozta:
„Sokszor megkaptam, hogy egyszerű futballistafeleség vagyok, aki nem dolgozik. Csakhogy hét éve vagyok a férjem ügynöke, rengeteget foglalkozom az ügyeivel, ami óriási felelősség, főleg a férfifutball világában. Amikor Mauro engem választott, tudta, mennyire ambiciózus ember vagyok. Minden munkában a maximumra törekszem, és nagyon határozott nő vagyok, amit az emberek is érzékelnek. Egy futballista karrierje nagyon rövid, ezért fontos, hogy gyorsan és határozottan hozzunk döntéseket. A kulcs, hogy minél jobb szerződéseket kell kötni, olyat, ami passzol a játékos elképzeléseihez. Mert egy játékosnak nagyon fontos, hogy olyan csapatban játsszon, amelynek jelentős céljai vannak. Ugyanakkor nálunk mindig a család volt az első helyen, és ha nem működött volna emellett az, hogy ügynökként dolgozom, én lettem volna az első, aki ezt befejezi.”

 

Amikor Wanda Nara még Maxi López felesége volt
Amikor Wanda Nara még Maxi López felesége volt

Már az is érdekes, nagy vihart kavaró történet volt, ahogyan megismerkedtek. A hazájában népszerű televíziós személyiségnek számító Wanda Nara korábban Icardi csapattársa, a Sampdoriában játszó szintén argentin Maxi López felesége volt 2008 és 2013 között, három közös gyermekük is született. A házasság öt év után csúnya véget ért, majd fél év sem telt el, s Wanda Icardi felesége lett, s két gyermeket szült neki. Maxi López 2014-ben nem volt hajlandó kezet fogni korábbi barátjával a Sampdoria–Internazionale bajnokin, a találékony olasz sportsajtó pedig elnevezte a találkozót Wanda derbynek. Sokak szerint Icardi Maxi Lópezt provokálta azzal, hogy állandóan egykori barátja gyerekeivel készült képeket tett közzé a közösségi oldalán, sőt, López gyerekeinek képét magára is tetováltatta.
A botrányok Icardi pályafutására is nagy hatással voltak. Akkoriban sokat cikkeztek arról, hogy a csatár Lionel Messi haragja miatt nem került be három éven keresztül az argentin válogatottba, Messi ugyanis jó kapcsolatot ápolt a korábban a Barcelonában játszó Maxi Lópezzel, és nem nézte jó szemmel a történteket. Az akkori szövetségi kapitány, Edgardo Bauza mindenesetre tagadta, hogy ez állna Icardi mellőzésének hátterében. Az mindenesetre tény, hogy Icardi csupán nyolcszor szerepelt a válogatottban, egyetlen nagy tornán sem volt ott, és legutóbb 2018 novemberében, a Mexikó elleni felkészülési mérkőzésen húzhatta fel a címeres mezt. Pedig még mindig csak 28 éves, kétszer volt a Serie A gólkirálya, és képességei alapján jóval többször kellett volna szerepelnie a nemzeti csapatban. Icardi egyébként azzal védekezett, hogy sohasem volt López barátja, csak csapattársa, és azt is kifogásolta, hogy Argentínában legtöbbször a bulvárlapokban szerepel, ahelyett, hogy a pályán nyújtott teljesítményére figyelnének. Persze ő is sokat tett azért, hogy így legyen.

Messivel ellentétben az argentin labdarúgás másik legendája, Diego Maradona nem köntörfalazott, a rá jellemző határozottsággal nyilatkozott arról, mit gondol a csapattársa feleségét elcsábító Icardiról.      „Icardi egy áruló – idézte a goal.com 2017-ben a tavaly novemberben elhunyt Maradonát.  – Nem rossz futballista, de Gabriel Batistuta tízszer annyit ért, mint ő. Elmegy vacsorázni a csapattársaival, mosolyog, majd elcsábítja és elveszi a barátja feleségét. Nem kell neki GPS ahhoz, hogy odataláljon egy barátja házához, megy ez neki anélkül is. Undorító alak. Elfogadhatatlan, amit tett, számomra nem létezik. Megfizet majd azért, amit Maxi Lópezzel tett.”

A PSG vezetősége egyelőre nagyon türelmes
A PSG vezetősége egyelőre nagyon türelmes


A futballért szenvedélyesen rajongó argentin drukkerek közül sokan nem kedvelik Icardit és Wanda Narát, akiket a Yoko Ono, John Lennon pároshoz hasonlítanak. Nem pozitív értelemben. Az pedig már sohasem derül ki, hogy válogatott szinten mire vihette volna a gólerős támadó, ha nem utálják ennyien.

De az Internazionale táborát is többször magára haragította. Például akkor, amikor 2016-ban megjelent önéletrajzi könyvében azt írta, nem zavarják az Inter-ultrák fenyegetései, ha kell, hoz száz gengsztert Argentínából, és velük elintézi az ügyet. „Nem vagy férfi, nem vagy kapitány, csak egy gyáva sz*r vagy” – üzenték utána a drukkerek, akik már akkor el akarták tőle venni a csapatkapitányi karszalagot. Erre azonban csak később került sor. Felesége, Wanda Nara 2019 februárjában egy televíziós műsorban bírálta az akkori vezetőedzőt, Luciano Spallettit, elárulta, hogy Icardit el akarta adni a Juventusnak, és azt is hozzátette, hogy nagyon rossz a viszonya Ivan Perisiccsel. Több sem kellett, az argentin csatártól azonnal elvették a csapatkapitányi karszalagot, és a történtek után több mérkőzést is kihagyott.

Ötvenhárom nappal később tért vissza, a Genoa ellen 4–0-ra megnyert meccsen, amelyen kiharcolt és értékesített egy tizenegyest, majd adott egy gólpasszt. Mellesleg 124 góllal jelenleg is ő az Inter történetének nyolcadik legeredményesebb labdarúgója, megelőzve Christian Vierit (123). Ám akkor már sejteni lehetett, hogy nem marad a klubnál. Szeptemberben opciós vételi joggal kölcsönadták a PSG-nek, majd jövő májusban hatvanmillió euróért végleg szerződtette őt a párizsi csapat. Bár ez arrafelé nem számít nagy kiadásnak, azért az ebből is látszik, hogy valóban nem rossz futballista. Viszont az is nyilvánvaló, hogy a botrányai nélkül többet is kihozhatott volna a karrierjéből.

CSALÁDBAN MARAD: NEYMARNAK ÉS MESSINEK IS AZ ÉDESAPJA AZ ÜGYNÖKE
Wanda Nara 2015-ben lett Icardi menedzsere, de a férjén kívül egyetlen más futballistát sem képvisel. Vagyis túl nagy tapasztalata nem volt ezen a területen, bár azt is érdemes hozzátenni, hogy hazájában régóta ismert médiaszemélyiség. A döntésnél a cél alighanem az volt, hogy a pénz a családban maradjon. Mindenesetre ritkaságnak számít a labdarúgás világában (főleg ezen a szinten), hogy egy futballistának a felesége egyben az ügynöke is legyen. Korábban a német Stefan Effenberg, Bernd Schuster és Bodo Illgner volt hasonló helyzetben, manapság viszont nem nagyon van példa ilyesmire. Arra már inkább, hogy valamelyik családtag képviseli az adott futballistát. Ennek az anyagiakon túl más előnye van. Egy ilyen hosszú távú játékos–ügynök kapcsolatban ugyanis elengedhetetlen a bizalom, márpedig ez egy családtag esetében általában eleve adva van. Ugyanakkor nekik nincs annyira kiterjedt kapcsolati hálójuk, mint a profi ügynököknek, és sok esetben tárgyalni sem tudnak annyira hatékonyan.
Lionel Messinek, Neymarnak, Callum-Hudson Odoinak és Juan Matának is az édesapja az ügynöke, Ilkay Gündogannak a nagybátyja. Harry Kane, Marko Arnautovic és Gonzalo Higuaín ügyeit a testvére intézi, Kylian Mbappéét pedig az édesanyja. Az viszont aligha túlzás, hogy nőként Wanda Nara a legbefolyásosabb személy ezen a területen. Ehhez persze az is kellett, hogy 2015-ben a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) lazítson a korábbi szigorú szabályozásán. Azóta sokkal könnyebb futballistaügynökké válni, és egyre többen élnek is a lehetőséggel.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. november 6-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik