FIFA-gála: ma kiderül, ki nyeri a Puskás-díjat, és ki volt 2021 legjobbja

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2022.01.17. 08:56
Három földrész három csillaga verseng az Év játékosa díjért Zürichben, ahol a nemzetközi szövetség kilenc kategóriában oszt ki elismerést.

Itt az újabb gála: hétfőn rendezik Zürichben a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) éves díjkiosztó gáláját, amelyen díjazzák 2021 legjobbjait. A „békeidőben” mindig nívós és elegáns gálát a koronavírus-járvány miatt – miként legutóbb is – virtuális keretek között tartják meg, a műsor két házigazdája Resh­min Chowdhury brit televíziós újságírónő és Jermaine Jenas, a korábbi 21-szeres angol válogatott labdarúgó, szakkommentátor lesz. Az online gálán kilenc kategóriában osztanak díjat, a versenyben maradt három-három jelöltet az új év első napjaiban hirdette ki a FIFA.

A legnagyobb figyelem természetesen az Év férfi labdarúgója díjra irányul, amelynek három jelöltje ezúttal Robert Lewandowski, a Bayern München lengyel csatára, Lionel Messi, a PSG argentin zsenije és Mohamed Szalah, a Liverpool egyiptomi támadója.

A legnagyobb figyelem természetesen az Év férfi labdarúgója díjra irányul, amelynek három jelöltje ezúttal Robert Lewandowski, a Bayern München lengyel csatára, Lionel Messi, a PSG argentin zsenije és Mohamed Szalah, a Liverpool egyiptomi támadója.

 

A PUSKÁS-DÍJ EDDIGI GYŐZTESEI
2009: Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United)
2010: Hamit Altintop (török, Bayern München)
2011: Neymar (brazil, Santos)
2012:  Miroslav Stoch (szlovák, Fenerbahce)
2013: Zlatan Ibrahimovic (svéd, PSG)
2014:  James Rodríguez (kolumbiai, Monaco)
2015: Wendell Lira (brazil, Goianésia)
2016: Mohd Faiz Subri (malajziai, Penang)
2017:  Olivier Giroud (francia, Arsenal)
2018: Mohamed Szalah (egyiptomi, Liverpool)
2019: Zsóri Dániel (magyar, DVSC)
2020: Szon Hung Min (dél-koreai, Tottenham)

A legfontosabb kategóriákban szavazás dönt a győztesről. Leadják voksukat a nemzeti férfi- és női válogatottak szövetségi kapitányai és csapatkapitányai, továbbá az újságírók (Magyarországot a Nemzeti Sport szakírója, Szeli Mátyás képviseli a szavazáson) és a FIFA honlapján regisztrált szurkolók is. A négy terület képviselőinek szavazatai egyenlő arányban, 25-25 százalékban befolyásolják a végeredményt.

Az év férfi labdarúgója mellett megválasztják a legjobb női játékost (a három jelölt a Barcelona két spanyolja, Jenni Hermoso és Alexia Putellas, valamint a Chelsea ausztrálja, Sam Kerr), a legjobb kapust a férfiaknál és a nőknél (előbbiben az olasz Gianluigi Donnarumma, a szenegáli Édouard Mendy és a német Manuel Neuer, utóbbiban a német Ann-Katrin Berger, a chilei Christiane Endler és a kanadai Stephanie Labbé maradt versenyben), a legjobb edzőket (a férfiaknál a spanyol Josep Guardiola, az olasz Roberto Mancini és a német Thomas Tuchel, a női csapatokat irányító edzők közül a spanyol Lluís Cortés, az angol Emma Hayes és a holland Sarina Wiegman a három jelölt), továbbá átadják a legjobb szurkolóknak járó díjat, a fair play díjat és az év góljáért járó Puskás-díjat is.

Magyar szempontból természetesen utóbbi kapja a legnagyobb figyelmet. Joseph Blatter, a FIFA akkori elnöke 2009. október 20-án Felcsúton Orbán Viktor társaságában jelentette be a Puskás-díj létrejöttét. Az ötletgazda egy sportszerető mérnök, Csorba István volt, aki 2006-ban osztotta meg elképzeléseit a Nemzeti Sport futballrovatának akkori munkatársával, lapunk jelenlegi főszerkesztőjével, Szöllősi Györggyel. Az elképzelésből 2009 decemberében lett valóság, amikor a zürichi FIFA-gálán özvegy Puskás Ferencné nyújtotta át a trófeát az első győztesnek, a portugál Cristiano Ronaldónak. Azóta már magyar játékos, Zsóri Dániel is elnyerte a díjat.



A 2021-es díjért versenyben lévő három jelölt az argentin Erik Lamela, aki a Tottenham Hotspur mezében az Arsenal ellen szerzett gólt rabonamozdulattal, a cseh Patrik Schick, aki az Eb-n csaknem a felezővonaltól ívelt a skót kapuba, és az iráni Mehdi Taremi, aki a Porto játékosaként a Chelsea-nek ollózott gólt a Bajnokok Ligájában. A FIFA tíz jelöltje közül a szervezet honlapján szavazók választották ki a három legszebb gólt, amelyek közül egy szakmai testület (a FIFA-legendák) választja ki a győztest.

A HÁROM GÓLT ITT NÉZHETI VISSZA!

THE BEST – FIFA DÍJÁTADÓ GÁLA
Hétfő, 19.40
Tv: M4 Sport, Élőben: nso.hu

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik