FFT: Indios – Futball a halál városában

Vágólapra másolva!
2020.11.21. 10:19
Autóba rejtett bombák, gyilkosságok, egy klub halála: az amerikai Robert Andrew Powell egy évig követte az Indiost, a halál mexikói fővárosának csapatát.

Kezdetben még csak a csapat volt. Később jöttek a gyilkosságok, a pénzmosásról szóló pletykák, a kartellek háborúja, ami megnyomorította a várost. Az Indiost Ciudad Juárezben alapították 2005-ben. Akkor még az alacsonyabb osztályokban szerepelt, és egy élvonalban szereplő klub utánpótlását jelentette. Az Észak-Mexikó és Texas határán fekvő Juárez akkoriban még békés város volt, ma nem az: a halál városa, a földkerekség egyik legveszedelmesebb települése.

Úgy kezdődött, hogy a klub tulajdonosa, Francisco Ibarra Molina szerette volna meghonosítani a futballt szülővárosában. Tehetős családban látta meg a napvilágot. Apja azt szerette volna, ha mérnöknek tanul, de ő a szívére hallgatott, és a rádiózást választotta. És miután saját rádióállomása sikeres lett, a futballba kezdte befektetni pénzét. Meg akarta ajándékozni a várost, szerette volna a nemzet figyelmét is odairányítani. Juárez akkoriban hatalmas fejlődésen ment keresztül, emberek százezrei költöztek oda, és helyezkedtek el az autóakkumulátor- és nyomtató-összeszerelő üzemekben. Néhány év leforgása alatt Mexikó egyik legnagyobb és legvirágzóbb városává nőtte ki magát. Ennek ellenére profi futballal legközelebb a 16 órányi autóútra, délkeletre fekvő Monterreyben lehetett találkozni. Ibarra megvette egy kiscsapat, a CF Pachuca juniorjait, északra költöztette és Indiosra keresztelte őket, ahogy azt a város lakói el is várták, és otthont adott nekik egy egyetem által birtokolt stadionban, közel a határhoz.

A futballcsapat azonban 2011-ben megszűnt. Mert a halál árnyékában futballozni sem lehet…

A FourFourTwo magazin megdöbbentő mexikói riportja teljes terjedelmében elolvasható a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik