B. Z./I. SZ. 2021.05.12 11:44 Frissítve: 2021.05.12 11:47

FFT: A futballisták élhetetlen óriásbébik? Kőkemény sztorik

Közkedvelt nézet, hogy a profi futballisták puhány idióták. Ez így nem helytálló, és túlzottan leegyszerűsítő. Kivéve, amikor nem. A FourFourTwo magazinnak azok mesélnek róluk, akik segítenek rajtuk, ha baj van.

 

Ótestamentumi büntetés söpörte el őket, ami a harag erejét illeti. Anglia Izland ellen esett ki a 2016-os Európa-bajnokságról, és a tudósítók – akár szakértők, akár nem – mind az érintett játékosokon köszörülte a nyelvét. A rádiós Danny Baker dührohamot kapott, és „hasznavehetetlen, elpuhult, öntelt sz.roknak” nevezte a játékosokat. Julia Hartley- Brewer „túlfizetett erőszaktevőknek” nevezte a válogatott tagjait. (Később nyilvánvalóvá tette, hogy stricikre gondolt. A két szó angol megfelelőjét csak egy hang különbözteti meg – a szerk.)

Az egykori profi játékosok közül Chris Waddle bizarr módon „fülhallgatóknak” nevezte őket, Ryan Giggs robotoknak. Jamie Carragher kinevezte őket „akadémiai generációnak”, majd hozzátette, hogy mentálisan és fizikailag egyaránt gyengék. A Liverpool egykori védője meg is magyarázta: „az asszisztenseikkel, a kiszolgáló személyzettel, a dadusokkal és azzal, hogy az ügynökeik minden apró részletet megszerveznek nekik, arra is alkalmatlanok, hogy szállást foglaljanak maguknak egy nyaralás alkalmával, vagy időpontot egyeztessenek a fogorvossal”. Az angol válogatottról az a kép alakult ki, hogy reménytelen óriásbébik.

Számos olyan történetet hallhattunk az elmúlt időkben, amelyek megerősítik ezeket a felvetéseket. Les Ferdinand egyszer azzal fordult a Bolton Player Liaison Officeréhez (PLO, az a személy, aki asszisztensként a játékos gondját viseli minden hétköznapi ügyben – a szerk.), hogy találjon neki leszállóhelyet Londonban, mert szeretne a helikopterével ingázni.

Maguk a PLO-k is számos történettel rukkolhatnának elő, amelyek a játékosok idiotizmusáról tesznek tanúbizonyságot. Layachi Bouskouchi, a Manchester City alkalmazottja például azt mesélte, hogy éjjel felhívta őt az egyik játékos, mert 180 kilométer per órás sebességgel lekapcsolták a rendőrök, és megkérdezte, adhat-e meg hamis nevet és adatokat. Egy másik arra kérte, sétáltassa meg a kutyáját, majd hozzátette, hogy a jószág csak franciául ért. De a leghíresebb történet talán az, amikor Alain Goma felhívta a Fulham mindenesét, Mark Maunderst, és közölte vele, hogy az aranyhala nem jó irányba úszkál körbe-körbe.

Igazságos lenne vajon a segítőkész alkalmazottak egy új generációját okolni azért, hogy vannak játékosok, akik világraszóló gólokat szereznek, de alkalmatlanok bedugni egy zsinórt a konnektorba. Ennyire jelentős lenne a szerepük? Vajon eljutunk oda, ahova Elton John, aki egyszer utasította a menedzserét, hogy állítsa meg a szélfúvást a szállodája ablaka előtt? Vajon milyen lehet azok élete, akiket a labdarúgók a gyorstárcsázás gombbal hívnak? Bokros teendőik közepette néhányan leültek velünk.

A rendkívül szórakoztató cikk elolvasható a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA!

2021.06.12 08:15:41

Minden más foci PIETSCH TIBOR

„Mire vágyunk? Hogy aki nálunk van, tanuljon, fejlődjön, de közben érezze nagyon jól magát.”

2021.06.10 13:45:40

Minden más foci nemzetisport.hu

16 mozgatható LED-oszlopon lehet megmutatni a mérkőzések jeleneteit és a beszélgetések háttereit. (x)

pr
2021.06.09 19:37:52

Minden más foci CSILLAG PÉTER, L. PAP ISTVÁN, THURY GÁBOR

„Szalai!... Vezet Magyarország!... Stieber a tizenhatoson belül, lövés, gól!... Eldőlt a mérkőzés!”

2021.06.07 12:44:13

Minden más foci TŐKE JÁNOS

Nincs elnök, többen lemondták a válogatott szereplést, az Eb helyett Japánban a válogatott, ahol megszenvedett Jamaicával.

2021.06.06 20:46:06

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Micsoda történet: Lukas Nmecha előbb az angoloknak, majd a németeknek szerzett győztes góllal Eb-aranyérmet!