Eurofoci: a Celtic és a Sporting is kupagyőztes lett hazájában

Vágólapra másolva!
2019.05.25. 21:30
A Narva Trans nyerte meg a labdarúgó Észt Kupát, a tallinni döntőben hosszabbítás után 2–1-re győzte le a bajnoki címvédő Nomme Kaljut. A Portugál Kupát a Sporting CP nyerte meg, miután a fináléban hosszabbítás után (2–2) tizenegyesekkel 5–4-re diadalmaskodott a Porto felett.

A meccsen utóbbi csapat szerzett vezetést a 32. percben az előző idényben gólkirályként záró Liliu találatával, de előbbi még a szünet előtt Alekszandr Zakarljuka büntetőjével egyenlített, majd a hosszabbítás elején Viktor Plotnikov góljával a győzelmet is kiharcolta. A hatodszor döntőző Trans története második kupagyőzelmét aratta.

A bajnoki címet drámai végjátékban (pont a mostani ellenfelet legyőzve) megnyerő Nomme Kalju a 2015-ös kupagyőzelme mellett harmadszor maradt alul a döntőben.

Skóciában a Hearts Ryan Edwards góljával az 52. percben vezetést szerzett a Celtic ellen, a bajnok azonban Odsonne Édouard büntetőjével nem sokkal később egyenlített, majd a francia támadó 82. percben jegyzett találatával meg is nyerte a kupát. A Celtic sorozatban harmadszor, összesen 39. alkalommal lett kupagyőztes, ezzel növelte előnyét az örökranglistán a legutóbb 2009-ben diadalmaskodó Rangers (33) előtt.

Portugáliában az biztos volt, hogy a győztes 17-szeres kupagyőztes lesz, mivel a Benfica (26) mögött a Sporting CP és a Porto is 16 sikerrel állt. A találkozót utóbbi kezdte jobban, Tiquinho a 40. percben vezetést szerzett, de még az első félidő végén Danilo Pereira öngólt vétett, és mivel a rendes játékidőben több gól nem esett, jöhetett a hosszabbítás. A ráadás első játékrészének hajrájában Bas Dost révén előnyhöz jutott a Sporting, de a 121. percben Felipe tizenegyespárbajra mentette a döntőt.

Ebben a Sporting CP volt a jobb, s 5–4-re megnyerte a párharcot, ezzel a Portugál Kupát is – a gárda története során 17. alkalommal diadalmaskodott ebben a sorozatban.

ÉSZT KUPA
DÖNTŐ, TALLINN
FC Narva Trans–Nomme Kalju 2–1 – hosszabbítás után

PORTUGÁL KUPA
DÖNTŐ, OEIRAS, NEMZETI STADION
Sporting CP–FC Porto 2–2 – 11-esekkel 5–4

SKÓT FA-KUPA
DÖNTŐ, GLASGOW, HAMPDEN PARK
Hearts–Celtic 1–2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik