Brazil–argentin: a Sao Pauló-i dugót hibáztatják az Anvisa emberei a botrányért

Vágólapra másolva!
2021.09.07. 10:08
null
Hat perc után félbeszakadt a dél-amerikai rangadó (Fotó: Getty Images)
Amint arról beszámoltunk, vasárnap este botrányos körülmények között, már a találkozó hatodik percében félbeszakadt Brazília és Argentína világbajnoki selejtezőmérkőzése Sao Paulóban. A dél-amerikai sajtó azóta is igyekszik rekonstruálni a történéseket, amelyek odáig vezettek, hogy meccs közben próbáljanak meg karanténba helyezni négy – közülük három kezdő- – játékost az argentin válogatottból. Sajtóhírek szerint a brazil egészségügyi ügynökség (Anvisa) munkatársai időközben arra hivatkoznak, hogy azért kezdtek csupán meccs közben akcióba, mert óriási dugóba keveredtek, amikor elindultak a játékosokért...


A futbolred.com beszámolója szerint egészen meghökkentő oka volt annak, hogy miért csak meccs közben próbálták karanténba helyezni az argentin labdarúgókat Sao Paulóban: az Anvisa munkatársai állítólag óriási dugóba keveredtek, ezért nem érkezhettek meg időben a játékosok pályára lépésének megelőzéséhez.

Igaz, eleve nem is volt túl sok idejük odaérni: a Globo beszámolója szerint mindössze bő 50 perccel a meccs kezdete előtt született meg a végső döntés arról, hogy a brazilok – a június óta érvényben lévő koronavírussal kapcsolatos protokollokra hivatkozva – karanténba helyeznék Emiliano Martínezt, Emiliano Buendíát, Giovani Lo Celsót és Cristian Romerót.

A játékosokat az első – Brazíliából származó – sajtóhírek alapján azzal vádolták, Venezuela felől az országba lépve szándékosan megtévesztették a brazil hatóságokat. Azóta már változott a helyzet, a futballisták helyett az argentin stábtagokat hibáztatják. Úgy tudni, hogy az argentin válogatott technikai személyzetének egyik tagja „felejtette el” beikszelni a megfelelő rubrikát a formanyomtatványnál, azaz elhallgatta a szükséges információt. Igaz, a Globo megjegyzése szerint a digitálisan kitölthető űrlap minden további nélkül beadható a korábbi úti állomások megjelölése nélkül is. Lényeg a lényeg, az érintett futballisták vétlenek voltak.

A Nemzeti Sport helyi forrásokból úgy értesült, az argentinok eleinte nem vették figyelembe a júniusi törvénymódosítást, azt gondolták, az a szabály van érvényben, amely a nyári brazíliai Copa América idején. Egy vitatott pont szerint egyébként az Angliában járó brazil labdarúgókra is vonatkozik a törvénymódosítás, de a szövetség már hónapokkal ezelőtt benyújtott egy kérvényt, hogy az érintett brazil játékosok felmentést kapjanak.

A vasárnapi mérkőzéssel kapcsolatban szeptember 4-én volt egy rendkívüli ülés, amelyen a dél-amerikai szövetség úgy értelmezte, az argentin labdarúgókra sem vonatkozik kötelező jelleggel a karantén, csupán ajánlás. Az Anvisa ezen az ülésen az argentin szövetségnek azt is javasolta, nyújtsanak be egy formális kérelmet, ami meg is történt, ám ezt az egészségügyi minisztérium bírálja el, és ez már meghaladta az időkeretet. Szintén a Globo írja, hogy a második ülést követően, nagyjából 17 óra körül küldte el az argentin szövetség az Anvisa embereinek a kért e-mailt, majd egy újabb levélváltást követően, 21 óra tájban a brazil hatóságok megerősítették, hogy minden szükséges dokumentumot leadtak az AFA emberei, az elbírálási folyamat megindult.

Az argentinok hamar az öltözőbe vonultak (Fotó: Getty Images)
Az argentinok hamar az öltözőbe vonultak (Fotó: Getty Images)

Szintén lényeges, hogy vasárnap, a meccs előtti reggel és délután az argentin válogatott elhagyta a szállást, ám az Anvisa és a szövetségi rendőrség sem szólt a játékosoknak, hogy szálljanak le a buszról. Ezért a dél-amerikai szövetség is azt hitte, sikerült megállapodni. Az Anvisa szerint azonban semmilyen hivatalos engedélyt nem kaptak az argentinok. Arról nem nyilatkozik a szervezet, miért a meccs elkezdése után avatkozott be, holott ez az egyik legfontosabb kérdés, aminek az okát igazán senki sem érti. Az argentin szövetség arra hivatkozik, hogy volt egy, a Mercosur-országokat (Brazília, Argentína, Paraguay, Uruguay) érintő megállapodás, amelynek értelmében a futballistákra nem vonatkozik a karanténkötelezettség, ám az Anvisa ezt tagadja.

A Globo szerint helyi idő szerint vasárnap 15 óra 9 perckor született meg a végső döntés arról, hogy a négy futballistának karanténban a helye, s amint lehet, el kell hagyniuk az ország területét. A hivatal munkatársai is csak ekkor indulhattak el ellenőrizni a karanténszabály betartását...

Az ügyben megszólalt Gianni Infantino, a FIFA elnöke is, aki „őrült” jelzővel illette a történteket.

„Láttuk, mi történt Brazília és Argentína, Dél-Amerika két legdicsőségesebb csapatának mérkőzésén. A kezdés után pár perccel tisztviselők, rendőrök, a biztonsági személyzet tagjai bementek a pályára, hogy elvigyenek néhány játékost. Ez őrület, de foglalkoznunk kell ezekkel a kihívásokkal, ezekkel a problémákkal, amelyeket a Covid-válság okoz"
– mondta a sportvezető.

A brazil szövetség elnökét (CBF), Ednaldo Rodriguest „felháborította” a futballvilágban nagy visszhangot kiváltó eset, és kritizálta az Anvisát.

„A tisztviselők azt mondták nekem, hogy azokat az argentinokat, akik megszegték a karanténkötelezettséget, a meccs után is el lehetett volna különíteni. Sajnálom a rajongókat, akik látni akarták a mérkőzést. Minden tiszteletem az Anvisa munkatársaié, de megoldhatták volna ezt a dolgot korábban, nem kellett volna megvárniuk vele a mérkőzés kezdését” – hangsúlyozta.

A futbolred.com beszámolója szerint pozitív hozománya is lehet az ügynek, a brazil kormány és a CBF ugyanis új egyeztetéssorozatba kezdett, hogy a katari világbajnokság selejtezősorozatából hátramaradt meccseken ne fordulhasson elő ilyesmi, és az ellenfél játékosa, valamint a brazil futballisták is biztosra mehessenek – megfelelő szabályok betartása mellett, negatív teszteredményekkel részt vehetnek a meccseken.

A brazil–argentin kapcsán a döntés a FIFA kezében van, mindenesetre a botrány ellenére az argentinok és a brazilok sem aggódnak, úgy gondolkodnak, bármi lesz a döntés, a két válogatott úgyis kijut a katari világbajnokságra.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik