Afrika új királya – a Liverpool után Szenegállal is csúcsra ért Sadio Mané

Vágólapra másolva!
2022.02.12. 10:09
null
Sadio Mané, Afrika legjobbja (Fotó: Reuters)
Jó játékos, jó ember – Sadio Mané a klubjával és hazája válogatottjával is felért a csúcsra, miközben nem feledkezik meg arról, honnan indult.


Egy lesifotós kiszúrta, hogy törött képernyőjű telefonnal érkezik a mérkőzésre. Az újságírók a meccs után rá is kérdeztek, hogy lehet ez, amikor fontmilliókat keres.

NÉVJEGY: SADIO MANÉ
Született: 1992. április 10., Bambali
Állampolgársága: szenegáli
Sportága: labdarúgás
Posztja: szélső támadó
Válogatottsága/góljai: 87/29
Klubjai: Metz (francia, 2011–2012), Red Bull Salzburg (osztrák, 2012–2014), Southampton (angol, 2014–2016), Liverpool (angol, 2016–)
Kiemelkedő eredményei: Afrikai Nemzetek Kupája-győztes (2022), klubvilágbajnok (2019), európai Szuperkupa-győztes (2019), Bajnokok Ligája-győztes (2019), angol bajnok (2020), osztrák bajnok (2014), Osztrák Kupa-győztes (2014), Afrikai Nemzetek Kupája-döntős (2019), az év afrikai labdarúgója (2019), angol társgólkirály (2018–2019)

„Igen, de miért is akarnék én tíz Ferrarit vagy húsz gyémántórát? Mit adnak ezek a tárgyak a világnak? – kérdezett vissza Sadio Mané. – Volt, hogy éheztem, a mezőn kellett dolgoznom. Túléltem nehéz időket és fociztam mezítláb. Nem végeztem iskolákat és nem értek sok mindenhez, de azzal a pénzzel, amit most a focival keresek, embereknek segíthetek. Építettem iskolákat, egy stadiont Szenegálban, biztosítottam ruhát, cipőt, élelmiszert a nélkülözőknek. Szenegál nagyon szegény régiójában élőknek havi hetveneurós juttatást adok. Nincs szükségem drága telefonokra, luxusautókra, luxusházakra, utazásokra vagy magánrepülőre. Nekem fontosabb, hogy a rászoruló emberek is kapjanak abból, ami nekem megadatott.”

Kevés olyan jótét lélek rohangál a futballpályákon, mint Sadio Mané. Amikor Liverpoolban dolgozó honfitársunkat, az Anfield Road egyik takarítócsoportjának vezetőjét, az öltözőbe is bejáratos Krizsanovics Lászlót kérdeztük arról, a „vörösök” sztárjai közül emberileg kit tart a legtöbbre, gondolkodás nélkül vágta rá Mané nevét.

De nem azért írunk most róla, mert olyan rendes ember, hanem mert hasonlóan remek futballista.

Angol klubjával mindent megnyert az elmúlt években, 2019-ben Bajnokok Ligája-győztes lett, 2020-ban angol bajnok – most pedig hazája válogatottjával, Szenegállal is felért Afrika csúcsára. A Kamerunban rendezett Afrikai Nemzetek Kupáján úgy lett aranyérmes, hogy három góljával holtversenyben a harmadik lett a góllövőlistán, az Egyiptom elleni finálé tizenegyespárbajában ő lőtte be a mindent eldöntő tizenegyest (igaz, a rendes játékidőben kihagyott egyet), és őt választották meg a torna legértékesebb játékosának. „Ez életem legszebb napja, és ez pályafutásom legértékesebb trófeája – nyilatkozta a mérkőzés után a BBC-nek. – Megnyertem már a Bajnokok Ligáját, és van még néhány trófeám, de ez különleges. Többet jelent nekem.”

Pedig amikor gyerekként inkább ellógott focizni, ahelyett, hogy családjának segített volna a betakarításban a mogyoróültetvényen, a Casamance folyó kanyarulatában fekvő kis délnyugat-szenegáli falucskában, Bambaliban senki sem hitte, hogy egyszer ilyen magasra juthat. Nagybátyja, Ibrahim Touré – aki apja helyett apja lett, miután édesapja, a falu imámja Mané 11 éves korában elhunyt – még üvöltözött is vele, de a kis Sadio visszafeleselt. „Azt mondta, elege van belőlem  – idézte fel Touré 2020-ban a brit FourFourTwo-ban. – Híres focista lesz, hogy nekem se kelljen dolgoznom! Mire én azt mondtam, a nagy lósz...rt! Hogyan futna már be? Nem vagyok gazdag, nincs pénzem, hogy fizessem az edzéseit. Nem hittem az álmaiban.”

A Szenegál–Egyiptom finálé 0–0-ra végződött, a sorsdöntő tizenegyespárbajt Mané találata zárta le (Fotó: AFP)
A Szenegál–Egyiptom finálé 0–0-ra végződött, a sorsdöntő tizenegyespárbajt Mané találata zárta le (Fotó: AFP)


Ő viszont hitt bennük. Tizenhat évesen még el is szökött otthonról, hogy a fővárosban, Dakarban beteljesítse álmait. Kamaszos tervét azonban keresztülhúzták, visszavitték a családjához, amely alkut kötött vele: ha befejezi az iskolát, segítenek neki futballcsapatot találni. Ennek köszönhetően mutatkozhatott be 2009-ben, 17 évesen a Dakar-közeli regionális bajnokságban szereplő M'bourban. Ott szúrta ki nagyon hamar a Génération Foot akadémia megfigyelője, Abdou Ditta, és felvételt is nyert az intézménybe, amelynek szoros partnerkapcsolata volt az FC Metzcel. Az akadémia minden diákja arról álmodozott, hogy a francia csapatban folytathatja a pályafutását, Manénak azonban nem sokáig kellett ábrándoznia, a csiszolatlan gyémánt már abban az évben próbajátékon vehetett részt a klubnál, és 2010 januárjában, 18 évesen alá is írhatott a Metzhez.

Innen már egyenes út vezetett a világhírnév felé, gondolhatnánk, de azért akadt még buktató bőven. Szinte rögtön meg kellett operálni Franciaországban, már a próbajátékra is súlyos ágyéksérüléssel érkezett, de nem mert szólni, nehogy emiatt ne vegyék fel. A hosszú lábadozás után a felnőttek között 2012 januárjában mutatkozhatott csak be, a Bastia elleni Ligue 2-meccsen, de májusig nem talált kapuba, a Metz ráadásul kiesett a másodosztályból, és történelme során először a Champion Nationalban kezdte az új idényt.

Amikor Mané 2012 augusztusában felszállt a Metz buszára, hogy négy és fél órát utazzon Rouenba, a Quevilly elleni meccsre, először tapasztalhatta, milyen árucikknek lenni: minden előrejelzés nélkül leszállították a buszról, és feltették egy repülőre, miután sebtiben közölték vele, hogy négymillió euróért eladták a Red Bull Salzburgnak. A repülőn ülve keresett rá Salzburgra, mert sohasem hallott még az osztrák városról. Utóbb kiderült: Gerard Houllier, a Red Bull globális sportigazgatója nézte ki magának a néhány héttel korábbi londoni olimpián negyeddöntőig jutó szenegáli csapatban, és rögtön akcióba lépett.

SZALAH: TESTVÉR ÉS RIVÁLIS
A Liverpool két muszlim csatársztárja egy év különbséggel került a csapathoz (Mané 2016-ban, Mohamed Szalah 2017-ben), és miközben szinte testvérként szeretik, kiegészítik és inspirálják is egymást, olykor rivalizálniuk is kell. Manét eredetileg jobbszélsőnek szerződtette Klopp, de Szalah érkezésével ketten voltak egy posztra, végül Mané vállalta, hogy átadja a helyét, és átmegy a bal oldalra. Aztán gyakran közöttük dőlt el a verseny az év afrikai labdarúgója díjért, 2017-ben és 2018-ban is Szalah lett az első, Mané a második, 2019-ben viszont már a szenegáli nyert. Nincs kizárva, hogy idén megint ők harcolhatnak a díjért, mint ahogy egymással „párbajoztak” volna az Afrika-kupa döntőjének tizenegyespárbajában is, ám mivel mindketten csapatuk utolsó, ötödik jelöltjei voltak, és mivel addigra a szenegáliak közül csak egy játékos, míg az egyiptomiaktól kettő is hibázott, Mané pontos lövése után Szalahra már nem kerülhetett sor, így ő gratulálhatott liverpooli társának.


Ma már tudja, óriási szerencséje volt, hogy akkor éppen Salzburgba került. Roger Schmidt, az osztrák együttes frissen kinevezett vezetőedzője a Jürgen Klopp-féle Borussia Dortmund „képére” akarta formálni a csapatot, így a szenegáli labdarúgó is óriásit fejlődött taktikai téren, elsajátította a „gegenpressinghez” szükséges tudnivalókat, ami remekül jött neki 2016-ban, amikor – éppen a korábbi Liverpool-menedzser, Houllier kapcsolatai révén – Liverpoolba szerződött, ahol a játékstílus atyja, Jürgen Klopp várta.

Előtte viszont még volt egy kétéves southamptoni kitérője. A 2014–2015-ös idény előtt ugyanis összeveszett a Salzburg akkori sportigazgatójával, a jelenlegi Manchester United-menedzser Ralf Rangnickkal, mivel gyakran kimaradozott az edzésekről és a Malmö elleni BL-selejtezőre sem ért oda időben. Rangnick elhatározta, eladja annak, aki a legtöbbet ígéri érte – a Szpartak Moszkvának. Mané viszont mindenképpen Dortmundba akart menni, a kibontakozó háborúban tűnt fel harmadik félként a Southampton...

„Salzburgban megismertem, milyen az igazi futball. Southamptonban helyre raktam a dolgokat. Utána készen álltam, hogy Európa legjobb klubjainak egyikébe szerződjek” – fogalmazott Mané 2020-ban. Valójában azonban Southamptonban meglehetősen rapszodikusan szerepelt, voltak meccsek, amelyeken nem lehetett megállítani, majd a következőn észre sem lehetett venni. De sikerült felhívni magára a figyelmet, például a Premier League történetének leggyorsabb mesterhármasával: 2015. május 16-án az Aston Villa ellen két perc ötvenhat másodperc (!) alatt.

Szenegál először lett Afrika bajnoka, Sadio Mané pedig a torna legjobbja (Fotó: Reuters)
Szenegál először lett Afrika bajnoka, Sadio Mané pedig a torna legjobbja (Fotó: Reuters)


A Manchester United is vitte volna, de Klopp miatt Mané a Mersey partját választotta, és a Liverpool sem sajnált érte 34 millió fontot, holott átigazolása a klubnak csak 2018-ban térült meg, amikor Philippe Coutinho távozásával megnyílt előtte a kibontakozás lehetősége. Összeállt a rettegett Mohamed Szalah, Roberto Firmino, Sadio Mané csatárhármas, tehát a bal szélen jutott neki hely, de Andrew Robertson gyakori felfutásai révén sokszor be tudott vágni a védők közé középen is, és egyre több gólt szerzett. Második liverpooli idényében tíz gólt ért el a bajnokságban és tízet a BL-ben, a kijevi döntőbe segítve csapatát, amelyben szintén eredményes volt a Real Madrid ellen, ő egyenlített Karim Benzema találata után, de végül a spanyolok nyertek 3–1-re.

A következő évad viszont már menthetetlenül a Liverpoolé volt, és Mané is sziporkázott: a Premier League-ben máig legjobb számait hozva 22-szer volt eredményes a 2018–2019-es idényben, a BL-ben pedig a létező legtovább menetelt csapatával. A Bayern elleni müncheni nyolcaddöntőben két góllal járult hozzá a 3–1-es sikerhez, betalált a Porto elleni negyeddöntőben is, és természetesen ott volt a kezdőcsapatban a madridi Wanda Metropolitanóban, amikor a Liverpool története hatodik BEK/BL-serlegét megszerezve 2–0-ra legyőzte a Tottenhamet. A következő idényben 18 bajnoki góllal vette ki a részét a megállíthatatlan menetelésből, amelynek végén a Liverpool 30 keserű év után lett újra Anglia legjobbja.

A válogatottal két korábbi Afrikai Nemzetek Kupáján keserű csalódások érték: 2017-ben a Kamerun elleni 0–0-s negyeddöntő tizenegyespárbajában utolsó szenegáli rúgóként egyedül ő hibázott, 2019-ben pedig elsősorban az ő három góljának köszönhetően a döntőig meneteltek „Teranga oroszlánjai”, ám a kairói fináléban 1–0-ra Algéria győzött. De nem adta fel, és ahogy a 2018-as kijevi BL-döntő vereségét feledtetni tudta a 2019-es sikerrel, úgy a 2021-ről idénre halasztott kameruni Afrika-kupán is meg tudta tenni az utolsó lépést, a torna legnagyobb sztárjaként emelhette a magasba a serleget.

SADIO MANÉ GÓLJAI ÉS GÓLPASSZAI AZ IDEI AFRIKA-KUPÁN



(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. február 12-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik