BACSKAI JÁNOS
DUDUCZ TIBOR
2023.09.17 17:30 Frissítve: 2023.09.17 20:40

A DAC három góllal küldte haza Pozsonyba a Slovant!

A szlovák bajnokság 7. fordulójának rangadóján a DAC hazai pályán 3–1-re megverte a pozsonyi Slovant!

Fotó: Duducz Tibor

 

SZLOVÁK NIKÉ LIGA
7. FORDULÓ
DAC 1904–Slovan Bratislava 3–1 (2–0)
Dunaszerdahely,
MOL Aréna, 8866 néző. Vezette: Gemzicky
DAC:
Popovics – Alex Pinto, Kasa, Csinger, Andzouana – Kácer (Herc, 66.), Dimun, Cermák (Niarhosz, 80.) – Trusa (Gruszkowski, 80.), Gouré (Ramadan, 66.), Gavrics (Mateus Brunetti, 88.). Vezetőedző: Adrián Gula
Slovan: Borjan – Pauschek (Blackman, 67.), Kasia, Bajric, Lovat – Kucka (Tolic, 67.), Szavvidisz (Marcelli, a szünetben), Kankava – Csavrics, Abubakari (Strelec, a szünetben), Barszegjan (Zuberu, 85.). Vezetőedző: id. Wladimír Weiss
Gólszerző: Gouré (11.), Cermák (30.), Gavrics (58.), ill. Strelec (60.)

 

Ünnep a Csallóközben! A Niké Liga 7. fordulójában a DAC 3–1-re legyőzte a Slovant! 511 nap után sikerült ismét két vállra fektetnie a nagy riválisát. Remekül mutatkozott be a sárga-kékeknél a volt újpesti Fernand Gouré, aki mind a három hazai gólban benne volt.

Már a találkozó előtt elkezdődött a szokásos pozsonyi pszichológiai harc. A csapatoknak minimum másfél órával a meccskezdet előtt kellene megérkezniük a helyszínre, de a Slovan-játékosokat szállító autóbusz 15 percet késett. Mint mindig az utóbbi néhány dunaszerdahelyi meccs előtt…

Mivel késett a busz, ezért a hazai szurkolókat nem engedték be a szektorukba. Nőtt a feszültség, de a biztonságiak jól végezték a munkájukat.

A pozsonyi szurkolók más téren is „harcoltak” a sárga-kékek ellen. Két nappal a meccs előtt a Dunaszerdahely mellett fekvő Hodos község magyar tábláját lefestették kékkel, csak a szlovák megnevezést hagyták épen. Majd a pályán! – mondták erre a sárga-kék szurkolók.

Parádés volt a felvezetés, a Nélküledet Bittera Sophie Iman és Farkas Olivér énekelték el. Ők, akik négy évvel ezelőtt a Puskás Aréna avatóján adták elő az Ismerős Arcok ikonikus dalát. „Természetesen” a pozsonyi szurkolói tárból jött „Magyar k...k!”, illetve az „Üsd a magyart!” rigmus.

De hát mit várhatunk a Slovan-drukkerektől?!

Négy hónap után csapott ismét össze a két csapat. Májusban a Slovan győzött a MOL Arénában, s ezzel biztosította magának a bajnoki címet. Fogadkoztak a hazai játékosok, hogy visszavágnak, és 511 nap után ismét legyőzik a Slovant.  

A múlt heti, Topolya elleni összecsapáson már pályára lépett az elefántcsontparti Fernand Gouré, aki a válogatott szünet alatt érkező négy új játékos egyike. Adrián Gula edző a mai meccsen is a kezdőbe jelölte, mint később kiderült, remek húzás volt ez a részéről.

Aktívabban kezdte a találkozót a vendégcsapat, Alekszandar Popovicsnak már a második percben meg kellett mutatni a tudását. Fokozatosan kijött a DAC a nyomásból, amit Gouré lövése is mutatott. Ekkor még nem találta el a kaput a volt újpesti, de a 11. percben már ünnepelt a MOL Aréna. Kácer fülelt le egy labdát, azt ügyesen az elefántcsontparti csatárnak továbbította, aki ballal kilőtte a jobb felső sarkot.

Lüktető volt a játék a két csapat 74. egymás elleni találkozóján, a 8866 néző remek meccset látott. Fél óra múlva ismét talpon voltak a sárga-kék szimpatizánsok. A vendégkapus Borjan kijött a büntetőterületen kívülre, majd a bizonytalankodása után Gouré Ales Cermáknak pöckölte a labdát, aki 25 méterről az üres kapuba küldte a labdát. Ezután mindkét oldalon adódtak helyzetek, a hazaiak részéről Trusa kapufát fejelt.

„,Egyelőre nagyon jó. Bízom benne, hogy meglesz a győzelem” – mondta az U21-es magyar válogatott Vitális Milán, aki ma nem volt nevezve a keretbe.

A fordulás után a játékvezető büntetőt ítélt a hazaiaknak, de a VAR-ozás után érvénytelenítette ezt, mivel Lovat fejét találta el a labda. Ezután egy kicsit leült játék, majd robbantott a DAC. Cermák ugratta ki Gourét, ő önzetlenül Zseljko Gavrics elé tálalt, aki nem hibázott.

Ezután egy védelmi kihagyást követően Milan Strelec szépített. Húsz perccel a vége előtt a vendégszurkolók, csapatunk gyenge teljesítményét látva, elhagyták a szektorukat.

A DAC ügyes, taktikai játékkal behúzta a három pontot a hátralévő időben.


 

PERCRŐL PERCE

90+6. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

Folyamatosan fütyülik Blackmant a hazai drukkerek.

89. perc Öt perc a ráadás.

88. perc Mateus Brunetti be, Gavrics le.

85. perc Egy hazai kapu előtti kavarodás után Kankava jobbal nyolcról a léc fölé lő.

A pozsonyi drukkerek a lábukkal szavaztak (Fotó: Duducz Tibor)

85. perc Sharani Zuberu be, Barszegjannak nem ment ma.

82. perc Kasa picit jobbról, 21 méterről milliméterekkel talál a jobb felső mellé. Beleért a lövésbe Bajric, így lett majdnem gól.

80. perc Jannisz Niarhosz és Konrad Gruszkowski be. Cermák és Trusa le.

Strelec 16-szoros szlovák válogatott (2 góllal), a Spezia adta kölcsön egy idényre Pozsonyba.

78. perc Egy 18 méteres szabadrúgást Lovat ballal kissé jobbról a sorfalba lő, a lecsorgót megszerző Marcelli tízről kapura lő, Popovicsé. Dimunt ápolni kell, ő mentett fejjel, hősiesen.

Eltűnnek a lelátóról a Slovan-drukkerek.

73. perc 18-ról jobbal a jobb alsó mellé lő Ramadan, jócskán.

72. perc KAPUFA! Ismét szerencséje van a DAC-nak, a frissiben beállt Tolic lő majdnem gólt a bal felsőbe a 16-os előteréből, 18 méterről. A 27 éves horvát támadó középpályás a Slovan legértékesebb játékosa (1.3 millió euró). A Dinamo Zagreb adta kölcsön egy évre a nyáron.

Blackman anno 135 meccsen 23 kanadai pontot szerzett a DAC-ban.    

67. perc César Blackman Pauscheket, Marko Tolic Kuckát váltja.

A hivatalos nézőszám: 8866.

65. perc Ammar Ramadan az elfáradt Gourét, Christián Herc Kácert váltja.

62. perc Kenan Bajric lerántja Trusát, sárga lap. Nem sokra rá Guram Kasiának is, Gouré megrúgásáért.

Mondanánk, hogy a két cserejátékos hozta össze a szépítő gólt, de ezt a DAC-védelem tette. Csinger is lemaradt a gólszerzőről. Popovics is csak belekapott a labdába. 

60. PERC Marcelli lapos passza után DAVID STRELEC jobbal a bal sarokba lő félmagasan az ötös jobb sarkáról, miután a teljes DAC-védelem csődöt mondott, Andzouana például a labda helyett Kasába rúgott egy nagyot. 3–1!

57. PERC ELDŐLNI LÁTSZIK? Gouré elviharzik a jobb szélen, jobbal laposan középre ad, ZSELJKO GAVRICS jobbal egy méterről a léc alá lő, középre. 3–0!

50. PERC BÜNTETŐ? Egy kósza bal oldali beadás után Lovat mentés címén ballal hasba rúgja Trusát. Vagy kezezés volt? A VAR szerint... tovább. Hason rúgni ér, de kezezés tényleg nem volt.

46. PERC FOLYTATUK!

46. perc Kettős csere a vendégeknél: Nino Marcelli és David Strlec be, Szavvidisz és Aboubakari le. Négy támadóval a Slovan, papíron legalábbis. Szélső és ék be, szélső és középső középpályás le.

511 napja vár a Dunaszerdahely a Slovan elleni győzelemre.

WeltfussballE párharc legjobb góllövői a közelmúltból:
Andraz Sporar 6
Eric Ramírez 5
Juraj Halenar 5
Mohammed Rharsalla 5
Pavol Masaryk 3

Egy kis örökmérleg: 58 meccs, 12 DAC-os és 32 slovanos sikerrel, 52, ill. 91 rúgott góllal.

Fotó: Duducz Tibor


45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Egy perc a ráadás.

45. perc Andzouana egy finom csel után jobbal 16-ról, kissé balról kapura lő, Borjan nagyot véd a bal alsó előtt, jobbról, ötről a léc fölé vágja a labdát Gouré. De beleért Kasia, a szöglet után Cermák az ötös jobb sarkáról jobbal ölön találja a kapust.

40. perc LÉC! Andzouana bal oldali beadását  az ötösről, középről Trusa nem sokkal csúsztatja a bal felső fölé, a labda a lécről jön vissza a fejes után. Inkább vállalás volt ez.

A vendégek két nagy hiányzója a kis Weiss és a 23-szoros cseh válogatott szélső, Jaromir Zmrhal. De nincs itt a nigériai válogatott kerettag szűrő, Uche Agbo sem.

36. perc Megvillan Barszegjan passzával Kankava is, kissé balról, 14-ről ballal a léc alá lőne, de nagyot véd Popovics.

Ómen. Az elmúlt idényben mind a négy egymás elleni találkozón vezetést szerzett a DAC, de egyszer szem győzött.

30. PERC KETTŐVEL MEGY A DAC! Ez sem volt helyzet éppen, Gouré elé kilép Borjan, de cselezni akar a 16-os előtt a kapus, Gouré becsúszva szereli, ALES CERMÁK elé tolja a labdát, aki jobbal, középről 24 méterről az üres kapu jobb sarkába emel félmagasan. A kapufáról pattant a hálóba a labda: 2–0!

30. perc Mezőnyharc, nagy iram, helyzetek nélkül.

Az üres szaktorok a biztonsági előírások miatti üresen hagyott részek a két tábor között.

20. perc Kucka ballábas, 18 méteres lövését blokkolja a visszafutó Gouré. Aki 4 meccset játszott (26 percet) a belga élvonalban ebben az idényben, a Westerlóban, majd kölcsönadták ide.

18. perc Kucka fejen rúgja Csingert az ötösön, de ez véletlen volt. Rangadó.

14. perc Tigran Barszegjan elkapja Andzouana nyakát, és vérben forgó szemekkel fojtogatja picit. Sárga lap... Végül is: élve maradt a szerdahelyi játékos... Kap is egy sárga lapot Yhoan Andzouana!

Borjan 77-szeres kanadai válogatott, járt vb-n is, de nem is tudott mozdulni.

Fotó: Duducz Tibor

 

11. PERC FERNAND GOURÉ BETALÁL! Kácer okos, lapos passzával megforgatja a 16-oson belül Bajricot, és ballal a jobb felső sarokba tekeri a labdát. 1–0!

9. perc Kácer passzát Gouré egy csel után jobbal a jobb alsó mellé vágja kissé balról, 17-ről.

5. perc És ismét, Barszegjan kissé balról, 14-ről milliméterekkel lő a jobb alsó mellé. Popovics nem is mozdult...

4. perc Újabb Slovan-helyzet, elfut a jobb szélen Aboubakari, a lapos beadást Csavrics ballal 17-ről a léc fölé küldi.

3. perc Kucka jobb oldali szögletét rossz helyre üti Popovics, ballal azonnal lő tízről, kicsit balról Barszegjan, a ment a jobb sarok előtt Gouré!

2. perc Ellepi a füst lassan a stadion, Barszegjan passzából Csavrics jobbal kapura lő, Popovics hatalmasat véd vetődve a bal alsó sarok előtt!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta sárgában, a vendégek tiszta fehérben.

Fotó: Duducz Tibor

Remek az idő, süt a nap, kellemes meleg. 

Zúg a Nélküled.

Fotó: Duducz Tibor

 

Szerdán ugyan a Slovan simán továbbjutott a Szlovák Kupában, de Vladimír Weiss edző csalódott volt, mivel az átigazolás utolsó napjaiban egyetlen játékost sem tudtak igazolni. Mint megjegyezte, rugalmasabbnak, ügyesebbeknek kellett volna lenniük.

A Slovannak is megvannak a saját gondjai. Az Európa-liga selejtezőjének utolsó találkozóján 6–2-re kikapott az Arisz otthonában, amely után a szurkolók a saját klubjuk ellen fordultak. A vezetőket és az edzői stábot hibáztatták. Úgy tűnik azonban, a harag már a múlté. A Slovan drukkerek nagy számban készülnek a MOL Arénába.

„Bízom benne, hogy az új játékosokkal még erősebbek leszünk. Mindenki tudatában van, az újonnan érkezők is, hogy milyen összecsapás vár ránk vasárnap, mit jelent a Slovan elleni találkozó a szurkolóinknak. Érezni, hogy nagy rangadó vár ránk. Mindenki pozitív, újult erővel vágunk neki a meccsnek. Küzdelmes, hajtós, kemény mérkőzésre számítok, s természetesen hazai győzelmet várok. Három ponttal szeretnénk kedveskedni a fantasztikus drukkereinknek” – zárta le Csinger Márk, aki már alig várja, hogy pályára lépjen az örök rivális ellen. Eddig ugyanis csak a televízióban látta és érezte a DAC–Slovan meccsek hangulatát.

Eltiltott: a hazai Riszvanisz.

Míg a Slovan nem töltötte fel a keretét, Dunaszerdahelyre négy új játékos is érkezett. Bartol Barisic és az FTC-től jött Redzic Damir sérült, Andrés Romero és a volt újpesti Fernand Gouré jó eséllyel pályára lép.

„Mindenkinek jól tett, hogy a két vereség után egy kicsit kifújhattuk magunkat. Személy szerint örültem, hogy tagja voltam a magyar U21-es nemzeti csapatnak, s Kazahsztán és Málta ellen is győztünk. Nagyon jól éreztem magam a pályán. Így terveztük el a selejtezők kezdetét, októberben már nehezebb ellenfelek várnak ránk. Sokan gratuláltak, amikor visszatértem a klubhoz. Bízom benne, hogy a győzelmi sorozatom folytatódik vasárnap is” – mondta lapunknak Csingér Márk.

Sorozatban háromszor szenvedett vereséget a DAC. Bajnoki meccsen a Besztercebánya (1–2), illetve a Trencsén (0–1) ellen, majd múlt héten barátságos találkozón kapott ki 4–1-re Topolyán. „A Slovan nagy klub, így még inkább motivál minket, hogy remek közönségünk előtt legyőzzük őket és visszatérjünk a győztes útra. Bízom benne, hogy mint az eddigi meccseinken is jellemző volt ránk, megtaláljuk a réseket, a szabad területeket a pozsonyiak ellen, és megnyerjük a meccset. Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy megmutassuk a szurkolóinknak, hogy több mint száz százalékot teszünk bele a meccsekbe” – fogalmazott a DAC Hazai pályán című műsorában Adrián Gula, a DAC mestere.

Négy hónap után találkozik ismét a DAC a Slovannal. Míg májusban a bajnoki cím volt a tét, most kissé más a helyzet. A hazai csapat javítani szeretne az gyengébb rajt után, míg a vendégek az Európa-konferencialigára hangolnak. Csütörtökön a nagyon jól ismert KI látogat Pozsonyba.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A DAC–SLOVAN MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

2023.09.26 19:55:51

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az Illés együttes először az 1968-as táncdalfesztiválon hallott dalával – Amikor én még kissrác voltam – megidézem az ifjúságomat, már ami a labdarúgás szeretetét illeti. Ezt azért írom le, mert noha Lionel Messit és Cristiano Ronaldót kiváló futballistának tartom, mindig feszengtem, amikor gyerekek tucatjait láttam a mezükbe bújva. Miért nem lehet honi játékoshoz kötődni? A válasz korszakoktól függően más és más volt.

2023.09.24 23:48:36

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.09.24 16:02:14

Minden más foci nemzetisport.hu

Csak igen rossz leosztásban, magabiztosan nyert az élvonal éllovasa Sepsiszentgyörgyön.

2023.09.19 17:39:46

Minden más foci nemzetisport.hu

Ötvennégy ország verseng kilenc kvótáért és egy pótselejtezős helyért.

2023.09.19 16:59:12

Minden más foci nemzetisport.hu

Negyvenhat válogatott verseng nyolc vb-helyért és egy pótselejtezős kvótáért.