1. Lukaku, 2. Neymar, 3. Cristiano Ronaldo… – a tíz legfelkapottabb futballista

Vágólapra másolva!
2022.09.13. 11:55
null
Romelu Lukakuért és Cristiano Ronaldóért eddig közel 560 millió eurót fizettek ki a klubjaik összesen (Fotók: AFP)
Több mint 330 millió eurót fizettek eddigi klubjai Romelu Lukaku játékjogának megszerzéséért, az Internazionaléhoz visszatérő belga csatár mellett több, pályafutása vége felé járó, főként gólszerzésben jeleskedő klasszis szerepel a tíz legfelkapottabb futballista listáján. Összeállításunk főszereplői azok a sztárjátékosok, akikért karrierjük során sokszor fizettek sokat.

1. Romelu LUKAKU 333.56 millió euró

Életkora: 29 év
Nemzetisége: belga
Jelenlegi klubja: Internazionale
Posztja: csatár
Átigazolások száma: 7
Átigazolások összértéke: 333.56 millió euró


A belga válogatott első számú csatárát 18 éves korában 15 millió euróért szerezte meg a Chelsea, amelyben nem tudott megragadni, 3.5 millió euróért cserébe az Evertonban játszott kölcsönben. A liverpooliak 35.36 millió euróért meg is vették, majd három év után busás haszonnal, 84.70 millió euróért elengedték a Manchester Unitedhez – a „vörös ördögökhöz” éppen Wayne Rooney távozásának napján írt alá.

Romelu Lukaku nem vált legendává Manchesterben. Mindössze két idényt töltött a klubnál, amelynél José Mourinho és Ole Gunnar Solskjaer irányítása alatt sem tudott huzamosabb ideig jól teljesíteni. Amikor 2019 nyarán befutott az Internazionale 74 millió eurós ajánlata, örömmel engedték útjára, és Milánó lett az a város, ahol megtalálta a számítását. Mindkét idényében legalább 30 gólt szerzett, olasz bajnok lett a klubbal, és csak a Chelsea 113 millió eurós ajánlata miatt tért vissza Londonba. Azonban második nekifutásra sem teljesített jobban. Bár a klubvilágbajnokság megnyerésekor fontos gólokat szerzett, látványosan vágyott vissza az Interhez, amely idén nyáron egy évre kölcsönvette, mindössze 8 millió euróért. A világ legjobb üzlete, mondhatnánk, ha sérülés miatt nem szorulna partvonalon kívülre.


2. NEYMAR 310 millió

Életkora: 30 év
Nemzetisége: brazil
Jelenlegi klubja: Paris Saint-Germain
Posztja: szélső támadó
Átigazolások száma: 2
Átigazolások összértéke: 310 millió euró


A brazil futball jelenkorának szupersztárja profi pályafutását mindössze három klubban töltötte. Tudását először a Santosban csillogtatta meg, amellyel többek között Libertadores-kupát nyert, majd 88 millió euróért kivásárolta a Barcelona. Jobb döntést nem is hozhatott annál, hogy a katalánokhoz igazolt, Lionel Messivel és Luis Suárezzel ellenállhatatlan triót alkotott. A legendás MSN a 2015–2016-os idényben összesen 131 gólt szerzett, többet, mint azelőtt Spanyolországban bármely más támadóhármas. A Barca színeiben mindent megnyert, amit klubszinten lehet, ám becsvágya nem engedte, hogy maradjon. Úgy érezte, Messi árnyékában csak másodhegedűs, ezért 2017 augusztusában aláírt az érte 222 millió eurót fizető Paris Saint-Germainhez.

A párizsi élete sem a tervei szerint alakult. A francia bajnokság uralása a legrangosabb egyéni elismeréshez, az Aranylabdához nem volt elég, nemzetközi szinten folyamatosan küszködött a klub, miközben Neymar rendre a legrosszabb időszakban, a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában volt sérült. Jelenlegi formája biztató, a csillogás még nem teljesen veszett ki a játékából, és ezt a novemberben kezdődő világbajnokságon is bizonyíthatja.



3. CRISTIANO RONALDO 245 millió


Életkora: 37 év
Nemzetisége: portugál
Jelenlegi klubja: Manchester United
Posztja: csatár
Átigazolások száma: 4
Átigazolások összértéke: 245 millió euró


„Amikor először edzett velünk, egyből eldöntöttem, hogy nem megy vissza az ifikhez”
– árulta el Cristiano Ronaldóról a Marcának Bölöni László, aki a Sporting trénereként elindította a pályáján. Hogy Bölöninek jó szeme volt, ahhoz kétség sem férhet, 2003 augusztusában a Manchester United lisszaboni edzőmeccse után az angol csapat legnagyobb sztárjai lobbiztak Sir Alex Fergusonnál, hogy szerződtesse az ifjú portugált. Az üzlet talán a legjobban elköltött 19 millió eurója volt az angol klubnak, amelynek színeiben Cristiano Ronaldo nemcsak bajnok és Bajnokok Ligája-győztes lett, hanem az első Aranylabdáját is begyűjtötte.

Pályafutását 2009 nyarától 94 millió euró ellenében a Real Madridnál folytatta, amelynél sok egyéb trófea mellett további négy BL-győzelmet és Aranylabdát nyert. Kilenc év után a Juventus minden addiginál többet, 117 millió eurót fizetett azért, hogy soraiban tudhassa, és ugyan az olasz bajnokságból kiemelkedett, ám BL-győzelemre nem tudta vezetni a klubot. Tavaly nyáron ezért 15 millió euróért visszatért a Manchester Unitedhez, amelytől az első, felemásan sikerült idénye végén szívesen távozott volna. Végül maradt, de kérdéses, Erik ten Hag mennyire számol vele a jövőben.


4. Álvaro MORATA 189 millió

Életkora: 29 év
Nemzetisége: spanyol
Jelenlegi klubja: Atlético Madrid
Posztja: csatár
Átigazolások száma: 6
Átigazolások összértéke: 189 millió euró

Örök ígéretként is lehetne jellemezni, annyira ingadozó a formája, és nem tudott huzamosabban kiemelkedő teljesítményt nyújtani egyetlen topklubjánál sem. Real Madrid-nevelésként, Bajnokok Ligája-győztesként igazolt 2014 nyarán 20 millió euróért a Juventushoz, és bár elérte, hogy a madridiak éljenek a szerződésében szereplő 30 millió eurós visszavásárlási záradékkal, egy év múlva 66 millió euró ellenében már a Chelsea keretében találta magát.

Habár a londoniaknál játszott 72 tétmérkőzésen szerzett 24 gólja nem számít rossznak, a klub előbb 18 millió euróért kölcsönadta az Atlético Madridnak másfél évre, majd további 35 millió euróért a játékjogáról is lemondott a spanyolok javára. Álvaro Morata azóta Diego Simeone együttesének tagja, bár sokszor nem lépett pályára. Érkezése után szinte azonnal kölcsönadták a Juventusnak két évre 20 millió euróért, a megállapodás idén nyáron ért véget. Azóta már tényleg az Atléticóval készül, és meg kell hagyni, a 2022–2023-as idényt biztatóan kezdte. Az első négy bajnoki mérkőzésen három gólt szerzett, a La Liga mellett a Bajnokok Ligájában is minden összecsapáson kezdőként szerepelt.


5. Philippe COUTINHO 180.30 millió

Életkora: 30 év
Nemzetisége: brazil
Jelenlegi klubja: Aston Villa
Posztja: középpályás
Átigazolások száma: 5
Átigazolások összértéke: 180.30 millió euró


„Maradj itt, és szobrot emelnek a tiszteletedre, menj máshova, és egy leszel a sok futballista közül!”
– győzködte Jürgen Klopp a liverpool­echo.co.uk oldala szerint 2018-ban Phililppe Coutinhót, de nem járt sikerrel. A brazil középpályás 135 millió eurós üzlet keretében elhagyta a Liverpoolt, és aláírt a Barcelonához. A sors fintora, hogy a német mesternek végül igaza lett.

Coutinho a Liverpool történetének egyik legnagyobb fogása volt. Tizenhat évesen az Internazionale 3.8 millió euróért megvette a játékjogát a Vasco da Gamától, és bár két évet kölcsönben visszajátszott, utána fokozatosan meghódította Európát. A „vörösök” 2013 januárjában 13 millió euróért szerződtették, és az Anfielden töltött öt éve alatt a csapat egyik legnagyobb sztárjává nőtte ki magát – különösen Luis Suárezzel értette meg jól magát a pályán. A klubot a lehető legrosszabb időben, a Bajnokok Ligája és a Premier League megnyerése előtt hagyta el, igaz, a BL-sikert később az őt Barcelonából 8.5 millió euróért kölcsönvevő Bayern München tagjaként bepótolta. A Liverpoolban mutatott formáját azonban a távozása óta meg sem közelítette, a Barcelona idén nyáron 20 millió euróért örömmel adta el az Aston Villának.



6. Kylian MBAPPÉ 180 millió

Életkora: 23 év
Nemzetisége: francia
Jelenlegi klubja: Paris Saint-Germain
Posztja: csatár
Átigazolások száma: 1
Átigazolások összértéke: 180 millió euró


Könnyedén állhatna magasabb helyen a listán, amennyiben a 2021–2022-es idény végeztével elfogadja a Real Madrid ajánlatát, és Carlo Ancelotti irányítása alatt kezdi meg a felkészülést, azonban a PSG vezetősége meggyőzte a maradásról, így 2025 nyaráig szerződést hosszabbított. Döntése különösen a madridi klub szurkolóiból váltott ki ellenérzést, sokan pénzéhesnek bélyegezték, mivel nemcsak hatalmas fizetésemelést kapott, hanem beleszólhat a párizsiak átigazolási politikájába, és egyéb, a futballcsapatot érintő ügyekbe. Tehetségét ugyanakkor nem lehet vitatni. A listáról lemaradó Erling Haalanddal együtt Cristiano Ronaldo és Lionel Messi után a világ labdarúgásának legmeghatározóbb játékosa, velük ellentétben ráadásul már világbajnoknak is mondhatja magát.

Trófeáinak gyűjteményéből az Európa-bajnokság és a Bajnokok Ligája serlege hiányzik leginkább, az egyéni elismerések közül pedig az Aranylabda. Az utóbbi kettő elnyeréséhez idővel jó eséllyel el kell hagynia a PSG-t, amely 180 millió eurót fizetett a Monacónak a megszerzéséért. Ahhoz ugyanis, hogy valóban a legnagyobbak között emlegessék, ideje lenne topbajnokságban is bizonyítania klasszisát.



7. Ángel DI MARÍA 179 millió

Életkora: 34 év
Nemzetisége: argentin
Jelenlegi klubja: Juventus
Posztja: középpályás
Átigazolások száma: 4
Átigazolások összértéke: 179 millió euró


A csúcsformáján már túl lévő, de még mindig nagyra tartott argentin középpályás pályafutása során sohasem futballozott kölcsönben, és a nyári klubváltását megelőzően mindig nagy pénzt fizettek érte az egyesületek. Tizenkilenc éves volt, amikor hazájában játszva megakadt rajta a Benfica megfigyelőinek szeme, a portugálok 8 millió eurót fizettek a megszerzéséért.

A lisszaboni klubnál töltött három évet követően a Real Madrid vásárolta ki a szerződéséből 33 millió euróért, és a királyiakkal érte el pályafutása legnagyobb sikereit is. Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Luka Modric és Karim Benzema oldalán kivette a részét a klub történelmi, tizedik BEK-/BL-győzelméből, nem is lehetett érteni, miért engedték el a madridiak 75 millió euróért a Manchester Unitedhez, amelynél utólagos elmondása szerint borzalmasan érezte magát. Egy év után 63 milliós üzlet keretén belül alá is írt a PSG-hez, amely francia szinten minden trófeát sokszorosan megnyert, ám hiába Kylian Mbappé, Lionel Messi és a többi sztár, a BL-ben nem jutott csúcsra. Szerződése lejártával idén nyáron a Juventushoz szerződött, amelynél rövid idő alatt kétszer is megsérült, így még nemigen tudott beépülni a csapatba.

8. Zlatan IBRAHIMOVIC 169.10 millió

Életkora: 40 év
Nemzetisége: svéd-bosnyák
Jelenlegi klubja: AC Milan
Posztja: csatár
Átigazolások száma: 7
Átigazolások összértéke: 169.10 millió euró


Kevesebb, mint egy hónap múlva betölti a 41. életévét, mégsem vonult még vissza. Kissé pikírten megjegyezhetnénk, hogy talán a gyűjteményéből még annyira hiányzó Bajnokok Ligája-serleg megszerzésére vár, de az AC Milant kevesen sorolják az idei esélyesek közé. Valójában inkább talán képtelen elszakadni a futballtól, és fogalma sincs, mihez kezdjen, ha szögre akasztja a stoplist. Sérülése miatt így hiába csak jövő januárban térhet vissza leghamarabb a pályára, jelentős fizetéscsökkentést vállalva írt alá egyéves szerződést a nyáron.

Pályafutása során számos országot és klubot megjárt, a Malmőből indulva sorrendben az Ajax (7.8 millió euró), a Juventus (16), az Internazionale (24.8), a Barcelona (69.5), az AC Milan (30) és a PSG (21) fizetett a megszerzé­séért. Azóta bármelyik klubhoz került, ingyen igazolható játékosként ment, így járta meg a Manchester Unitedet, a Los Angeles Galaxyt, és tért vissza végül 2020 januárjában az AC Milanhoz. Kétségkívül a jelenkori futball egyik legszínesebb egyénisége, aki talán edzőként is kipróbálja majd magát, bár erről 2019-ben úgy nyilatkozott, hogy nem akar korán megőszülni, és egyébként is mérkőzésenként legalább három-négy embert sértene vérig vagy verne laposra a feszültség miatt.


9. Antoine GRIEZMANN 160 millió

Életkora: 31 év
Nemzetisége: francia
Jelenlegi klubja: Atlético Madrid
Posztja: csatár
Átigazolások száma: 3
Átigazolások összértéke: 160 millió euró


Franciaországban született és nőtt fel, mégis egész pályafutása során spanyol klubokban futballozott. Ennek fő oka, hogy fiatalon hazájában túl kicsinek és törékenynek tartották, ezért egyik jelentős akadémia sem tartott rá igényt, a Real Sociedad egy edzőmérkőzésen viszont fantáziát látott benne, és a szüleivel együtt meggyőzte, hogy költözzön San Sebastiánba. Itt lett profi futballista, majd került 2014 nyarán 20 millió euróért az Atlético Madridhoz, amelyben első idényében 25 gólig jutott, és ez alá a 2018–2019-es idényig nem is adta.

A hanyatlás a Barcelonával folytatott pávatáncához köthető, 2018 nyarán nagy csinnadratta közepette jelentette be, hogy marad a katalánok megkeresése ellenére az Atléticóban, egy év múlva 120 millió euróért mégis aláírt. A váltás nem jött be, nem találta a helyét Lionel Messi és Luis Suárez mellett, rengeteg kritikát kapott. Szerződése jövő nyárig köti a katalán egyesülethez, ám erre az idényre 10 millió euróért kölcsönben visszatért az Atléticóhoz. A két klub közötti megállapodás része, hogy ha fél óránál többet játszik átlagban mérkőzésenként, a madridiak további 40 millió eurót kötelesek fizetni érte. Hogy ezt elkerüljék, mindig a 60. perc után küldik pályára...


10. Ousmane DEMBÉLÉ 160 millió

Életkora: 25 év
Nemzetisége: francia
Jelenlegi klubja: Barcelona
Posztja: szélső támadó
Átigazolások száma: 2
Átigazolások összértéke: 160 millió euró


A Barcelona kevés futballistája kapott több kritikát nála, annyira nem tudott megfelelni az elvárásnak, illetve a hatalmas pénzmennyiségnek, amit a katalánok ráköltöttek. Ami azt illeti, 2017 nyarán valóban jó ötletnek tűnhetett a megszerzése. Tizennyolc éves sem volt, amikor berobbant a Rennes első csapatában, a francia élvonal tempóját pillanatok alatt felvéve. Szélső támadóként 12 góllal és 5 gólpasszal zárta a 2015–2016-os idényt, amelynek végén a Borussia Dortmund 35 millió euróért gyorsan el is vitte. Németországban szintén pazarul teljesített, a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában összesen 19 gólpasszt osztott ki, valamint oroszlánrészt vállalt a Német Kupa megnyeréséből.

A Barcelonánál arra számítottak, hogy Ousmane Dembélé a spanyol élvonalban is ugyanúgy csillog majd, ezért a Neymarért kapott 222 millió euróból 125-öt a megvásárlásra költöttek, még a brazil mezszámát is megkapta. A terv azonban nem vált be. Első mérkőzésén gólpasszal mutatkozott be, ám nyolc nappal később combizomsérülést szenvedett, és kezdetét vette évekig tartó kálváriája. Xavi vezetőedzői kinevezése kellett, hogy magára találjon, tavasszal a bajnokságban szórta a gólpasszokat, és a 2022–2023-as idényt is kifejezetten biztatóan kezdte.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. szeptember 10-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik