Nem lesz kék lap a legmagasabb szinten – Gianni Infantino

Vágólapra másolva!
2024.03.02. 09:40
Nigeria v Ivory Coast - TotalEnergies CAF Africa Cup of Nations Final
Gianni Infantino elutasítja a kék lap bevezetését (Fotó: Getty Images)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) ellenzi a kék lap bevezetését, amelynek teszteléséről szombaton dönt a futball szabályalkotó testülete (IFAB).

„Nem lesz kék lap a legmagasabb szinten. Ez egy olyan téma, amely számunkra nem létezik” – jelentette ki Gianni Infantino, a FIFA elnöke, amikor megérkezett a skóciai Loch Lomondba az IFAB ülésére. 

„A FIFA teljes mértékben ellenzi a kék kártya bevezetését, ha úgy tetszik, piros lapot mutat a kék lapnak.”

Infantino hozzátette, mindig nyitottak az új ötletekre és javaslatokra, ugyanakkor meg kell védeni a játék lényegét és hagyományait.

Az ideiglenes kiállítást magával vonó kék lap nem új keletű, mivel az amatőr futballban a sárga és a piros lap bevezetése előtt bevett szokás volt a tízperces büntetés. Ezt akkor kapták a játékosok, ha például egy közepesen súlyos szabálytalansággal akadályoztak meg egyértelmű gólhelyzetet, vagy verbálisan támadták a bírót. A jelenlegi ötletgazdák szerint a kék lap átmenetet jelenthetne a sárga és a piros kártya között. Két kék lap ugyanúgy kiállítást érne, mint két sárga, illetve egy-egy sárga és kék lap is pirosat eredményezne.

A labdarúgás szabályalkotó testülete, az IFAB nyolc tagból áll: képviselteti magát az angol, a skót, a walesi és az északír szövetség – egyfajta tisztelgésül a sportág gyökerei előtt –, továbbá négy főt delegál a FIFA. Mivel a döntésekhez többség szükséges, a világszervezet megakadályozhatja a neki nem tetsző határozatokat.

A mostani tanácskozáson a tagok még nem döntenek a kék lap bevezetéséről, csak arról, hogy teszteljék-e egy idényen át. Az angol szövetség már felajánlotta, hogy a kupasorozataiban próbálják ki először az újítást.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik