Klub-vb: a magyar vendég tapasztalatokat szerez Szaúd-Arábiában

Vágólapra másolva!
2023.12.20. 15:33
null
Igaz András FTC-mezt ajándékozott Jazan Alsarifnak és Tarik Kalifának
Magyar vendége is van a Szaúd-Arábiában zajló labdarúgó klub-világbajnokságnak. Igaz András, a Groupama Aréna és az MVM Dome üzemeltetéséért felelős Sportfive vezérigazgatója a nemzetközi szövetség (FIFA) meghívására utazott Dzsiddába szakmai tapasztalatszerzés céljából.

 

Igaz András a klub-világbajnokság mérkőzései mellett számos szakmai programon is részt vesz Szaúd-Arábiában.

„Ilyen volt például a világsztárok sorát felvonultató Al-Ahlinál tett látogatás, amelynek során a klub ügyvezetőjével, Jazan Alsariffal és operatív igazgatójával, Tarik Kalifával is találkozhattam. Bejártuk az új edzőközpontjukat, amelyet ötvenöt nap alatt építettek fel. Minden igény kielégítő! Már az utolsó simításokat végzik, hamarosan átadják. Ez egy multisportklub, melynek kézilabda- és úszószakosztálya is van. A klub vezetőinek a rekordbajnok Ferencváros mezét adtam ajándékba”– mondta a Nemzeti Sportnak Igaz András.

A Sportfive vezérigazgatója találkozott a szaúdi profi liga igazgatójával, Carlos Nohrával is, aki egyúttal a szaúdi labdarúgás fejlesztését célzó hosszú távú projekt vezetője is. Elmondta, az, hogy világsztárokat csábítanak az arab országba csak az első lépés, nagy hangsúlyt fektetnek az infrastruktúra fejlesztésére és az utánpótlásképzésre is. Igyekeznek minden szinten tudást importálni az országba, képezni szeretnék a helyi szakembereket, a klubokat. Jelenleg a sportminisztérium és az állami befektetési alap, a PIF közreműködésével irányítják a szaúdi labdarúgást, a klubokat (mindegyik klubot, köztük a négy kiemelt csapatot is), de hosszú távon szeretnének piaci alapokra helyezni a működést.

Igaz András konferencián
Igaz András konferencián

„Tisztában vannak vele, hogy ez egy időigényes projekt, a fejlődés nem megy egyik napról a másikra, de elkötelezettek és biztosak a sikerükben, hogy a szaúdi ligát a legjobbak közé vezetik– fogalmazott Igaz András. –Több nagy futball- és egyéb sportrendezvényt is az országba hoznak, a csúcspont pedig nyilvánvalóan a 2034-es labdarúgó világbajnokság jelentheti majd. A klub-vb mérkőzéseit a King Abdullah Sport City stadionban rendezik, amely minden igényt kielégít, így ismét egy nagyon magas színvonalú szervezést láthatunk a FIFA-tól. Világsztárok hosszú sorával lehet találkozni a mérkőzéseken, és nemcsak a Szaúd-Arábiában futballozókra, gondolok, mint Karim Benzemára vagy Rijad Mahrez, hanem olyan korábbi klasszisokra mint az aranylabdás olasz Fabio Canvaro vagy a hozzá hasonlóan világbajnok Alessandro Del Piero és a BL-győztes angol John Terry. Remek lehetőség ez a futballal kapcsolatos tapasztalatcserére, hiszen olyan kollégákkal, barátokkal tudunk egyeztetni klubmodellekről, szervezeti felépítésekről, átigazolási metódusokról, fejlesztési lehetőségekről, akik a világ különböző részein meghatározó szerepet töltenek be. Mint például Gelson Fernandes korábbi kiváló labdarúgó, aki jelenleg a FIFA egyik igazgatója, de említhetem mások mellett a nemzetközi szövetség szakembereit, Arsene WengertPierluigiCollina, Ornella Bellia vagy éppen a svájci Pascal Zuberbühelert is. Utóbbi a jövő nyári Eb-csoportunkról is beszélgettünk, Nagyon elismerően szólt a magyar labdarúgás fejlődéséről és kiegyenlítettnek tartja a csoportot.”

Igaz András hangsúlyozta, az, hogy a FIFA meghívására részt vehet a klub-vb-n egy óriási lehetőség a számára is, hiszen szakmailag nagyon értékes nemzetközi kapcsolatokat tud kialakítani.

Mint ismeretes, kedden eldőlt, hogy a torna döntőjében pénteken a tavasszal BL-győztes angol Manchester City lesz az ellenfele a Libertadores-kupa-győztes brazil Fluminensének.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik