Nemcsak a legendák, olykor a szurkolók mezszámát is visszavonultatják

S. TÓTH JÁNOSS. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.08.06. 08:19
null
Mészöly Kálmán (balra) egyik fia, Mészöly Géza és özvegye, Bardi Györgyi vette át a legenda bekeretezett mezét a Fáy utcában (Fotó: Dömötör Csaba)
Kilenc évtizedes hagyománya van a világban, hogy a csapatjátékklubok – tisztelgésképpen ikonikus játékosaik pályafutása előtt – mezszámokat vonultatnak vissza. A döntés elvben örök időkre szól – vagy mégsem...

 

Megvan a diszkrét bája, hogy a Vasas FC a minap a Budafok elleni bajnokihoz igazítva vonultatta vissza a néhai Mészöly Kálmán 3-as mezszámát. Az angyalföldi legenda edzői pályafutása a Promontor utcában indult, ahová még egyszer visszatért, és 1974 és 1976 között irányította az akkor (is) másodosztályú együttes szakmai munkáját. Ha valaki, a Szőke Szikla nyilván kiérdemelte, hogy Angyalföldön más felnőtt futballista többé ne viselhesse a hármas számú dresszt, hiszen teljes élvonalbeli játékos-pályafutása a Fáy utcához kötődik: innen lett – többek között – négyszeres magyar bajnok, háromszoros Közép-európai Kupa-győztes, és nem mellesleg világ-, Európa-, valamint 61-szeres magyar válogatott, s edzőként is többször visszatért a piros-kékekhez. Az utódok tisztelgése kevésbé volt emlékezetes, az élvonalból zuhanórepülésben távozó Vasas az NB II nyitányán kikapott a Budafoktól…

Angyalföldön nem Mészöly Kálmán az első labdarúgó, akinek a mezszáma „nyugdíjba vonult”; 2014-ben már visszavonultatták a piros-kék tábor nagy kedvence, Várady Béla (Béla, Béluska) – aki ugyebár „úgy lőtt, mint a géppuska” – 11-es mezszámát.

MEREVEK A SPANYOL LA LIGA SZABÁLYAI

Abban nagyjából megegyeznek a sporttörténészek, hogy az első sportoló, akinek a mezszámát visszavonultatták, egy kanadai jégkorongozó volt, Ace Bailey.

Hogy e gesztus egy észak-amerikai profi ligához kötődik, legkevésbé sem meglepő. Az óceán túlsó oldalán erős az affinitás az efféle show-elemek iránt, s a kiosztható számok sincsenek korlátozva. Ellentétben mondjuk az európai futballal; az angol szövetség például csak 1993-ban engedélyezte, hogy a kezdőcsapatok felhagyjanak a tradicionális 1-től 11-ig tartó számozással.

A Toronto Maple Leafs sztárja szíves örömest lemondott volna arról, hogy ily módon kerüljön be a sporttörténelembe. Mezszáma visszavonultatására ugyanis azt követően került sor, hogy 1933-ban egy Bruins elleni NHL-meccsen – ne feledjük, akkoriban még nem használtak fejvédőt – a bostoni Eddie Shore hátulról letarolta, ő pedig olyan pechesen zuhant a jégre, hogy betört a koponyája. Kómába esett, az orvosok attól tartottak, nem éli túl a balesetet. Talpra állt, de a jégre már csak edzőként térhetett vissza. Imádott klubjától nem szakadt el, 1938 és 1984 között időmérőként dolgozott a Maple Leafs Gardenben. Tisztelgésképpen a 6-os mezszámát 1934-ben visszavonultatták, de 1968-ban – kifejezetten Bailey kérésére – újra aktiválták, hogy Ron Ellis viselhesse. Bailey már 88 éves volt, amikor a Maple Leafs másodszor is visszavonultatta a 6-os dresszt. Hogy az átélt izgalmak hatására-e, nem tudni, de a veterán hokis még aznap agyvérzést kapott, és egy héttel később el is hunyt.

Bailey esete az egyik lehetséges apropó egy sportoló mezszámának elbúcsúztatására. Egy pályafutás előtt persze számos módon lehet tisztelegni. Ilyen például, ha a játékos kitüntető címet kap az egyesületétől, a stadionnál szobrot emelnek neki, vagy éppen az arénát, esetleg annak egyik szektorát nevezik el róla. Ez a gesztus alapvetően a sportember klubhűsége előtti tisztelgés, illetve a csapatának tett szolgálataiért mondott köszönet. Jó esetben még az illető életében megtörténik, ám nemegyszer már csak posztumusz kerül rá sor. Mert sok esetben tragédiákra, váratlanul bekövetkező halálesetekre reagálnak a klubok azzal, hogy az elhunyt mezszámát „halhatatlanná teszik”.

Ugyanakkor vannak olyan mezszámok, amelyek ugyan ikonikusak, futballzsenik nevéhez kötődnek – jellemzően a futballtörténelem legsikeresebb klubjainál azonban – mégsem „mennek nyugdíjba”. Az egyik tipikus példa, hogy noha a 7-es mezt olyan klasszisok viselték a Manchester Unitedben, mint Cristiano Ronaldo, Éric Cantona, George Best, David Beckham, Bryan Robson vagy éppen Michael Owen, a szám mindmáig szabad préda. A Chelsea-től frissen igazolt Mason Mount le is csapott rá, a hamarosan rajtoló új idényben már az ő dresszén virít majd. A magyarázat praktikus: a szám szabadon tartásával a klub az örökös megújulás üzenetét küldi. Azt, hogy noha büszke mindazon illusztris labdarúgóira, akik ez idáig 7-es mezben futballoztak, elérhetővé teszi a jövő szuperSztárjainak is.

A Real Madridban többek között Puskás Ferenc, Héctor Rial, Luís Figo és Michael Laudrup hófehér dresszén virított az ikonikus 10-es szám, manapság pedig Luka Modric birtokolja, s biztosak lehetünk benne, hogy a horvát klasszis visszavonulása után is lesz gazdája. Ennek azonban prózai oka is van: a La Liga szabályzata szerint a spanyol élvonal szereplőinél 1 és 25 között kell az első csapat keretének mezeit számozni. Ha valamelyiket visszavonultatná a klub, a keret létszáma egy fővel megcsappanna – ezt az áldozatot pedig, érthetően, nem vállalja fel. Ugyanezen okból nem engedett a Barcelona vezérkara a katalán szurkolók nyomásának, akik azt szerették volna elérni, hogy Lionel Messi távozása után a Barca ne adja ki többé senkinek a 10-es számot (amelyet az argentinon kívül a mezén viselt többek között Kubala László, Luis Suárez, Ronaldinho, Hriszto Sztoicskov, Rivaldo, Romário, Gheorghe Hagi és nem mellesleg Diego Maradona is).

KISPESTEN ÖRÖKRE PUSKÁSÉ MARAD A 10-ES MEZ

Amit nem tehetett meg a Barcelona, azt megtette a Napoli. Az olasz szabályok sokkal megengedőbbek, Nápolyban pedig a mai napig bálványozzák az „isteni Diegót”, aki két bajnoki címre (1987, 1990) és egy UEFA-kupa-győzelemre (1989) vezette a „kis szamarakat”, s 259 meccsen 115 gólt termelt a „kékeknél”. Maradona 2020-as halálakor az akkoriban a Marseille együttesét dirigáló portugál tréner, André Villas-Boas megrendülten még azt is felvetette, hogy FIFA valamennyi klubbal vonultassa vissza a 10-es mezszámot, amiből persze nem lett semmi. Mi több, éppen a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség blokkolta az argentin szakszövetség kezdeményezését, hogy az ország válogatottja visszavonultathassa a 10-es dresszt.

Van persze számos klub a világban, amelynél már nem osztják ki a 10-es számot. Amit nem tehetett meg a Real Madrid Puskás Ferenc esetében, azt meglépte 2000. július 20-án minden idők legkiválóbb magyar labdarúgójának anyaegyesülete, a Bp. Honvéd (akkori nevén Kispest-Honvéd): az elnökség döntése alapján örökre vitrinbe került az egyébként éppen Öcsi jóvoltából mitikussá váló 10-es szám.

Az ünnepségre a Bozsik-stadion különtermében került sor, szerencsére még az Aranycsapat kapitányának jelenlétében. Puskás volt az első, akinek itthon visszavonultatták a mezét (Dubecz János pedig az utolsó, aki kispestiként 10-esben rúgta a labdát).

Sokáig tartotta magát az az információ, hogy az Aranycsapat kapusa előtt tisztelegve a Ferencváros visszavonultatta az 1-es számot. 2008 februárjában az FTC elnöki székében ücsörgő Rieb György meglátogatta az akkoriban kórházban kezelt Grosics Gyulát, akinek megígérte: teljesíti a „Fekete Párduc” egyik leghőbb vágyát, és leigazolja a Fradiba, amit a kapus aktív éveiben a kommunista hatalom megakadályozott. Grosics a Sheffield United elleni barátságos meccsen be is állt a Ferencváros kapujába, s miután egyszer labdába ért, vastaps közepette leballagott a gyepről.

Mezszáma visszavonultatásáról azonban nem volt szó. Szomorú apropója volt viszont annak, hogy a Ferencváros végleg elköszönt a 2-es meztől. A Fradival háromszoros bajnok, csupa szív jobbhátvédet, Simon Tibort 2002 áprilisában Budán, a nyílt utcán brutálisan bántalmazták, s az akkor már Sopronban edzősködő 36 éves sportember két nappal később belehalt sérüléseibe. Egy évvel később, a Ferencváros–Győr bajnoki mérkőzést követően búcsúztatták el a régi Üllői úti stadionban a mezszámát.

Szintén egy tragédia volt az előzménye annak, hogy Diósgyőrben nincs 13-as számú labdarúgó.

Mindössze 20 éves volt Rakaczki Bence, amikor türelemmel viselt, súlyos betegség következtében 2014. január 16-án elhunyt. A tehetséges kapus 2012 tavaszán került fel az első kerethez. Sokan abban bíztak, évekre megoldja a kapusposztot, ám a leukémia legyőzte. A klub vezetősége a szurkolókkal összhangban döntött úgy, hogy a DVTK-nál ne legyen többé kiadó a 13-as mez.

Diósgyőrhöz kötődik az a kezdeményezés is, hogy tíz évre vonultassák vissza a drukkerek körében nagy népszerűségnek örvendő csapatkapitány, José Luque 77-es mezszámát. A spanyol középpályás 2011-ben került az akkor másodosztályú piros-fehérekhez, akiket visszavezetett az élvonalba, és egészen 2013-ig futballozott Miskolcon. Kilenc esztendő elteltével azonban maga Luque javasolta a szám aktiválását, mondván, az nem kizárólag az övé. Nincs 17-es számú labdarúgó a Fehérvár FC-nél tavaly óta, ekkor döntött úgy a klubvezetőség, hogy ez a mezszám maradjon örökre a gólgyáros Nikolics Nemanjáé, aki 314 tétmérkőzésen 164 gólt szerzett a székesfehérváriak színeiben, s alapembere volt a klub első és második bajnokcsapatának.

Ideiglenes megoldás született Törőcsik András esetében. Tavaly nyáron az Újpest FC vezetősége úgy határozott, a 2002–2023-as idényben nem adja ki a lilák ikonjának 9-es mezszámát, így tisztelegve a múlt évben, 67 éves korában elhunyt 45-szörös válogatott csatár előtt. Az „égben lebeg” egy másik magyar támadó mezszáma is. Fehér Miklós a Benfica légiósaként 2004-ben a Vitória Guimaraes stadionjában lejátszott portugál bajnokin zuhant a fűre. Az orvosok próbálták újraéleszteni a 24 éves labdarúgót, de a mentőben harmadszor is leállt a szívműködése, és többé nem tért magához. A lisszaboni klub a halálát követően visszavonultatta a 29-es mezszámát, de ennyivel nem érték be a portugálok, az Estadio da Luzban mellszobrot is avattak a tiszteletére.

A PÁPA MEZSZÁMÁT VISSZAVONTÁK KRAKKÓBAN

II. János Pál pápa a Vatikánban vette át a visszavonultatott, 1-es számú Cracovia-mezét, a Karol Wojtyla felirat a Szentatya polgári nevére utal
II. János Pál pápa a Vatikánban vette át a visszavonultatott, 1-es számú Cracovia-mezét, a Karol Wojtyla felirat a Szentatya polgári nevére utal

A Ferencvárosnál visszavonultatott 2-es mezről már volt szó, de van egy másik „védett szám” is az Üllői úton: ez a 12-es, amely a zöld-fehérek szurkolótáborának van fenntartva. Nem egyedi ötlet, hogy egy klub a drukkerei előtti tisztelegve nekik „adományoz” egy számot. Ez a futballban jellemzően a 12-es („a szurkolótábor a csapat 12. embere”), de vannak eltérő megoldások is, például a svéd AIK-nál és Djurgardennél az 1-es, a török Bursaspornál a 16-ost, Kerkez Milos új csapatánál, a Bournemouthnál az 50-est szentelték a rajongóknak. Kosárlabdában a 6-os mezt szokás kivonni a forgalomból. Az efféle gesztus megosztja a közvéleményt: vannak, akik a szurkolók iránti megbecsülés jeleként könyvelik el, mások viszont úgy vélik, nem éppen élénk képzelőerőről ad tanúbizonyságot, ráadásul fölöttébb olcsó megoldás a klub szempontjából. Amúgy meg milyen érzelmeket vált ki a drukkerből, ha felpillantva a stadion traverzeire, vagy éppen a csarnok légterébe, egy 12-es vagy egy 6-os vagy bármilyen más számú mezt lát lengedezni? Könnybe lábad a szeme? Lenne egy megoldás – mondják az elégedetlenkedők –, amivel az egyesületek valóban kifejeznék hálájukat szeretett szurkolóik iránt: csökkentsék a jegyek és a büfék árait…

Persze nemcsak a drukkereknek ajándékozott, visszavonultatott mezszám lehet különleges. A Leeds kétszer is reflektorfénybe került e témában. Először azzal, hogy a 2007–2008-as bajnokságra kivonta a forgalomból a 15-ös számot, mert azt az idényt az adósságai miatt 15 pontos levonással indította a harmadik ligában. A reménytelen helyzet ellenére sikerült megkapaszkodnia, köszönhetően annak, hogy az első hét meccs megnyerésével eltüntette a mínuszát. Legközelebb 2014-ben töröltek egy számot a leedsiek, a 17-est, amely egészen 2019-ig inaktív maradt. Az akkori olasz tulajdonos, Massimo Cellino babonája szerint ugyanis balszerencsét hoz…

Szintén Angliához kötődő történet, hogy miután a Dortmund megvásárolta, a Birmingham 2020-ban visszavonultatta az akkor még csak 17 esztendős Jude Bellingham 22-es mezszámát. Poétikusan ifjú kora aligha indokolta a gesztust, ráadásul az idén nyáron a Real Madridhoz aláíró angol futballista mindössze 44 felnőttmeccsen futballozott a Birmingham színeiben, és csupán négy gólt jegyzett a távozása előtt. Talán azt akarták meghálálni a Citynél, hogy a futballtörténelem legdrágábban elkelt 17 esztendős futballistájaként 27.5 millió euróval tömte meg a klubkasszát.

Unortodox döntést hozott a Cracovia Kraków, amikor 2005-ben kivonta a forgalomból az 1-es mezszámot, s azt örökre II. János Pál pápához kötötte, aki ifistaként, még Karol Wojtyla néven a krakkói utánpótlásban védett. S bár sosem hangoztatta, egy életre a szívébe zárta a Cracoviát. A mez átadására a Vatikánvárosban, privát audiencián került sor.

Az öt európai topligából, valamint Kelet-Európából gyűjtöttünk össze néhány példát arra, kiknek vonultatták vissza a mezszámát az évtizedek során. Míg Angliában és Olaszországban divatja van az efféle tisztelgésnek, Franciaországban már jóval ritkábban fordul elő, a spanyol élvonal merev szabályzata pedig lényegében kizárja, hogy a klubok visszavonultassanak egy-egy számot (NS-grafika: Kristó Péter)
Az öt európai topligából, valamint Kelet-Európából gyűjtöttünk össze néhány példát arra, kiknek vonultatták vissza a mezszámát az évtizedek során. Míg Angliában és Olaszországban divatja van az efféle tisztelgésnek, Franciaországban már jóval ritkábban fordul elő, a spanyol élvonal merev szabályzata pedig lényegében kizárja, hogy a klubok visszavonultassanak egy-egy számot (NS-grafika: Kristó Péter)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik