Eltűnt 91 bajnoki cím: romlás és pusztulás FutballEurópában

Vágólapra másolva!
2013.07.10. 16:09
null
A Wigan az FA-kupa-diadal utáni napokban kikapott az Arsenaltól, és a játékosok tudták: ezzel kiestek (Fotó: Action Images)
Romlás, avagy kiesés, kizárás; pusztulás, avagy megszűnés, felszámolás – jól ismert sajnálatos, de elkerülhetetlen jelenségek a futballban. A napokban elkezdődnek az első őszi-tavaszi rendszerű európai labdarúgó-bajnokságok (köztük a legerősebb tízbe sorolt orosz és ukrán), ami kínálja az alkalmat, hogy megnézzük: kiket ne keressünk a mezőnyökben azok közül, akik tavasszal még ott voltak. Külön szomorú listát készítettünk ama korábbi bajnokcsapatokról, amelyek (legalábbis átmenetileg) „eltüntették" azt a bizonyos 91 bajnoki címet az élvonalból. Láthatjuk azonban azt is, hogy reménytelen helyzetből is van visszatérés.

 

91 BAJNOKI CÍMMEL KEVESEBB
26 KORÁBBI BAJNOK ESETT KI
(zárójelben a legutóbbi bajnoki cím éve)
AEK Athén (görög) 11 (1994)
Servette (svájci) 10 (1999)
Fredrikstad (norvég)* 9 (1961)
Haka Valkeakoski (finn)* 9 (2004)
Hamrun Spartans (máltai) 7 (1991)
Lisburn Distillery (északír) 6 (1963)
Maccabi Netanya (izraeli) 5 (1983)
GAIS Göteborg (svéd)* 4 (1954)
B68 Toftir (feröeri)* 3 (1992)
Greuther Fürth (német) 3 (1929)
Kapaz (azeri) 3 (1999)
Olympiakosz Nicosia (ciprusi) 3 (1971)
Szileksz Kratovo (macedón) 3 (1998)
Willem II (holland) 3 (1955)
Alanyija Vlagyikavkaz (orosz) 1 (1995)
Deportivo La Coruna (spanyol) 1 (2000)
Dundee FC (skót) 1 (1962)
Fortuna Düsseldorf (német) 1 (1933)
Hapoel Ramat Gan (izraeli) 1 (1964)
Hradec Králové (cseh)** 1 (1960)
Llanelli (walesi) 1 (2008)
Polonia Warszawa (lengyel) 1 (2000)
Silkeborg (dán) 1 (1994)
Stabaek (norvég)* 1 (2008)
Turan Tovuz (azeri) 1 (1994)
NK Zagreb (horvát) 1 (2002)
* naptári évet követő bajnokság
**csehszlovák bajnok

A topbajnokságokban dúló élet-halál harcot (a teljes veszteséglistát lásd a cikk alján) a Nemzeti Sport Online szokás szerint napról napra követte. Mindannyian fel tudjuk idézni, hogy például az angol FA-kupa idei győztese, a Wigan kiesett a Premier League-ből; hogy a Palermo hiába cserélgette a megszokottnál is eszeveszettebb tempóban az edzőket, nem lehetett maradása az olasz Serie A-ban; és hogy a német élvonal két (a Bundesliga-korszak előtti) bajnokát is elveszítette (Düsseldorf, Greuther Fürth – utóbbi egyetlen meccset sem nyert meg hazai pályán!).

A spanyol Primera Divisiónban kifejezetten veretes névsor fölé húztak vastag fekete vonalat: egy idényre visszatért, de újra kiesett az egyszeres bajnok Deportivo, elbúcsúzott a KEK- és VVK-győztes Zaragoza, és velük együtt alászállt az ezredforduló éveiben KEK-döntős, BL-főtáblás Mallorca. Nagy vesztesei persze nem csak a nagy ligáknak vannak...

Az athéni AEK története második leghosszabb aranymentes időszakát éli, kínlódja, szégyenkezi végig ezekben az évtizedekben (legutóbb 1994-ben volt bajnok), s vezeti a jobbra látható szomorú listát – azaz a legtöbb bajnoki címet kellett képletesen bedobozolnia ama bajnokcsapatok közül, amelyek a 2012–2013-as szezonban (illetve a naptári évet követő bajnokságok esetén 2012-ben) kiestek az élvonalból.

A BL és az El főtáblájáról jól ismert sárga-fekete klub alászállása meglehetősen tanulságos. Athén kétfejű sasa tollfosztottan veselkedett neki az idénynek, eredményei ennek megfelelően alakultak, és amikor a mélyrepülés során mégis felcsillanni látszott a remény, a saját szurkolói feladták rá az utolsó kenetet. A Panthrakikosz elleni hazai meccsen egy öngól több hónapnyi frusztrációt lobbantott lángra az ultrákban, akik berohantak a pályára, és üldözőbe vették (egykori) kedvenceiket. A meccs félbeszakadt, a liga levont két büntetőpontot, és ezzel biztossá is vált a fájdalmas búcsú. Az AEK először esett ki az élvonalból.

Jelentős szerepet játszanak a klubkassza közelében zajló nem kívánatos események egy másik nagy múltú klub, a svájci Servette vergődésében is. A genfi csapatnak (az amatőr korszakkal együtt) 17 országos bajnoki címe van, a harmincas években kezdődő svájci profi éra első aranyérmesét is benne tisztelhetjük, a csillogó vitrin azonban nem ér fel menlevéllel a nehéz időkben. A csődhelyzet az elmúlt évtizedben egészen a harmadik vonalig süllyesztette a gárdát, és bár a lassú visszakapaszkodás még El-indulást is eredményezett, az idén megint lefelé kanyarodott az ösvény, méghozzá meglehetősen meredeken.

Szép gyűjteménnyel lépcsőzött lejjebb a sikerkorszakát az ötvenes években élő norvég Fredrikstad és a kilencvenes-kétezres években a topon lévő, ám évek óta pénzügyi krízistől sújtott finn Haka.

MAGYAR SZÁLAK

A magyar NB I ama bajnokságok közé tartozik, amelyek az idén nem veszítettek aranyérmest (igaz, egy kupagyőztest igen – Siófok, 1984), de külföldön akad egy-két búcsúzó csapat, ahol magyar szálra bukkanunk. Légiósaink közül Pintér Ádám (Zaragoza), Priskin Tamás (Alanyija), Stieber Zoltán, Varga József (mindkettő Greuther Fürth) és Bodor Boldizsár (Beerschot) csapata egyaránt kiesett – utóbbi klub csődöt is jelentett, és ha minden igaz, az ötödosztály bugyraiban kezd új életet, immár magyar játékosa nélkül.

Felbukkan a kiesők között a ciprusi Olympiakosz Nicosia is, amelynek a Dunaferr ellen 2001 nyarán Győrben 4–2-re megnyert UEFA-kupa-mérkőzésére mostanság fogadási csalás árnyéka vetül. Sokakban fájó sebet tép fel az FK Szileksz nevének említése is: a macedón csapat az első (és ez idáig egyetlen megnyert) európai kupapárharcában – idehaza igen kellemetlen meglepetést kiváltva – elbúcsúztatta a Vácot a KEK-től 1995-ben.

S amilyen pajkos a sors, egyszerre sújtott le a két klubra: nagyjából ugyanakkor, amikor a váciakat kitessékelték az NB II-ből, a háromszoros bajnok kratovói Szileksz, a macedón liga egyik alapító és mindmáig örökösnek tekintett tagja kiesett az első osztályból...

KÉT 2008-AS BAJNOKCSAPAT IS ALÁSZÁLLT

Nem Németország az egyetlen, amelynek minden aktuális kiesője korábbi bajnokcsapat. Hasonló a helyzet Norvégiában, Azerbajdzsánban (ahol a Turan fennállása során először pottyant ki) és Izraelben, ahol ráadásul a Hapoel Ramat-Gan nemcsak a hatvanas években zsákmányolt egyetlen bajnoki címét, hanem az idén megnyert országos kupát is magával vitte.

Horvátországban kiesett az egyetlen csapat, amelyik a két nagy, a Dinamo és a Hajduk mellett meg tudta nyerni az 1992 óta létező független horvát bajnokságot (NK Zagreb). Csehországban és Szlovákiában kísértettek a csehszlovák idők: előbbi bajnokságából kiesett egy korábbi csehszlovák bajnok (Hradec Králové), utóbbiéból pedig egy korábbi csehszlovák kupagyőztes, az eperjesi alakulat (Tatran Presov).

A fenti listát böngészve láthatjuk, hogy néhány kieső bajnoknak meglehetősen régen volt alkalma kézbe kapni az aranyszínnel fogó tollat: ilyen a két német klub, aztán a Fredrikstad, a svéd GAIS, a skót Dundee FC vagy éppen az északír whiskeylepárló munkások által alapított Lisburn Distillery, amely hat bajnoki címéből ötöt még a 19. és 20. század fordulóján gyűjtött be, az újabb időkben azonban erősen szédeleg az első és a másodosztály között.

A régi bajnokok közé tartozik a holland Willem II is, amely viszonylag stabil, több mint két évtizedes – és egyszer (1999) még BL-főtáblás kiruccanást is lehetővé tevő – élvonalbeli lét után három idényen belül már másodszor esik ki.

Akad persze a lehanyatlók között olyan is (a norvég Stabaek és a walesi Llanelli), amelyik még 2008-ban is a legjobb volt hazájában. Utóbbi most nemcsak gyalázatosan teljesített, de felszámolás útján meg is szűnt. És ezzel meg is érkeztünk utolsó alfejezetünkhöz, ahol a kiesés nem szakmai bukás: a baj sokkal mélyebben gyökerezik.

AKAD, AKIT KIZÁRTAK, AKAD, AKIT KÉSŐBB VISSZAVETTEK

Már az előző évben is jéghideg szelek tomboltak a varsói Polonia körül, de Ireniusz Król személyében még akadt egy befektető, aki mentőövet dobott. A klub akkor még túlélte a válságot, de sok játékosát elveszítette – nem úgy a napot is eltakaró adóssághegyet. Így történhetett, hogy hiába a körülményekhez képest kiváló hatodik hely, a licenc odalett, és két évvel a centenáriuma, tizenhárommal az egyetlen bajnoki címe után a Polonia valahová az amatőrligák mélyére zuhant. Ami itt tragédia, ott megkönnyebbülés: csak így maradhatott benn a tavalyi második helye után idén a 15.-re csúszó Ruch Chorzów – amely nem mellesleg 13 bajnoki címével a lengyel örökranglista második helyezettje...

A CSZKA SZÓFIA MÉG KAPÁLÓZIK
E sorok írásakor még nem egyértelmű, hogy a legsikeresebb bolgár futballklub, a CSZKA Szófia képes lesz-e elindulni a hamarosan kezdődő bajnokságban. Nemrégiben a korábbi aranylabdás Hriszto Sztoicskovot nevezték ki vezetőedzőnek, és a rengeteg kapcsolattal rendelkező ikonnak nyilvánvalóan szerepet szántak a súlyos adósságokkal küzdő klub megmentésében is (elsősorban egy másik élvonalbeli csapattal való fúzióban gondolkodnak). A tárgyalások nem vezettek eredményre, sőt Sztoicskov meg is elégelte a tulajdonosok „folyamatos hazudozását", és egy hónap után távozott. Az Európa-ligából már kizárták a CSZKA-t, és ha ez megtörténik a hazai bajnokságban is, újabb 31 bajnoki cím tűnik el az európai horizonton.

Ukrajnában csak a csődbe ment, amúgy a hetedik helyen záró Krivbász búcsúzik, a tabella utolsó előtti helyén végző Hoverla és a sereghajtó Metalurh Zaporizzsja megúszta, mert senki sem akart feljutni, leszámítva a második vonal bajnokát, a Szevasztopolt – neki meg ugyebár ott a Krivbász helye. Grúziában az Impulse az 5. helyen, a középmezőnyben végzett, de jelezte: a következő szezont nem vállalja. Így aztán a sereghajtó Bananc Jereván megmenekült a kieséstől.

Romániában az utóbbi években nem egy csapatot fosztottak meg az élvonalbeli licenctől, és nem történt ez másképp idén sem. Már a négy „sima" kieső egyikének papírjai sem ütötték meg a hivatali mércét, és a liga a második vonalba parancsolta a balhés szurkolóiról nevezetes bukaresti Rapidot (8. hely), valamint a kolozsvári Universitateát (12.). Az U nem hagyta magát, egészen a lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbíróságig vitte az ügyét, és vissza is kapta az élvonalbeli rajtengedélyét. Az eddigi utolsó, azaz harmadik bajnoki címét tíz éve ünneplő Rapid azonban menthetetlen – gondoltuk.

Csakhogy az U visszavétele után a román szövetség úgy döntött, hogy elkerülendő a páratlan indulós-szabadnapos bajnokságot, kiír egy osztályozót a 18. hely betöltésére – a kieső Concordia Chiajna és a kizárt Rapid számára… A július második hétvégéjén vívott, öt kiállítással és hosszabbítással terhelt meccset a Rapid megnyerte, így bennmaradt az élvonalban.

KIESŐK AZ EURÓPAI BAJNOKSÁGOKBAN (2012–2013)
Az ország neve után zárójelben a mélybe vitt bajnoki címek száma.
A kieső csapatok közül a korábbi bajnokokat kövér betűvel írtuk (zárójelben a bajnoki címek száma).
Albánia
KIESETT: Shkumbini, Tomori Berat, Luftëtari, Apolonia Fier
Andorra
KIESETT: Engordany
Anglia
KIESETT: Wigan, Reading, QPR
Ausztria
KIESETT: Mattersburg
Azerbajdzsán (4)
KIESETT: Turan Tovuz (1), Kapaz (3)
Belgium
KIESETT: Beerschot
Bosznia-Hercegovina
KIESETT: GOSK Gabela, Gradina Srebrenik
Bulgária
KIESETT: Botev Vraca, Minyor Pernik, Montana, Etar 1924
Ciprus (3)
KIESETT: Olympiakosz Nicosia (3), AEP Pafosz, Aija Napa
Csehország (1)
KIESETT: Ceské Budejovice, Hradec Králové (1)
Dánia (1)
KIESETT: Horsens, Silkeborg (1)
Észak-Írország (6)
KIESETT: Donegal Celtic, Lisburn Distillery (6)
Franciaország
KIESETT: Nancy, Troyes, Brest
Görögország (11)
KIESETT: AEK Athén (11), Kerkyra
Grúzia
KIESETT: Dinamo Batumi, Kolheti Poti
Hollandia (3)
KIESETT: VVV Venlo, Willem II (3)
Horvátország (1)
KIESETT: Inter Zapresic, Cibalia Vinkovci, NK Zagreb (1)
Izrael (6)
KIESETT: Maccabi Netanya (5), Hapoel Ramat Gan (1)
Lengyelország (1)
KIESETT: Polonia Warszawa (1), GKS Belchatów
Luxemburg
KIESETT: Pétange, Union 05 Kayl-Tétange
Macedónia (3)
KIESETT: FK Drita, Teteksz Tetovo, Szileksz Kratovo (3)
Magyarország
KIESETT: Siófok, Egri FC
Málta (7)
KIESETT: Hamrun Spartans (7), Melita
Moldova
KIESETT: Iskra-Stal, Nistru Otaci
Montenegró
KIESETT: Jedinsztvo Bijelo Polje
Németország (4)
KIESETT: Fortuna Düsseldorf (1), Greuther Fürth (3)
Olaszország
KIESETT: Palermo, Siena, Pescara
Oroszország (1)
KIESETT: Mordovija Szaranszk, Alanyija Vlagyikavkaz (1)
Örményország
KIESETT: Impulse Dilizsan (visszalépett a következő szezontól)
Portugália
KIESETT: Moreirense, Beira-Mar
Románia
KIESETT: Concordia Chiajna; Turnu Severin, CSMS Iasi, Gloria Bistrita
San Marino
Nincs kieső és feljutó.
Skócia (1)
KIESETT: Dundee FC (1)
Spanyolország (1)
KIESETT: Mallorca, Deportivo La Coruna (1), Zaragoza
Svájc (10)
KIESETT: Servette (10)
Szerbia
KIESETT: BSZK Borcsa, FK Szmederevo
Szlovákia
KIESETT: Tatran Presov
Szlovénia
KIESETT: Alumnij, Mura 05
Törökország
KIESETT: Istanbul BB, Orduspor, Mersin Idmanyurdu
Ukrajna
KIESETT: Krivbasz Krivij Rih (kizárták)
Wales (1)
KIESETT: Llanelli (1)
A NAPTÁRI ÉVET KÖVETŐ BAJNOKSÁGOK (2012)
Észtország
KIESETT: Viljandi (feloszlott)
Fehéroroszország
KIESETT:
Feröer (3)
KIESETT: B68 Toftir (3), Suduroy
Finnország (9)
KIESETT: Haka (9)
Írország
KIESETT: Monaghan United (visszalépett)
Izland
KIESETT: Selfoss, Grindavík
Kazahsztán
KIESETT: Kajszar (a holtszezonban pénzügyi okokból kizárták), Szunkar, Okzsetpesz
Lettország
KIESETT: FB Gulbene
Litvánia
KIESETT: REO Vilnius
Norvégia (10)
KIESETT: Fredrikstad (9), Stabaek (1)
Svédország (4)
KIESETT: Sundsvall, Örebro, GAIS (4)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik