pajor-gyulai lászlóonline 2006.10.25 00:38 Frissítve: 2023.01.28 09:19

Csak a pénz nem elég

Vasárnapi számunkban indítottuk el Futballparlament című sorozatunkat. A célunk az volt, hogy a máltai csapás után feltérképezzük a honi labdarúgó-valóságot, s egyben a lehetséges válságkezelésre mutassunk példákat. A mai részben arról olvashatnak, miként lett Európa egyik irigyelt bajnoksága a holland. A történet azért tanulságos, mert receptet ad arra, hogyan lehet minőségi futballt teremteni: megvalósítható ötletekkel, koncepcióval, hozzáértő munkával.

Clarence Seedorf (balra) és Patrick Kluivert számos nagy siker részese volt
AFP
Clarence Seedorf (balra) és Patrick Kluivert számos nagy siker részese volt

Mi, magyarok javában az elvesztett berni világbajnoki döntőn keseregtünk 1954-ben, amikor a holland profi labdarúgás egyáltalán megszületett. Nem sokon múlott, ugyanis a klubok jelentős része a profi liga megalakulása ellen szavazott, mondván, a hivatásos sport erkölcstelen, és legfeljebb néhány őrült lesz hajlandó fizetni azért, hogy futballozzon. A vitát, ha áttételesen is, egy árvíz döntötte el. Akkoriban már játszott néhány holland is a francia bajnokságban, akik jótékonysági mérkőzést szerveztek Párizsban a hazai árvízkárosultak javára. Alaposan elpáholták a holland bajnokságban szereplő amatőröket, és a szövetség vezetői belátták: a profizmus magasabb minőséget jelent, és érdemes belevágni.

Azóta ők is elvesztettek két vb-döntőt, míg mi ma már arról is csak álmodunk, hogy egyszer talán eljutunk egy világbajnokságra. A klubcsapataik folyamatosan a kontinens és a világ élvonalába tartoznak, több BL- és más kupagyőzelem öregbíti a holland futball hírnevét, míg a mi csapataink az idén már augusztusban elbúcsúztak Európától. Mondhatnánk, Hollandia gazdag ország, legalábbis jóval gazdagabb, mint Magyarország, ám a két nép labdarúgásának ellenkező irányba haladó fejlődésgörbéjét mégsem ez magyarázza elsősorban.

A mozifilm, a beat és persze a foci

Igaz, kell a pénz is, de a legfontosabb az, ami nem a vagyon függvénye: ez a gondolkodás.
Hollandia a század során nem játszott főszerepet Európa történetében, de vágyott a kiugrásra, arra, hogy megmutassa magát. Alig több mint egy hete az egyik legenda, Piet Keizer nyilatkozta lapunknak, hogy a futball a nemzeti önérzet megszerzésének érdekében volt rendkívül jelentős: „Az olaszok a filmjeikkel, az angolok a beatzenéjükkel robbantottak. Mi, hollandok, a futballban találtuk meg ezt a kitörési lehetőséget. Kis ország vagyunk, és ez kézenfekvő lehetőségnek kínálkozott arra, hogy megmutassuk magunkat.”

Veszekedés helyett a nők a labdát rúgják

Ezzel együtt főleg a válogatott sikerei repítették magasba a sportág népszerűségét Hollandiában. A két világbajnoki ezüst-, az 1988-as Európa-bajnoki aranyérem tömegeket mozdított meg, és ezek megalapozták a további fejlődést. A képlet egyszerű: a futball-láz magával hozza a pénzt is. Egy-egy válogatott mérkőzést csaknem tízmillió holland néz meg a televízióban, emiatt a tévés és a reklámjogok folyamatosan duzzasztják a szövetség és a klubok számláit, ebből futja az országos utánpótlás-hálózat működtetésére, stadionok építésére is.

Döbbenetesnek tűnő számok következnek. Hollandiában 1.1 millió ember futballozik, közülük 450 ezer 18 éven aluli, és csak érdekességként jegyezzük meg, hogy 70 ezer a női labdarúgók száma. Ez azért is fontos, mert jelzi, az országban osztatlan a sportág népszerűsége, a lányok és asszonyok nem fanyalognak, ha párjuk vagy gyermekük futballozik.

A holland grundokon elsősorban színes bőrű bevándorlók gyermekei játszanak, nekik nem telik laptopra és hasonló drága holmikra, és a klubok rengeteg tehetséget fedeznek itt fel. Olyan példaképeket tudnak felmutatni, mint Ruud Gullit, Aaron Winter, Frank Rijkaard, Clarence Seedorf – hogy csak néhányat említsünk a szegény sorból indult sztárok közül. A tehetősebb családok sarjai a klubok utánpótláscentrumaiban kezdik pályafutásukat, és kicsit sem kell őket csalogatni, mert a sport, azon belül a futball, rangos időtöltésnek, a profik esetében szakmának számít.

Ehhez képest – és itt jön a gondolkodás – öt éve programot dolgozott ki a holland szövetség, hogy még ennél is többen kezdjenek el futballozni, és akik már játszanak, véletlenül se fordítsanak hátat a labdarúgásnak. A Masterplan előzményeként, 1999-ben, a vezetők felkérték a Deloitte Consulting Irodát, világítsa át a 36 profi egyesület működését és 28 amatőr csapat utánpótlás-szakosztályainak munkáját. Kiderült, hiába a sok siker, a világot elárasztó holland sztárok tömkelege, több odafigyeléssel és néhány reformmal az addigiaknál is jobbra lehet képes az ország futballja.

A játszótereken is zajlik a bajnokság

Ebből kiindulva született meg a fentebb is említett Masterplan, amely nem kizárólag szakmai kérdésekkel foglalkozik. Például megfogalmazza, hogy csak a fizikálisan és szellemileg is felkészített játékosok képesek megfelelően fejlődni, azaz törődni kell a gyerekek jellemével is. A futball révén ők megtanulhatnak nyerni és veszteni, a csapat érdekeit szem előtt tartani, megfogalmazni képességeik és tudásuk határait. Nagyon fontos és tanulságos az a megállapítás is, hogy fiatal korban nem a korosztályos csapatok eredményessége a legfontosabb, hanem a játékosok képzése és fejlődése. Focizni mindenhol lehet, ezért a szövetség nem csupán az iskolák, hanem a játszóterek bajnokságát is megszervezi. Ami pedig az edzőket illeti: nekik korosztályokra lebontva tartják a tanfolyamokat, így aztán a gyerekekekkel évről évre specialisták foglalkozhatnak.

Nem nehéz belátni, az ilyen alapvetések megfogalmazása és bizonyos tekintetben a megvalósítása nem pusztán a pénzen múlik. Ha valamit megtanulhatnánk a hollandoktól, az a gondolkodás, az igényes futball filozófiája.