Izsányi Szabolcs
2006.06.04 02:37 Frissítve: 2023.01.25 13:35
online

Két ellenligás összecsapása

Magyar idő szerint kedd hajnalban elkezdődik a Stanley-kupa döntője, amelyben a Carolina és az ötszörös bajnok Edmonton mérkőzik meg.

Az edmontoni hokisok a döntô után is örülni szeretnének
E
Az edmontoni hokisok a döntô után is örülni szeretnének

Nagydöntőjéhez érkezett a Stanley-kupa, amely több szempontból is történelminek számít. Egyrészt a jelenlegi, 1994-ben bevezetett kiemelési rendszerben először fordul elő, hogy valamelyik főcsoport nyolcadik helyezettje a döntőig meneteljen. Ezt a bravúrt az Edmonton Oilers hajtotta végre, méghozzá úgy, hogy az első fordulóban az első kiemelt Detroit ellen harcolta ki a továbbjutást.
Az NHL történetében először fordul elő az is, hogy két egykori WHA-csapat, azaz az 1972 és 1979 között működő Jégkorong-világszövetségből az NHL-be átkerülő gárda találkozik a döntőben. Az NHL egyeduralmának megdöntését megcélzó ,,ellenliga” évekig sikeresen működött, ám a benne forgó óriási pénzmennyiség ellenére 1979-re hat csapat maradt, és miután bezárták a boltot, ebből négy az NHL-be került.

Az Edmonton Oilers még ma is az akkori nevén működik, a Winnipeg Jetsből azonban Phoenix Coyotes, a Quebec Nordiques-ból Colorado Avalanche, a Hartford Whalersből pedig Carolina Hurricanes lett az évek során. Az Edmonton és a Colorado már nyert is bajnoki címeket, de olyan eddig nem fordult elő, hogy egymással csatázzon két ex-WHA-s gárda.

Az Edmonton a nyolcvanas években az NHL legnagyobb csapatát mondhatta a magáénak, az Oilers többek között Wayne Gretzkyvel, Mark Messier-vel, Jari Kurrival és Grant Fuhrral négy bajnoki címet szerzett a nyolcvanas években. Az 1990-es rájátszásra már az LA Kingshez szerződő Gretzky és a kokainfogyasztás miatt eltiltott Fuhr nélkül készült a csapat, de Messier és a melléhozott fiatalok, mint Adam Graves, Joe Murphy vagy Martin Gelinas óriási meglepetést szerezve ismét az Oilers csarnokába vitték a trófeát.

Azóta nem volt sikere a csapatnak, most azonban Dwayne Roloson kapus, valamint ponterős játékosai, Shawn Horcoff (17 pont eddig az idei rájátszásban), Chris Pronger (17), Ryan Smith (14), Szergej Szamszonov (14), Michael Peca (9) és Jaroslav Spácek (9) végrehajthatják ugyanazt, aminek a klubnál 1992 és 1994 között csapatkapitányként játszó Craig McTavish edző háromszor már részese lehetett.

A túloldalon olyan nagy öregek szeretnék megszerezni első Stanley-kupájukat, mint Rod Brind’Amour, Cory Stillman vagy Doug Weight. Utóbbi kilenc esztendőt töltött el a sikerkorszaka után többnyire vergődő Edmontonnál, és most éppen egykori együttese ellen érhet a csúcsra. A gárda legjobb formában lévő játékosa a 22 éves Eric Staal, a playoff pontversenyének éllovasa, akinek volt egy 15 mecscses pontszerző sorozata, de két találkozó óta hallgat.
A döntő menetrendje
Június 5., hétfő Carolina–Edmonton
Június 7., szerda Carolina–Edmonton
Június 10., szombat Edmonton–Carolina
Június 12., hétfő Edmonton–Carolina
Június 14., szerda Carolina–Edmonton*
Június 17., szombat Edmonton–Carolina*
Június 19., hétfő Carolina–Edmonton*
*=ha szükséges
(Magyar idő szerint minden találkozó másnap hajnali két órakor kezdődik, a Sport2 élőben közvetíti magyar kommentárral. Ismétlés aznap délután a Sport2-n, este a Sport1-en.)