Izsányi Szabolcs
2006.05.29 01:20 Frissítve: 2023.02.09 13:46
online

Finalista az Edmonton

Az Edmonton Oilers 4–1-re elintézte az Anaheim Mighty Duckst a Nyugati főcsoport döntőjében, így hátradőlve várhatja, ki lesz az ellenfele Keletről.

Todd Marchantnak, anaheimi társaihoz hasonlóan, rémálmaiban fog elôjönni Dwayne Roloson kapus
Reuters
Todd Marchantnak, anaheimi társaihoz hasonlóan, rémálmaiban fog elôjönni Dwayne Roloson kapus

Az Anaheim az első négy után az ötödik meccsen is többször találta el az Edmonton kapuját, mint ellenfele az övét, de ez volt a negyedik alkalom, hogy nem tudott előnyt kovácsolni fölényéből. Az Oilers 2–1-re nyerte meg a mecscset, 4–1-re pedig a Nyugati főcsoport döntőjét, és 1990 óta először jogot nyert arra, hogy a Stanley-kupa döntőjében szerepeljen.

„Ez a csapat megtévesztésig hasonlít a tizenhat évvel ezelőttire – mondta Craig McTavish, az Edmonton vezetőedzője, aki tagja volt a korábbi nagy Oilersnek, amely 1984 és 1990 között öt bajnoki címet szerzett. A legutóbbinál már nem volt ott a korábbi négy sikert kiharcoló gárda legnagyobb ásza, Wayne Gretzky, ezért óriási meglepetés volt ez a diadal. – Attól a csapattól senki sem várta el, hogy meneteljen, de volt egy remek kapusa, Bill Ranford, a fiatalok pedig rendkívül jól kihasználták a helyzeteiket. A mostaniaknál Dwayne Roloson szenzációs, mint ahogy a speciális, emberelőnyös és emberhátrányos soraink is azok.”

Az Edmonton az első nyolcadikként kiemelt gárda, amely elérte a főcsoportdöntőt, így értelemszerűen a legalacsonyabban rangsorolt nagydöntős is. Ellenfele a Buffalo–Carolina párosból kerül ki, a keleti döntő a lapzártánk után megrendezett ötödik meccs előtt 2–2-re állt.

Az Anaheim egyébként az előző meccshez hasonlóan kezdett, ezúttal is az első gólt szerezte meg. Csakhogy amíg a negyedik találkozón 3–0-val várták a csapatok a második harmadot, most csak Francois Beauchemin gólja árválkodott az eredményjelzőn. A második játékrészt pedig ugyanúgy megnyomta az Oilers, mint az előző meccsen; előbb Ethan Moreau góljával egyenlített, majd Rafi Torres beállította a végeredményt.

Szavazás

Ki lesz az NHL bajnoka?

Írja be az itt látható számot!
Ezután az Edmonton minden erejét a védekezésre fordította, a védők belevetődtek a korongba, vagy ha erre nem volt lehetőségük, teret engedtek Rolosonnak, hogy lássa a felé tartó pakkot. A kapus pedig 32 védéssel hálálta meg társai figyelmességét, a párharc során harmadszor kapott csupán egyetlen gólt.

A csata abból a szempontból is különleges volt, hogy csupán egy hazai győzelem született – az Oilers aratta a harmadik meccsen. Chris Pronger szerint együttese a türelmének köszönheti összetettbeli diadalát.

„Ha elkezdtünk volna rohanni, öngyilkosságot követünk el – magyarázta a védő. – Nem üldöztük őket a kapujuk mögött, megvártuk, hogy akciót indítsanak. Ellenkező esetben esélyünk sem lett volna a sikerre, korcsolyázásban sokkal jobb nálunk az Anaheim.”

NYUGATI-FŐCSOPORT, DÖNTŐ
Anaheim Mighty Ducks–Edmonton Oilers 1-2 (1-0, 0-2, 0-0)

Gólszerzők: Beauchemin (7:30, ee.), ill. Moreau (23:42), Torres (28:31)
A párharc végeredménye: 4:1 az Edmondton javára.