Mátéfi és Mocsai a célkeresztben

S. J., S. T. J.S. J., S. T. J.
Vágólapra másolva!
2009.07.22. 00:16
Címkék
A lehetséges női szövetségi kapitányokról is tárgyal szerdán a szövetség elnöksége, amely az új férfikapitány kérdését később tűzi napirendre. Ugyanakkor tény: mind a női, mind a férfikeret élére kinevezendő szakember kiválasztásánál fontos szempont, hogy hosszabb távra, legalább Londonig kell megtalálni a legalkalmasabb trénert.

A sportág belső berkeiben tényként kezelik a döntést, amely az MKSZ-elnökség szerdai ülésén születhet meg: Mátéfi Eszter (43 éves), a Békéscsaba női csapatának edzője lesz az új szövetségi kapitány. A hajdani válogatott klasszis egyelőre a tőle megszokott szerénységgel szabadkozik, mert hivatalosan még senki sem kérte fel erre a tisztségre, ugyanakkor a keret augusztusi zalakarosi edzőtáborozásának irányítását már rábízták. Némi polémia akörül alakult ki, hogy Gyurka János vagy Konkoly Csaba lesz-e Mátéfi másodedzője, ám ebben a kérdésben a szokásoknak megfelelően az új kapitánynak kell döntenie (még az is lehet, hogy harmadik személyt kér fel).

„Tudom, hogy szóba került a nevem a jelöltek között, de ennél több nem történt – mondta Mátéfi Eszter. – Imre Vilmos másodedzőjeként sikerült még több tapasztalatot szereznem, s örülök, hogy a magyar együttes kiharcolta a vébészereplést. A távlati cél persze mint mindig, most is az olimpia. Az elnökség szerdai határozata után többet tudunk.”

A női keret élén 1998 és 2004 között a legsikeresebb magyar kézilabdaedző, Mocsai Lajos állt (őt most legfőbb jelöltként emlegetik a férfiaknál), majd Kiss Szilárd következett, 2005-től és 2008 januárjáig pedig Németh András vezette a csapatot. Tőle Peking előtt Hajdu János vette át az együttest, majd Imre Vilmos következett, aki július elején bejelentette, inkább a Dunaferr férfigárdáját irányítja.

A szövetség vezetői szeptemberre ígérnek férfikapitányt, és – Sinka László elnök szerint – szerdán csupán hivatalosan rögzítik, hogy Hajdu János szerződése az Eb-selejtezők befejeztével lejárt. Hajdu nem kívánt hosszabbítani, ezért mielőbb hozzá kell látni az új jelöltek kereséséhez.

Magyarán szinte ugyanott tart a férfikapitány-kérdés, mint egy éve, amikor Skaliczki László szerződése járt le. Tapasztalatokban viszont gazdagodott a tavalyi Veszprém kontra Szeged csatában az akkor Mocsai Lajos kinevezését javasló MKSZ-elnökség, s nyilván nem szeretne ismét bonyodalmakat.

Mocsai Lajos neve persze most is felvetődik, s nem is kell sorolni, miért. Már csak azok a kérdések maradnak, amelyekre tavaly is igyekeztek választ találni. A legfontosabb: meg tud-e egyezni Mocsai személyében a Veszprém, a Szeged és az MKSZ? A továbbiak (másodedző, pénz, szponzorok véleménye, Mocsai egyéb kötelezettségei) talán könnyebben tisztázhatóak.

„Nagyon korai még minden találgatás, és engem még informálisan sem kérdezett meg senki a szövetség vezetői közül, hogy vállalnám-e a kapitánykodást – mondta Mocsai Lajos, az MKB Veszprém edzője. – Ennek különben is számtalan feltétele van. Ahhoz persze továbbra is tartom magam, hogy sportolót vagy edzőt nem érhet annál nagyobb megtiszteltetés, mint a nemzeti színek képviselete. Az én értékrendem szerint erre a felkérésre nem lehet nemet mondani, ha gondoskodnak a tisztességes munkavégzés körülményeiről.”

Férfikapitánynak jelölhetik augusztusban vagy szeptemberben Csoknyai Istvánt, a Veszprém pályaedzőjét, a keret eddigi másod-edzőjét is, aki erről a kérdésről nem kívánt beszélni.

Az MKSZ-elnökség szerdán tárgyal az augusztusi női junior Eb előkészületeiről, valamint a szövetségi bizottságok összetételéről.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik