Az elnök emberei

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2008.09.18. 00:16
A Fővárosi Ítélőtábla Fekete Sas utcai épületének ötös tárgyalótermében senki sem képviselte a Magyar Labdarúgó-szövetséget kedd délelőtt, pedig a tét nem volt kicsi: ha az elsőfokú határozat után a másodfokú is kimondja, hogy nyilvánosságra kell hozni az FTC licencét 2006 júliusában visszavonó testület tagjainak nevét, akkor mese nincs, elő kell állni a listával.

Az ítélet ismert: az MLSZ megint vesztett. Midőn azzal szembesültem, hogy a Kisteleki István vezette szervezet még egy pattanásos ügyvédbojtárt sem küldött a Fekete Sas utcába, felvetődött bennem: az elnöknek ennyire fontosak a saját emberei? A válaszon nem kellett sokat töprengeni: ennyire.

Órák múltán csak megerősített ebbéli hitemben a szövetség közleménye: az U18-as, az U19-es, az U20-as és az U21-es korosztály irányítását szakmai team felállításával kívánja megoldani, s „Ennek a csoportnak nem lesz a tagja Várhidi Péter, viszont természetesen helyet kap benne az U19-es Európa-bajnokságon bronzérmes válogatottunk edzője, Sisa Tibor.”

Azon most ne akadjunk fenn, hogy az elnök hónapok óta még csak fel sem emelte a telefont, hogy megkérdezze Sisa Tibortól, vajon milyen feltételek mellett folytatná a munkát – megszokhattuk már, mifelénk a sikeredzőkkel bánnak úgy, mint másutt a bukottakkal.

Hanem itt van Várhidi Péter kirúgása: 2006 őszén még ő volt az isten (legalábbis Kisteleki Istvánék szemében), amikor megbízták a felnőttválogatott vezetésével, aztán amikor nyilvánvalóvá vált, hogy mégsem pályázhat Marcello Lippi babérjaira, májusban kitalálták neki a tutit: juttassa ki az olimpiai együttest a 2012-es játékokra, mert nála jobban senki sem ismeri a fiatalokat. Belgrádban kiderült, nem biztos, hogy ez így van…

A megalázó 8–0 után a nagyvezér feláldozta egyik leghűségesebb katonáját. Jó egy éve is kiváló szakember volt a szemében, négy hónapja még mindig – 2008. szeptember 16-án már nem. Nem vitatom, Várhidi Péternek mennie kell – de nem csak neki.

Ám ahelyett, hogy a következő hetek arról szólnának, ki vezesse ki az elmúlt években történelmi mélypontjára süllyedő MLSZ-t a válságból, az október 30-án esedékes ülésig azt találgathatjuk: kikből áll majd a team. Holott nem új team kellene ide, hanem elnök. Nagy előnnyel indulna, ha lenne hitele és gerince.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik