Újra otthon a világ legjobbja

HEKA LÁSZLÓ, SIMON JÓZSEFHEKA LÁSZLÓ, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2008.08.02. 23:33
Címkék

Az utóbbi hetekben az volt a legfontosabb kérdés a horvát kézilabdában, hogy az olimpai és vbaranyérmes Ivano Balicért (29 éves), a világ legjobbjának kétszer (2003, 2006) megválasztott klaszszisért a CO Zagreb kifizeti-e a spanyol Pamplonának a kért 800 ezer eurós kivásárlási összeget. A döntést maga Balic is többször – az utóbbi napokban már-már ingerülten – sürgette, mondván, Peking előtt tudni akarja, marad-e a baszkoknál, akikhez 2010 nyaráig köti szerződése, vagy hazatérhet. A pénz „előkerült“ (ennek némi politikai és sportdiplomáciai háttere is volt, hiszen jövőre férfivb-t rendez Horvátország), a két klub megállapodott, s Balic kiléphetett pamplonai szerződéséből. Mostantól négy évig a Croatia osiguranje Zagreb irányítója.

A dalmáciai Splitből származó Balic, aki a Metkovicból igazolt Spanyolországba, négy évadot töltött a franciák egykori zsenije, Jackson Richardson utódjaként a híres pamplonai együttesben. Hazatérésének – nem titkoltan – legfőbb akadálya a pénz volt.

A volt veszprémi játékos, az olimpiai és világbajnok Bozidar Jovic, aki ma a CO Zagreb sportigazgatója, három hete, adriai pihenőnapjainak egyikén Pag városában háttérinformációként elmondta: „Nem könnyű megállapodni a Pamplona vezetőivel, mert tudják, nekünk nagyon kell Balic. Ezért aztán sokat kérnek érte. Megpróbálunk alkudni, s ha nem megy, kifizetjük a nyolcszázezret.”

A tárgyalás vége: a Zagreb most átutal 400 ezer eurót a baszkoknak, majd jövő májusáig még 400 ezret, ha lehet, két részletben. Ivano Balic is elégedett, mert állítólag évi 200 ezer eurót keres majd Zágrábban, s emellett lakást és autót is kap. Tegyük hozzá, hazatérésében a szakmai érvek (a patinás Zagreb újra BL-fináléba vágyik, s a klub lázasan „gyűjti” a vb előtt a válogatottakat) mellett nagy szerepe lehetett annak is, hogy volt felesége Zágrábban él, fia pedig a horvát fővárosban kezdte iskolai tanulmányait.

„Zágrábban akartam játszani, s bár az elmúlt öt hónapban sok minden történt, a két klub megállapodott, minden jól végződött – mondta a már zágrábi mezbe öltözött Balic az aláíráskor. – Pamplonában sokat fejlődtem, és a klub vezetői mindenben korrektek voltak velem.”

A Zagreb edzője, Lino Cervar, aki egyben az olimpai bajnok horvátok szövetségi kapitánya, önfeledten örült, hogy klubcsapatában is Balic – Horvátország legjobb és legnépszerűbb sportolója 2007-ben – kezébe adhatja a karmesteri pálcát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik