Erwin Koeman a Nemzeti Sport Online szerkesztőségének vendége volt

Vágólapra másolva!
2008.05.16. 00:25
Pénteken 11 órától Erwin Koeman, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Nemzeti Sport Online vendége volt, aki rengeteg kérdésre válaszolt.
HA ÖN IS KÉRDEZNE ERWIN KOEMANTÓL, KATTINTSON A KÉPRE!
Fotó: Czagány Balázs
HA ÖN IS KÉRDEZNE ERWIN KOEMANTÓL, KATTINTSON A KÉPRE!
HA ÖN IS KÉRDEZNE ERWIN KOEMANTÓL, KATTINTSON A KÉPRE!
Fotó: Czagány Balázs
HA ÖN IS KÉRDEZNE ERWIN KOEMANTÓL, KATTINTSON A KÉPRE!


Mit gondol, mennyi esélye van a magyar válogatottnak kijutni a 2010-es vb-re? (Szerintem már a harmadik hely is bravúrnak számítana csoportunkban...) (DavE)

Kedves Olvasók! Erwin Koeman megérkezett szerkesztőségünkbe.
Üdvözlök mindenkit, köszönöm a kérdéseket. Igyekszem minél többre válaszolni.

Ugyanazt gondolom, mint a kérdésfeltevő, hogy a harmadik helyezés elérése nagy eredmény lenne. Egyébként serintem Portugália magasan kiemelkedik a csoportból.


Üdvözlöm Erwin Koeman.Ön magyar bajnoki mérkőzéseket láttott helyszínen?Melyik nyerte el tetszését? (Soccer)

A Győr-Debrecen Ligakupa-meccset volt szerencsém megnézni, valamint az Újpest-Fehérvár bajnoki mérkőzést, a Ferencváros--Kazincbarcika másodosztályú meccset is, és ma este pedig az Újpest-Győr meccsre is kilátogatok. A Győr első csapatát még nem láttam játszani, mert a Ligakupában a fiatalok jutottak szóhoz. Az Újpest és a Fradi szurkolótáborának a lelkesedése tetszik nekem.


Milyen alaptaktikát próbál kialakítani a magyar válogatotnál? Mi a fontosabb a válogatásnál, állandó játéklehetőség, vagy hogy külföldön játszik a játékos (vagy éppen nem)? (mjoci77)

A játékos tudása számomra a legfontosabb, és az, hogy hogyan játszik a csapatában. Tisztában vagyok a magyar válogatott problémájával, mely szerint a játékosok ugyan játéklehetőséghez jutnak a nemzeti válogatottban, ugyanakkor saját klubcsapatukban nem jutnak rendszeres játéklehetőséghez. Éppen ezért fontos számomra, hogy az adott héten játszik-e a játékos vagy sem. S amennyiben két játékost ugyanolyan erősségűnek vélem, akkor mindenféleképpen azt a játékost szerepeltetem, aki több játéklehetőséghez jut a saját klubjában.


Isten hozta Magyarországon! Öntől a szövetség elnöke a selejtezőcsoport első két helyének valamelyikének elérését kérte. Tisztában van azzal, hogy ez valójában - maga az elnök úr szerint is - irreális cél a magyar válogatott számára a jelenlegi körülmények között? Én még a harmadik helyet is bravúrnak tartanám, és gratulálok, ha sikerül elérnie! Sok sikert, jó munkát kívánok Önnek! (csoho)

Köszönöm a jókívánságokat! Azt hiszem, hogy ha csoportelsőként végzünk, akkor akár köztársasági elnök is lehetek az országban.:) :) Úgy gondolom, hogy a szövetség elnöke reálisan látja a helyzetet, ismerem a céljait, nekem az a fontos, hogy új fejezetet nyissunk a válogatott történetében. Az elmúlt 22 évben semmiféle sikert nem aratott a magyar foci. A hozzáállásom mindenféleképpen pozitív, mert úgy gondolom, hogy igenis vannak tehetséges magyar játékosok. Véleményem szerint az egyik legfontosabb az, hogy az önbizalmukat megerősítsük, és nyugalmat teermtsünk a válogatott háza táján. Ugyanakkor ha harmadikok leszünk a csoportban, az sem lesz rossz teljesítmény.


Jónapot!
Azt szeretném kérdezni hogy figyelemmel kíséri e Babos Gábor teljesítményét a holland bajnokságban? Szerintem válogatott szintű kapus!És ön szerint?
Sok Sikert a válgoatott élén! (tomy0628)


Babos játékát követem, alkalmam volt megtekinteni, hogyan véd, és szeretném beválogatni, de neki gondolkodási időre van szüksége. Tehát várunk egyelőre a válaszára.


Tiszteletem Koeman úr!Én azt szeretném öntől megkérdezni hogy önszerint miért van az hogy a fiatal 18-21 éves játékosokat elviszik magyarországon egy kiscsapattól egy nagycsapatba és alig kap játéklehetőséget?Hogy ez mennyire hátráltatja a fejlődését?? (Milo91)

Azt megértem a klubtulajdonosok szempontjából, hogy külföldi játékosokat előszeretettel vásárolnak, ugyanakkor ha a külföldi játékos és a fiatal magyar játékos egyenrangú játéktudást képviselnek, akkor véleményem szerint a magyarnak kellene játszani. Én úgy gondolom, hogy amennyiben tehetségesek, játéklehetőséghez kell juttatni őket. Ez az egyedüli lehetőség, mert ők jelentik a magyar futball jövőjét.


Az utóbbi évek szövetségi kapitányai nem túl sokáig ültek a válogatott kispadjára.Mit gondol ön edzőként meddig fogja irányítani a csapatot? (Pooortugal)

A fociban az a legfontosabb probléma, hogy nincsen elég idő, a lehető legjobb megoldás az volna, ha három év állna rendelkezésünkre egy csapatot felépíteni, ugyanakkor ez nyilvánvalóan lehetetlen. Néhány újságíró erre nem ad lehetőséget, és éppen ezért nem tudom megmondani, hogy mennyi ideig leszek itt. Az én munkaköröm napi szinten változik, egy nap leszerződök egy csapathoz, de akár másnap el is küldhetnek. Számomra az a legfontosabb, hogy rendszeresen eddzek a csapattal, és felépítsünk egy sikeres válogatottat. Én mindenféleképpen a legjobb tudásomat adom bele a munkába, minden tőlem telhetőt megteszek, és bízunk benne, hogy siker koronázza a munkánkat.


Tiszteletem! Szerintem Dennis Bergkamp volt minden idők legjobb labdarúgója azok közül, akik soha nem kaptak Aranylabdát. Az ön helyzete könnyebb lenne most, ha Bergkamp magyar állampolgár és tíz évvel fiatalabb lenne? -Soma- (somabacsi@gmail.com)

Bergkamp nagyszerű játékos volt, nyilvánvalóan nagyszerű lenne, ha a jelenlegi magyar válogatott tagja lenne, de ez természetesen lehetetlen, hiszen mint tudjuk, visszavonult. Ugyanakkor van egy Hajnalunk, Dzsudzsákunk, Geránk, Husztink, vannak kreatív magyar játékosok. Ők minőségi labdarúgók, és számukra ugyanolyan fontos, hogy együtt tudjanak játszani. Egyedül nem megy, még Bergkampnak sem ment egyedül. :)


Mit gondol, képes lesz megtörni az átkot, hogy a külföldi ligákban kiemelkedően játszó magyarok a válogatottban nem tudnak jo teljesítményt nyújtani? (choozee)

Ez a játékosok önbizalmán múlik, sok függ a magyar focit körülvevő légkörtől. Lehet, hogy néhány játékosnak gondja van néhány újságíró negatív kritikájával. Számomra az lesz a feladat, hogy ezek a jó játékosok a válogatottban is remek teljesítményt nyújtsanak, és én ehhez a bizalmat megadjam nekik.


Ha sikerülne mindkettő a jövőben, melyiknek örülne jobben: kijutni a magyarokkal a vb-re vagy vb-másodiknak lenni hollandiával? (tommika)

Természetesen, ha a magyar csapat kijut a vb-re, hiszen ez a munkám.


Támadó focit vagy inkább a védekező focit tartja alkalmasnak a Magyarok számára? (Gyurmi)

Sok kreatív játékos van a magyar csapatban, ugyanakkor a jelenkori futballban mind védekező, mind pedig támadó játékot egyaránt kell játszani. Én személyesen a támadó focit szeretem, ugyanakkor időre van szükségünk, hogy ebben is javuljunk.


Tiszteletem Koeman úr!
Hogy áll a magyar nyelv elsajátításával? Amíg nem beszéli a nyelvet ki segít önnek például egy edzést vezényelni? Például: Dzsudzsák Balázs? (chatelő)


A világ legnehezebb nyelve a magyar, a feleségem több nyelven is beszél, de sajnos Magyarországon egy szót sem ért. Egyelőre most néhány szónak az elsajátításával vagyok elfoglalva. Angolul és németül kommunikálok a játékosokkal, ugyanakkor amikor egy bonyolultabb dolgot kell elmondanom, akkor azt a segítőim lefordítják magyarra. Egyébként pedig a futball nyelve egyetemes.


Tisztelt Koeman Úr! A balhátvéd poszt hiány a válogatottban! Utánna néz majd Gaál Miklós játékának, aki az orosz ligában játszik? Ha jó akkor beválogatja? (BobyLee)

A balhátvéd pozíciója mindenhol problémát jelent, mert nagyon kevés jó játékos van erre a posztra. Természetesen figyelem Gaál Miklós játékát, és amennyiben jó formában van, akkor be fogom válogatni, s megadom neki a lehetőséget.


Tisztelt Koeman úr!
Ön korábban tárgyalt Urbányi Istvánnal arról, hogy ő legyen a pályaedzője, s úgy tudom szimpatikus volt önnek szakember. Miért nem ő lett a befutó? Miért hagyta, hogy Kisteleki István jelölje ki a pályaedzőit?
Sok sikert! (Korom)


Első és legfontosabb, hogy semmiféle nyomás nem nehezedett rám az elnök részéről, ha ez megtörtént volna, már nem lennék itt. Nagyon nehéz döntés volt a segítők kiválasztása, sok jelölttel beszéltem, és végül meghoztam a döntést. Így ez a saját döntésem, de ezt senkinek nem kell megindokolnom. Nem kell mindennek megjelennie az újságokban, a médiában.


Ön szerint mi lehet a magyar válogatott erőssége a többi csapattal szemben a 2010-es vb-selejtezőkön? (atikiraly)

Legfontosabb, hogy egy csapatot alkossunk. Mivel Magyarország jelenleg az 57. a FIFA-ranglistán, minden meccs nehéz számunkra. Elöl kreatív játékosaink vannak, de a legfontosabb, hogy igazi csapatként fussunk ki a pályára. Nem vagyunk annyira erősek, hogy csak úgy tessék-lássék módra menjünk ki a pályára, és abban bízzunk, hogy valami majd csak történni fog.


Járt már a városban? Hogy tetszik Budapest? (Kiss Zsolt)

Csak keveset láttam Budapestből, csak kocsin áthajtottam a városon egy párszor GPS nélkül, a Duna az egyetlen eligazodási pontom. Egyébként amit láttam, az csodálatos, és később mindenféleképpen alaposan körülnézek, felkeresem a szép épükleteket, a műemlékeket is.


Halo!
Maga szerint ki az esélyes az EB-n?
Mit szól ahhoz, hogy az angolok nem jutottak ki?
viszlát (bottr)


Azt hiszem, hogy a német válogatott sokáig jut a tornán, de nagyon kiegyenlített lesz az egész esemény. Így például Olaszország, Franciaország és Hollandia nagyon erős csapatok, csak sajnos egy csoportba sorsolták őket. Nagyon nagy csata lesz, az biztos. Szerintem az olaszok is sokáig jutnak. Hollandia szintén esélyes, de nálunk Van Basten miatt negatív kritika érte a válogatottat, mind a közvélemény, mind néhány újságíró részéről. Azaz ez nem csak magyar jelenség.
Angliával kapcsolatosan úgy gondolom, hogy az angol bajnokságban a legjobb játékosok a külföldiek, és ők viszik a vállukon a bajnokságot. Az angol játékosok nem a legjobbak az angol klubokban, mindig a külföldiek viszik a prímet. Ráadásul számos taktikai hibát követtek el a válogatottnál, így például Horvátország ellen, mert az angolok mindig 4-4-2-ben játszanak, és ez sok teret adott a horvát játékosoknak.


Köztudott, hogy családi okok miatt nem fog Magyarországra költözni. Nem érzi nagy hátránynak, hogy Magyarország és Hollandia, család és munka között kell állandóan ingáznia ? (SzécsényiGábor)

Könnyen össze fogom tudni egyeztetni. Jövőre a lányom speciális iskolába kerül, és éppen ezért nem tudom Hollandiából átköltöztetni Magyarországra. A feleségem pedig természetesen mindenben támogat, remélem, még nagyon sokáig, azaz mindenképpen meg fogom tudni oldani a helyzetet.


Játékospályafutása során volt-e példaképe és ha igen akkor ki volt az? És van-e edző akit példaképének tart? (Limperger)

Két évig dolgoztam Guus Hiddink segítőjeként, lehetőséget adott, hogy a PSV-t eddzem, maximális szabadságot adott a munkám során. És ez azért volt, mert hitt a munkámban. Azóta is jó barátságban vagyunk, és a családtagjaink is ismerik egymást. Nagyszerű volt vele dolgozni.
Játékosként Rob Rensenbrink volt a példaképem, nagyszerű futballista volt, a 74-es nagy holland csapatnak a tagja.


Jó napot Koeman Úr! Mennyire számít a tehetséges külföldön játszó fiatalokra, akik rendszeresen játszanak csapatuk tartalékjai között? Pl. Gulácsi Péter, Szalai Ádám és sok más fiatal. Sok sikert! (Smici)

Nagyon fontos, hogy játéklehetőséghez jussanak a fiatalok, ha fiatalon kikerülnek egy élvonalbeli bajnokság nagycsapatába. Az a legfontosabb, hogy együtt edzhessenek a többi játékossal. Ha ez nem sikerül, akkor nincs értelme kimenniük. Szerintem, ha egy 18 éves játékos két évig játszik a tartalékcsapatban, utána már egy más csapathoz kell eligazolnia. Nagyon nagy a versengés az angol bajnokságban, és fiatal játékosoknak az a legfontosabb, hogy az első csapatban játsszanak, még akkor is, ha ennek a színvonala valamelyest alacsonyabb. Úgy gondolom, hogy sajnos a pénz sokszor fontosabb tényező egy döntésnél, mint maga a sport, a futball. De ez csak az én véleményem.


Üdvözlöm ! Szeretném megkérdezni hogy eszébe jutott esetleg Lothar Matthaussal felvenni a kapcsolatot? Gondolom, hogy lehet hogy pár hasznos tanácsot tudna adni. Persze ettől még Ön dönti el hogy elfogadja-e azokat. (Vicuska)

Ez egy másik korszak volt. Most pedig egy teljesen új lapot nyitottunk. Várhidi Péterrel beszéltem, és ez elég is volt számomra.


Tisztelt Koeman úr! Ön szerint melyik bajnokság az erősebb? Az angol championship, vagy a német első osztály? (ollé)

A Bundesliga egyértelműen erősebb, jobb focit játszanak Németországban, az angol másodosztályban a fizikai tényezők dominálnak, igazi kemény bajnokság. Elég azt említeni, hogy több mint negyven bajnokit játszanak egy-egy szezonban.



Üdv! Megtekinti majd az utánpótlás válogatott meccset is? Fordulónként hány Magyar bajnokit tekint meg? Köszönöm! Tisztelettel Viktor! (K O Z !)

Ezt nehéz előre megmondani, hogy hány bajnokira jutok el, hiszen elképzelhető, hogy az adott hétvégén külföldön nézem meg a légiósokat. Ilyen esetben az asszisztenseim segítenek. De azt mondhatom, hogy minél több mérkőzést szeretnék megtekinteni, mind Magyarországon, mind szerte Európában a magyar érdekeltségű csapatoknál.

Köszönöm szépen az érdeklődést!
Remélem, hogy számíthatunk a szurkolók jövőbeli támogatására, és természetesen mi is mindent megteszünk, hogy kiszolgáljuk őket, hiszen élnek-halnak a futballért.
Viszontlátásra! :)


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik