Áll a harmadik tábor, záros határidőn belül indulhat a csúcstámadás

Vágólapra másolva!
2008.05.11. 13:05
A „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciósorozat szervezésében indult négytagú vállalkozás, mely a 8463 méter magas Makalu meghódítását tűzte ki célul, sikeresen felépítette a harmadik tábort is 7400 méteren. Ez azt jelenti, hogy záros határidőn belül elkezdődhet a csúcstámadás a világ ötödik legmagasabb hegycsúcsára.

A táborlánc-építés szinte rekordsebességgel befejeződött, hiszen az Erőss Zsolt, Mécs László, Kollár Lajos és Sterczer Hilda nevével fémjelzett magyar csapat csak május elsején érte el az 5690 méter magasan fekvő Makalu-alaptábort, mely a hegy dél-nyugati gerincénél helyezkedik el egy kis gleccservégződés alatt. Bár voltak kisebb gondjaik a szállítással többek között eltűnt egy magashegyi bakancs -, a magyar alpinisták nem sokat pihentek, és május ötödikére már az első tábort is felhúzták 6200 méteren.

Ezt a második tábor követte, majd a harmadik, amit 7400 méter magasan állítottak fel egy nyergen, és minden jel szerint ez lesz az utolsó tábor, azaz innen indul majd a csúcstámadás. Az alaptábor megközelítése hosszadalmas és fárasztó kéthetes gyaloglás volt, így meglepő ez a gyorsaság, ami a vállalkozás 2003 óta tartó történetében rekordidőnek számit.

Ez a sietség azonban nem véletlen, hiszen az alaptábor a megszokottnál magasabban, az élettani határnál 5-600 méterrel feljebb van kijelölve. Ez indokolja a sietősebb mozgást, a szervezet regenerálódása ezekben a magasságokban nagyon lassú.

Egyelőre mindenki egészségesen visszatért az alaptáborba, így már csak a megnyugtató időjárás-előrejelzésre várnak a műholdas kapcsolaton keresztül, és pozitív hírek esetén elindulhat a technikailag nehéznek számító Makalu csúcstámadása.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik