Barátságtalan meccsek

CSILLAG PÉTER, MUNKÁCSY ANDRÁSCSILLAG PÉTER, MUNKÁCSY ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.03.28. 23:15
Címkék
A közelgő svájci-osztrák rendezésű Európa-bajnokságot szem előtt tartva a tornán érintett csapatok felkészülési mérkőzésen tették próbára erejüket, és a szerdai találkozók végkimenetele nem minden válogatottnál ad okot a bizakodásra. A világbajnok olaszok például ha pofont nem is, de figyelmeztető fricskát (1–0) kaptak a spanyoloktól.

Sok közös pontot valószínűleg nem találnánk Budapest és a spanyol kisváros, Elche történetében, egy vonatkozásban bizonyosan párhuzamot vonhatunk: a közelmúltban mindkét helységben vereséget szenvedett a világbajnok olasz válogatott. A magyar fővárosból 2007. augusztusában 3–1-es zakóval távoztak Fabio Cannavaróék, szerdán pedig Spanyolországban kaptak ki 1–0-ra.

Csakhogy...

Amíg a magyarok elleni barátságos mérkőzés után az olasz játékosok még hivatkozhattak az idény eleji formára, most ilyenről szó sem lehetett: Roberto Donadoni együttese elvileg a legerősebb felállásban, a legjobb erőben és vitathatatlanul a győzelem igényével lépett pályára. Így pedig bizony aggasztó a botlás, még akkor is, ha a spanyol és a magyar válogatott játékerejét még véletlenül sem szeretnénk egy lapon említeni.

Az olasz csapat egyébként a 2006-os világbajnokság óta a harmadik barátságos mérkőzését bukta el, ebből azonban, mint Itáliában bőszen hangoztatják, hiba lenne messzemenő következtetéseket levonni. Bezzeg a spanyolok nem fukarkodnak a jelzőkkel a tét nélküli összecsapások kapcsán: Luis Aragonés gárdája a vb óta lejátszott nyolc felkészülési találkozójából ötöt megnyert, ráadásul úgy, hogy a legyőzött riválisok között szerepelt – Olaszország mellett – Franciaország, Görögország, Anglia és Argentína is.

Barátságos meccs ide vagy oda, az olaszok számára figyelmeztető jel lehet az 1–0-s kudarc. Bár Luca Toni szerzett egy meg nem adott gólt, Mauro Camoranesi egyik lövése pedig a lécen csattant, az olasz támadó szekció hiányosságairól sokat elárul, hogy a lefújás után Donadoni kapitány is a spanyol David Villa – valóban csodálatos – kapásgólját dicsérte. Na persze,tehetjük hozzá rosszmájúan, jobb híján mi mást tehetett?

Az itáliai sajtó bírálatainak kereszttüzében amúgy nem a – vereség dacára viszonylag jó teljesítményt nyújtó – játékosok, hanem maga Donadoni áll. Sokan nem titkolt örömmel fogadják a csapatot vb-aranyig vezető, ám az elmúlt két évben a futball helyett inkább a luxusjachtok iránti szenvedélyét kiélő mester, Marcello Lippi esetleges Eb utáni visszatéréséről szóló híreket. A La Gazzetta dello Sport viccrovatában például a következő mondatot adják Donadoni szájába: „Rendben, elveheti az állásomat Lippi, de akkor én meg cserébe elveszem az ő csónakját!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik