Totyogók és idősebbek is bátran belekezdhetnek a síelésbe

Vágólapra másolva!
2007.02.24. 01:38
Sokan gondolják úgy, hogy a síelés nem nekik való, mert az a gazdagok sportja. Tény, hogy aki ezzel a csodálatos sportággal közelebbről meg szeretne ismerkedni, annak időt és némi pénzt kell rá szánnia, de szűkebb pénztárcával is lehet nagyszerű élményeket szerezni.
A síelés elkezdése bármely korcsoportban ajánlott, akár egészen kis (3-4 éves) gyermekek, akár nyugdíjas korban lévők (60-70- éves) bátran, kockázat nélkül elkezdhetik tanulni a havas lejtőkön való csúszkálást, amennyiben megfelelnek néhány alapvető feltételnek:
  • Egy alap (néhány tízezer forintos) felszerelésre van pénzük
  • Rá tud szánni legalább 20 óra tanulást az alapkészségek elsajátítására
  • Megfelelő erőnléttel rendelkezik. Azaz nem küzd jelentős túlsúllyal
  • Egészséges a térd és csípőizülete
  • Egy alap (néhány tízezer forintos) felszerelésre van pénzük
  • Rá tud szánni legalább 20 óra tanulást az alapkészségek elsajátítására
  • Megfelelő erőnléttel rendelkezik. Azaz nem küzd jelentős túlsúllyal
  • Egészséges a térd és csípőizülete
Az első lépések
A felszerelések beszerzésére időt kell szánni. Tévhit, hogy a sízés csak a gazdagoknak való sport, mert olyan drága a felszerelés.

Manapság bárki megtalálja a neki megfelelő felszerelést, mind minőségben, mind árfekvésben
Manapság bárki megtalálja a neki megfelelő felszerelést, mind minőségben, mind árfekvésben

Síléc
Kezdőknek teljesen felesleges új lécet vásárolniuk, a használt tökéletesen megteszi. Érdemes több kereskedést végigjárni, amíg megtaláljuk a nekünk leginkább megfelelő lécet. A lécek talpát kell megvizsgálni, hogy azok ne legyenek túl karcosak, a fedlapjára ne legyen túl sok lyuk fúrva, de ha az némileg karcos az nem probléma. Egy ilyen kategóriájú lécet (kötés nélkül) 4-15 ezer forintért vehetünk.

Kötés
A kötésnél a legfontosabb, hogy a síelő súlyának megfelelő kötést válasszunk, hogy esésnél az leoldja a lábunkról a lécet – kérjük ki szakember véleményét. Ha külön vesszük a lécet és a kötést, akkor annak felszerelését, beállítását szakszervizben végeztessük. Egy kezdőnek való kötéshez 3-10 ezer forintos áron juthatunk.

Bot
A botnak legalább könyökmagasságig kell érnie, fontos, hogy legyen rajta hótányér. Már 1000 forinttól beszerezhető.

Bakancs
Öntött műanyag bakancsot érdemes a kezdőknek vásárolni, 4-5 csattal. Fontos, hogy szorosan becsatolva a bakancsot a lábszárunk előre dőljön. A megfelelő sícipő kiválasztása nagyon fontos, a túl nagy cipőben nehéz síelni, ha a cipő szorít, akkor pedig nagyon hamar elmehet a kedvünk a síeléstől, mert nyomni fogja a lábunkat. A legtöbb időt a megfelelő bakancs kiválasztására érdemes szentelni, ajánlatos a kinézett bakancsot kibérelni, és ha sízés közben is megbizonyosodtunk róla, hogy tökéletes, akkor megvásárolni. Kezdőknek 4-12 ezer forint közötti összegért lehet vásárolni sícipőt.

Egyéb
Mindenképp vízhatlan, alacsony légátersztésű ruhában síeljünk, amiben könnyen tudunk mozogni, nem kell feltétlenül drágát vásárolni, hiszen nem a ruha síel helyettünk. Persze egy jobb minőségű ruha emeli a komfort érzetet. A kesztyű feltétlenül szükséges, csakúgy, mint a sapka. A sí szemüveg hóesésben és erős napsütésben segít, ha veszünk, akkor mindenképp olyat válasszunk, amely nem párásodik (leheljünk rá, és kiderül), egy párás szemüveg többet árt, mint használ. Mindenképp UV-szűrős szemüveget válasszunk, hiszen a fényterhelés havon nagyon erős. Nagy forgalmú sípályákon – a gyerekeknek sok helyen kötelező is – ajánlott a bukósisak viselése.

Boltok, szervízek kölcsönzők listája


Korhatár

A sísport elkezdésének felső korhatára nincs, az alsó azonban érdekes kérdés.
  • 5 éves korig a gyermek személyfüggő, tehát az egyéni foglalkozás, akár a szülő által ajánlott
  • 6-8 éves korban már kiscsoportos oktatások is hatékonyak, figyelembe véve, hogy a játékigény még mindig nagy
  • 9-11 éves kor között lehet komoly hangsúlyt fektetni a technika elsajátítására
Síoktatók listája
Síterepek Magyarországon
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik