Sztárklubok titkos alkuja?

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2006.07.19. 00:58
Címkék
Talán még sohasem volt annyi dolguk az európai játékosok ügynökeinek, mint ezekben a napokban, az olasz bundabotrány ítéletének kihirdetése után. Az itáliai zsákmányért továbbra is óriási a harc, a tárgyalások tétje pedig nem kicsi, hiszen a világ szűkebb élvonalába tartozó játékosokról van szó. Eközben olasz források titkos háttéralkuról suttognak.
Ruud van Nistelrooyt várják Madridban, de a két klub még nem egyezett meg a csatár áráról
Ruud van Nistelrooyt várják Madridban, de a két klub még nem egyezett meg a csatár áráról
Imago
Ruud van Nistelrooyt várják Madridban, de a két klub még nem egyezett meg a csatár áráról
Ruud van Nistelrooyt várják Madridban, de a két klub még nem egyezett meg a csatár áráról
Ruud van Nistelrooyt várják Madridban, de a két klub még nem egyezett meg a csatár áráról
Imago
Ruud van Nistelrooyt várják Madridban, de a két klub még nem egyezett meg a csatár áráról

Miközben a kontinens játékospiacának mozgásait és a legfrissebb átigazolási híreket figyeljük, érdemes egy kicsit bepillantani a kulisszák mögé is, hiszen a fontos dolgok ott dőlhetnek el. Legalábbis ezt szűrhetjük le Alessandro Vocalellinek, a Corriere dello Sport című olasz lap főszerkesztőjének szavaiból, aki egy olasz televíziós műsorban elárulta: értesülései szerint titkos egyezség született három európai sztárklub és a Serie B-be száműzött Juventus között.

A megállapodás lényege, hogy az egyesületek szépen csendben elosztják egymás között a Juvéból távozó játékosokat, a torinói klub megkapja a futballisták teljes értékét tükröző összegeket, a vevők pedig mentesülnek az egymás közötti árverseny káros következményeitől. Az alkut leleplező főszerkesztő azt is elmondta, konkrétan kikről van szó a titkos paktumban: az egyezség szerint David Trezeguet és Patrick Vieira az Intert illeti, Lilian Thuram a Barcelonáé, míg Fabio Cannavaro, Emerson és Gianluca Zambrotta a Real Madridnak „jár”.

Az elmélet megalapozottságát némileg cáfolja, hogy utóbbi játékos ügynöke kedden éppen arról beszélt, hogy kliense inkább Olaszországban maradna, habár a királyi klub mellett a Barcelona és a Chelsea is csábítja. A védő érkezésének egyébként valószínűleg mindenki örülne Madridban, kivéve Roberto Carlost, aki az új vetélytársról szóló hírek hatására személyes beszélgetésre jelentkezett be Predrag Mijatovicshoz, a blancók sportigazgatójához. A brazil tudni akarja, továbbra is számítanak-e rá a kezdőben, mert ha nem, komolyabban veszi a Chelsea érdeklődését.

Míg az angol bajnok a 33 éves labdarúgó személyében védőt, addig a Premiership másodikja kapust kíván szerződtetni. A Manchester United immár második ajánlatát is megtette Gera Zoltán csapatának, a West Bromwich Albionnak Tomasz Kuszczakért, a birminghami egyesület azonban hajthatatlan, amíg nem kapja meg a kívánt összeget és mellé a két (meg nem nevezett) játékost, nem adja a lengyel futballistát. Egyes olasz források szerint Sir Alex Ferguson az Old Traffordra csábítaná az interes Adrianót is, a mérleg másik serpenyőjébe pedig 15 millió euró és Cristiano Ronaldo kerülne.

A kék-feketék számára abban az esetben nem is lenne olyan nagy áldozat megválni Adrianótól, ha a helyére megszereznék kiszemeltjeik közül David Trezeguet-t vagy Luca Tonit. A milánói klubhoz kerülhet az említettek mellett Zlatan Ibrahimovic, valamint a korábban a Manchester Uniteddel is hírbe hozott Patrick Vieira is.
Némileg meglepő, hogy az olasz csapatok prédái fölött éhes sasként keringő európai klubok között nincs ott az Arsenal. A visszafogott vásárlási politikát Arséne Wenger menedzser a következőképpen indokolta: „A Juventus-játékosok bére igen magas, és kevés az olyan klub, amely megengedheti magának ezeket a kiadásokat. Mi sem vagyunk olyan helyzetben, hogy megtegyük – kesergett a francia szakvezető, majd a Juve játékosértékesítési politikáját kommentálva hozzátette: – Őszintén szólva nem értem, miért adja kölcsön futballistáit a torinói egyesület, hiszen az átlagéletkoruk harminc fölött van, így két év múlva, mire a csapat újra első osztályú lehet, már nem sok hasznát veheti a visszatérőknek.”

Miközben tehát a zebrák szétszélednek Európa különböző országaiba, a második vonalba való száműzést megúszó Milannál határozottan kijelentették: ezen a nyáron a Chelsea-be igazoló Andrij Sevcsenko volt az utolsó eladott játékosuk. A piac kiszámíthatatlansága miatt azonban óva intenénk bárkit is attól, hogy ezt az állítást készpénznek vegye.

Az olasz játékosmozgások meglehetősen ködös és találgatásokkal teli fázisában is beszámolhatunk már egy konkrétumról: Damiano Tommasi a Roma csapatából a spanyol élvonalba frissen feljutó Levante együtteséhez szerződött. A 32 éves futballistához hasonlóan az Ibériai-félszigetre költözött a brazil Mário Jardel is, aki korábbi sikereinek színhelyét választotta úti célnak: a Portóban és a Sportingban is megforduló támadó keddtől ismét Portugáliában, ezúttal a Beira Mar csapatában keresi a kenyerét.

Megbeszélték?
A Corriere dello Sport című olasz lap főszerkesztője szerint három klub elosztotta egymás között a Juventus legkapósabb játékosait. Összeállításunkban azt próbáltuk megtippelni, kinek mekkora esélye lehet a számára „kijelölt” csapathoz kerülni.
InterDavid Trezeguet50%
Patrick Vieira70%
BarcelonaLilian Thuram70%
Real MadridFabio Cannavaro80%
Emerson90%
Gianluca Zambrotta30%
---- A ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik