Hurráhangulat? Az nincs

GALAMBOS PÉTER, GYENGE BALÁZS, HEGYI TAMÁSGALAMBOS PÉTER, GYENGE BALÁZS, HEGYI TAMÁS
Vágólapra másolva!
2006.03.24. 01:41
Címkék
A közvélemény és maguk a német játékosok sem voltak elájulva az amerikai (B-)válogatott felett aratott 4–1-es győzelmüktől. Jürgen Klinsmann, a Nationalelf kapitánya sem értékelte túl a sikert, viszont semmiképpen sem felejtett el riposztot adni a korábban őt bíráló újságíróknak.
A kép csalóka, nem a német válogatott került padlóra Dortmundban ? igaz, kapusának, Oliver Kahnnak még sokba kerülhet a potya gól
A kép csalóka, nem a német válogatott került padlóra Dortmundban ? igaz, kapusának, Oliver Kahnnak még sokba kerülhet a potya gól
Imago
A kép csalóka, nem a német válogatott került padlóra Dortmundban ? igaz, kapusának, Oliver Kahnnak még sokba kerülhet a potya gól
A kép csalóka, nem a német válogatott került padlóra Dortmundban ? igaz, kapusának, Oliver Kahnnak még sokba kerülhet a potya gól
A kép csalóka, nem a német válogatott került padlóra Dortmundban ? igaz, kapusának, Oliver Kahnnak még sokba kerülhet a potya gól
Imago
A kép csalóka, nem a német válogatott került padlóra Dortmundban ? igaz, kapusának, Oliver Kahnnak még sokba kerülhet a potya gól

Azoknak lett igazuk, akik a kezdő sípszó előtt német győzelemre tippeltek, mondván: hiába a „kapitányváltó hangulat”, hiába a sok hiányzó, Bruce Arena tartalékos együttesét („Nem hiszem, hogy ebből a csapatból túl sokan ott lesznek majd a vébén” – szólt a kapitány) így is le lehet – és le kell – győzni. Az első félidő maga volt a kínszenvedés, ám a szünet után beindult a német henger, előbb a 45 másodperce pályán lévő Bastian Schweinsteiger csavart a kapuba szabadrúgásból, majd jött a 73. és a 79. perc közötti hat perc, amikor háromszor is megrezdült Kasey Keller hálója. Az eredményt a válogatottban először eredményes Steve Cherundolo kozmetikázta – a labdának aláfutó Oliver Kahn kapitális hibája nyomán.

A Hannoverben profiskodó Cherundolo egyetlen pozitív jelet sem vélt felfedezni az Egyesült Államok játékában – a 4–1 szerinte leginkább Klinsmann kapitányra volt jó hatással: „Jürgen alkalmasint jobban fog majd aludni.” No igen, azután, hogy a Bild kirúgással „fenyegette meg” Klinsit, a Teamchef biztosan kellemesebben érzi magát. Mindenesetre azonnal kihasználta az első alkalmat arra, hogy visszavágjon korábbi bírálóinak. „Veszélyes pesszimizmus terjedt el a német futballban három hónappal a világbajnokság rajtja előtt. Olyan kampány zajlik ellenem, amely már túl messzire ment, ráadásul tiszteletlen, agresszív és megpróbálja a közvéleményt felheccelni” – fortyogott a szőke üstökű tréner a meccs utáni sajtótájékoztatón. A találkozóról annyit mondott, hogy hasznos volt.

„Kemény csata zajlott az elején, sokáig nem tudtuk feltörni ellenfelünk védelmét, az első gól azonban megtörte a rivális ellenállását” – értékelt Michael Ballack. A valamennyi német gólnál „bábáskodó” Miroslav Klose – akiről a Bild azt írta, hogy „kilőtte az amikat a gatyájukból” – úgy vélte, senkinek sincs oka hurráhangulatot teremteni a győzelem után.

Ballack az első 30-as

Szerda este elérkezett a 2005. augusztus 17-e óta várt pillanat: Michael Ballack újfent gólt szerzett a válogatottban, ezzel – ellépve Andreas Möller (29) mellől az örökrangsorban – ő lett az első középpályás, aki a Nationalelfben elérte a harmincas platót. A nemzeti együttesben 1999. április 28-án bemutatkozó Ballack előtt olyan korszakos csatárklasszisok vannak a rangsorban, mint Gerd Müller, Rudi Völler, Jürgen Klinsmann, Karl-Heinz Rummenigge vagy Fritz Walter – mindannyian világ- vagy Európa-bajnokok. Bár Müller 68 gólos rekordja megdönthetetlennek tűnik, Ballack, ha ilyen ütemben termel, akár odaérhet a második helyre. Az lenne ám a bravúr!
A Nationalelf tíz legjobb gólvadásza
1. Gerd Müller68 ( 62)
2. Rudi Völler47 ( 90)
Jürgen Klinsmann47 (108)
4. K.-H. Rummenigge45 ( 95)
5. Uwe Seeler43 ( 72)
6. Oliver Bierhoff37 ( 70)
7. Fritz Walter33 ( 61)
8. Klaus Fischer32 ( 45)
9. Ernst Lehner30 ( 65)
Michael Ballack30 ( 63)
A név után a gólok, zárójelben a válogatottság száma ---- Robinho is kimaradhat

A címvédő brazilok gőzerővel készülnek a nyári seregszemlére, Carlos Alberto Parreira szövetségi kapitány fejében nagyjából megvan az utazó keret névsora. A szakvezető válogatási szisztémájáról és egyes játékosairól beszélt a minap.

– Igaz, hogy sem a PSV-s, sem pedig a fenerbahcés Alex nem megy a csapattal Németországba?
– Jelen helyzetben igaz. Ez a brazil labdarúgás gazdagságát mutatja, hiszen két kiváló játékosról van szó – válaszolta a selecaóval 1994-ben világbajnoki címet szerző szakember. – Egyszerűen nincs idő arra, hogy mindenkit kipróbáljak. Csupán egy keretet nevezhetek, ez pedig gyakorlatilag teljesen megtelt.

– Hallani arról is, hogy Robinho szintén kimarad. Mi a helyzet a Real Madrid ifjú titánjával?
– Hatalmas a konkurencia, és én nem csak a pillanatnyi forma alapján válogatok. Branco például 1994-ben azért fért be a csapatomba, mert a Fluminensében és egyáltalán addigi karrierje során letett már egyet s mást az asztalra. Robinho jó játékos, de meg kell küzdenie a helyéért.

– Elárulná, hol tart a csapatépítésben, hány hely kiadó még a keretben?
– Természetesen még nem zártam le a keretet, ám neveket egyelőre nem említek. Annyit azért elárulhatok, hogy nem csupán tapasztalt játékosokra építek, nem szeretnék ugyanis magas átlagéletkorú együttessel próbálkozni Németországban. Kellenek a fiatalabbak is, nehogy kifulladjon a gárda.

– Néhány meghatározó játékosa – Dida, Cafú, Roberto Carlos, Adriano – nincs éppen jó formában. A legrosszabb talán mégis Ronaldo helyzete, hiszen a csatár lelkileg is padlóra került. Mit vár tőle?
– Szerintem az említett játékosok azért nem játszanak jól mostanság, mert a világbajnokságra tartalékolják erejüket. Biztos vagyok benne, hogy Ronaldo is kivágja majd a rezet, és felelősségteljesen vezeti a válogatottat Németországban. Meg lennék lepve, ha nem így történne. ---- Marcel Desailly borúlátó
Az 1998-ban világ-, 2000-ben Európa-bajnok Marcel Desailly pesszimistán beszélt a francia válogatott idei esélyeiről. A pályafutását tavaly befejező védő azt mondta a Le Parisien című napilapnak adott interjújában, hogy lát ugyan ígéretes tehetségeket a keretben a régi motorosok helyén, de nekik még tapasztalatot és önbizalmat kellene gyűjteniük. A kapusposztról szóló Fabien Barthez–Gregory Coupet vitában pedig előbbi mellett tette le a voksát.

Melegítenek az „elefántok”
Három barátságos mérkőzést játszik a vb előtt az elefántcsontparti válogatott. Az Afrikai Nemzetek Kupáján a múlt hónapban ezüstérmet szerző vb-újonc május 27-én Bázelban az ugyancsak vb-résztvevő Svájccal, május 30-án a franciaországi Vittelben Chilével, június 4-én pedig egy Párizs környéki helyszínen Szlovéniával találkozik. Didier Drogbáék a tornán június 10-én Argentína ellen kezdenek.

Eladják a gyepet
A világbajnokságok történetében először a szurkolók megvásárolhatják majd a döntőnek otthont adó stadion gyepszőnyegét. (A július 9-i finálét a berlini Olimpiai Stadionban rendezik.) Egy hússzor harminc centiméteres fűdarab ára 75 euró lesz, a teljes játéktér értékesítése így 8.9 millió eurót hoz az ötletgazdáknak. Úgy hírlik, biztosak benne, hogy a gyeptéglák többségét az érdeklődők már a döntő előtt lefoglalják.

Ministadion is lesz
A főtámogató sportszergyártó a vb idejére a német főváros központjában fel fogja építeni a berlini stadion pontos, kicsinyített mását. A tervek szerint tízezer ember befogadására alkalmas, a német parlament (Reichstag) előtt felhúzandó miniarénával a jegy nélküli szurkolóknak akarnak hangulatos helyszínt kialakítani a meccsnézésre, természetesen hatalmas kivetítők segítségével. A szünnapokon koncerteket rendeznek majd odabent.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik