Egy Hetényi volt a különbség

AMLER ZOLTÁN, SEBASTIAN TAMÁSAMLER ZOLTÁN, SEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2005.11.17. 02:44
Címkék
Mindenki Stastnyra figyelt – Hetényi a korongra: a fehérvári kapus volt az Alba nyerôembere
Mindenki Stastnyra figyelt – Hetényi a korongra: a fehérvári kapus volt az Alba nyerôembere
Farkas József
Mindenki Stastnyra figyelt – Hetényi a korongra: a fehérvári kapus volt az Alba nyerôembere
Mindenki Stastnyra figyelt – Hetényi a korongra: a fehérvári kapus volt az Alba nyerôembere
Mindenki Stastnyra figyelt – Hetényi a korongra: a fehérvári kapus volt az Alba nyerôembere
Farkas József
Mindenki Stastnyra figyelt – Hetényi a korongra: a fehérvári kapus volt az Alba nyerôembere


– Jól beszél angolul?
– Persze, hiszen évekig Amerikában játszott.

– Akkor segít, hogy a meccs végén készítsek vele egy interjút?
– Mi sem természetesebb.

A két kérdést negyven perccel a kezdés előtt Virányi Zsolt, a Magyar Rádió riportere teszi fel idősebb Ocskay Gábornak, a székesfehérváriak szakosztály-igazgatójának. A rövid párbeszéd mintegy felvezeti az előttünk álló két és fél-három órát: aki itt van, leginkább a legendás Stastny fivérek unokaöccsére, Michal Stastnyra kíváncsi. A bemelegítés alatt még a lilák szakvezetője, Ancsin János is őt szemléli – hiába, no, az ellenfél újoncát illik szemügyre venni. A vendégek másodedzője, Énekes Lajos mosolyogva érkezik a zsűriből: "Kóstolgattak odabent, de mondtam, hogy ez csak Interliga-meccs, a bajnoki kártyákra nincs szükség."

No, igen, a Ferencváros elleni kalamajka sokáig kísért (és az ügynek még nincs is vége, hiszen – mint jeleztük – az Alba nem nyugszik bele, hogy elvettek tőle három pontot, és a bíróságon támadja meg az ítéletet), így gyorsan rögzítsük is: Stastny papírjai rendben vannak! Az idegei? Már kevésbé. A parti ötödik percében összeakaszkodik Szajbert Krisztiánnal, a hazaiak újdonsült válogatottjával – a büntetőpadon talán majd megnyugszik…

Csibi József és honfitársa, Milos Palovcik két percig nélküle próbálkozik, ám idővel újra összeáll a sor: szlovák barátunk velük alkot támadótriót, amely egy-előre nem veszélyes. A Volán ifjú kapusának, a varrt seb miatt pihenő Budai Krisztián helyett lehetőséget kapó Hetényi Zoltánnak van inkább teendője: a 15. percben azonban ő is tehetetlen – a másik Szajbert, Patrik a bal szélről iszonyatosan nagy gólt ragaszt a hosszú felsőbe. Egy biztos: a Szajbert nevet már nem kell bemutatni Stastnynak…

Szereti a bunyót? A második felvonásban a Bernei Gergelyt megtámadó Palovcikot Gergely Csaba próbálja móresre tanítani, de Stastny pillanatok alatt a helyszínen terem. "Ha meccs közben is ilyen gyorsan korcsolyázna…" – jegyzi meg pikírten egy néző, aki aztán nem sokat láthatja a jégen a tavaly még Ausztriában szereplő csatárt.

Hogy miért? A vendégek egymás után kapják a kisbüntetéseket, még a hevesen tiltakozó Pat Cortina mester is "kiharcol" két perc hátrányt csapatának, és bizony ilyen szituációban nem árt, ha a jégen tartózkodó négy játékos egy nyelvet beszél. Ladányi Balázs tölt, tüzel, irányít, Hetényi azonban mindent fog, így megússza a kritikus perceket a bajnok, amely ezen felbuzdulva támadni kezd. A harmad utolsó percében gyors Simon Csaba–Majoross Gergely akció ér révbe (Bernei Gergely a válogatott Japán és Románia elleni meccseit is beleszámítva 159 perc után kap gólt), ami olyannyira felvillanyozza a maradék 47 másodpercre Stastnyt, hogy olyat tesz, amit eddig soha: kapura lő! Nem egyszer, kétszer! Előbb fonákkal emel kapura, majd a vonalról bombáz. Feloldódott?
A harmadik menet harmadik percében a pontosan célzó barát, Sille Tamás nyakába ugrik – tíz esztendeje a szlovák Extraligában általában fordítva történt mindez… Ennek ellenére Michal Stastny boldogan megy az öltözőbe, csapata Hetényi bravúrjaival megőrzi 2–1-es előnyét, így győztes találkozón mutatkozik be. Persze a következő meccsre gólt ígér. Joggal kérdezhetik a miskolciak: biztos, hogy szombaton az Alba ellen kell lejátszaniuk az első bajnoki meccsüket?

MESTERMÉRLEG

Egy lőtt góllal nem lehet megnyerni egy mérkőzést… A kapura lövések aránya 34:21 volt a javunkra, úgy látszik, már-már hagyománnyá válik a két gárda csatájában, hogy a többet lövő csapat elveszíti a meccset. (Ancsin János az UTE edzője)

Ezt a mérkőzést Hetényi nyerte meg nekünk, minden elismerésem az övé. Nem volt túl jó meccs, a társaság egyik fele fáradt volt a hét végi torna miatt, a másik fele pedig régen játszott tétmérkőzést. (Pat Cortina az Alba Volán edzője)

Az állás
1. Jesenice14111269–3435
2. Slavija13 8550–3724
3. Volán13 72441–3123
4. Olimpija12 422438–2718
5. UTE13 41830–5514
6. DAC12 31825–3511
7. Medvesvcak11 21826–60 7

Szavazás

Magyar csapat nyeri a 2005-06-s Interligát?

---- C ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik