Bicskei Bertalan az új tréner

KECSKÉS ISTVÁN, PIETSCH TIBOR, SZÉKELYHIDI JÁNOS, ZOMBORI ANDRÁSKECSKÉS ISTVÁN, PIETSCH TIBOR, SZÉKELYHIDI JÁNOS, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2002.12.28. 22:45
Címkék
Az őszi idény során többször is arról lehetett hallani  igaz, a székesfehérvári klubvezetők rendre kategorikusan cáfolták az értesülést , hogy a bajnokságban a vártnál gyengébben szereplő Videoton csapatánál edzőváltás lesz, ám egészen mostanáig Várhidi Péter volt a szakmai munka irányítója. Szombattól azonban bizonyosan kijelenthető, hogy nem az Újpestet korábban bajnoki címig, a Videotont pedig tavaly a felsőházba vezető szakemberrel kezdik meg a piros-kékek a téli felkészülést&
Bicskei Bertalan januárban, a Videoton elsô gyakorlásán újra edzésszerelésbe öltözhet
Bicskei Bertalan januárban, a Videoton elsô gyakorlásán újra edzésszerelésbe öltözhet
Bicskei Bertalan januárban, a Videoton elsô gyakorlásán újra edzésszerelésbe öltözhet
Bicskei Bertalan januárban, a Videoton elsô gyakorlásán újra edzésszerelésbe öltözhet
Bicskei Bertalan januárban, a Videoton elsô gyakorlásán újra edzésszerelésbe öltözhet
Bicskei Bertalan januárban, a Videoton elsô gyakorlásán újra edzésszerelésbe öltözhet
Még a karácsonyi ünnepek előtt, december 21-én történt, hogy üléseztek az együttest működtető labdarúgó-kft. vezetői, és bár személyi kérdések is napirenden voltak, az szóba sem került, hogy váltás lenne a kispadon. A fehérvári sportvezetők ezen a bizonyos összejövetelen úgy döntöttek, hogy öt labdarúgó (név szerint Predrag Gajics, Onyeabor Monye, Hamar István, Pomper Tibor és Vasas Zoltán) távozása elé nem gördítenek akadályt, ha értük megfelelő ajánlat érkezik. Ugyanakkor a klub ügyvezetője, Maráczi Endre azt is elmondta, az edzőkérdés nem volt téma. Akkor megszólaltattuk az Olaszországban üdülő vezetőedzőt, Várhidi Pétert is, aki megjegyezte: ő újra optimistán látja a Videoton jövőjét, és ezentúl is a székesfehérvári sikerekért dolgozik majd. A tréner még arról beszélt, hogy tavasszal egy olyan gárda alapjait kell leraknia, amely a következő szezontól ismét ott lehet a legjobbak között, és azt is megemlítette: már leadta azt a listát, amelyen az erősítésként kiszemelt futballisták neve szerepelt. Nos, meglehet, a nevezettek közül néhányan a jövőben valóban Székesfehérvárott futballoznak majd, ám az bizonyos, hogy nem Várhidi Péter irányítása alatt…
– Péntek este felajánlottam a klubvezetőknek a közös megegyezéses szerződésbontást, és azt az illetékesek elfogadták– mondta Várhidi Péter. – Szombaton megegyeztünk a részletekben, igaz, a szükséges papírokat egyelőre nem írtuk alá.
– Ha figyelembe vesszük az utóbbi napok eseményeit, vagyis azt, hogy több játékos szabadlistára került, miközben önt megerősítették a tisztségében, ugyancsak váratlannak tűnik az elhatározása. Mi áll a döntése hátterében?
– Nem szeretnék ezzel bővebben foglalkozni, de azt gondolom, akik figyelemmel kísérték a Videotonnál az utóbbi fél évben történteket, azok megértik az elhatározásomat. Úgy érzem, a jelenlegi helyzetben ez a lépés tűnik a legjobb megoldásnak.
– Azért azt mégis megkérdezném: milyen érzésekkel távozik, annak a tudatában, hogy az előző bajnokságban a felsőházba vezette a fehérváriakat, most pedig mindössze két pontra a kiesését jelentő pozíciótól, csak kilencedik a Videoton?
–Tavaly egyértelműen sikerült bizonyítanom a csapattal. Aki pedig csak egy kicsit is jártas a futball világában, az tudja, ez az ősz nem a szakmáról szólt nálunk.
– Ennek az ősznek az ismeretében most elsősorban pihenne, vagy inkább a munkába temetkezne? Hallani ugyanis olyan hangokat, hogy Kispesten az edzőjelöltek között felmerült az ön neve is…
– Csak annyit mondhatok, senkivel sem tárgyaltam, egészen idáig a Videoton volt számomra az elsődleges. Pihenni azonban ráérek öregkoromban is, így amennyiben adódik egy olyan munka, amelybe megítélésem szerint érdemes belevágni, akkor azt elvállalom.
Ennyi a történet hivatalos része, legalábbis Várhidi Péter elmondásában.
Vannak azonban olyan információk is, miszerint a felek korántsem akkora megértésben
Egyetlen esztendô alatt huszonhárom edzôváltás volt az élvonalban

Huszonhárom edzôváltás egy év alatt. A helyzetet bonyolítja, hogy Kispesten például papíron egy edzôváltás történt csak, hiszen rendre olyan szakembert bíztak meg az együttes felkészítésével, aki nem rendelkezett A-licenccel, így mindegyikük helyett Gujdár Sándor látta el – papíron –a vezetôedzôi feladatokat. Ugyanez történt Újpesten, ahol Molnár Lászlót az addig is vezetôedzôként nevezett Szabó András váltotta. Viszszatérve a Bozsik-stadionba: az egyesületnél ebben az évben négy edzôváltás történt –és a hírek szerint közeledik a jubileumi ötödik is. A huszonharmadik a sorban Várhidi Péter székesfehérvári menesztése lett. Ebben az esztendôben csak Zalaegerszegen nem történt csere a kispadon –bár formálisan ez sem igaz, hiszen a szükséges licenc híján Bozsik Péter helyett Kovács Jenô technikai vezetô, majd Simon Antal pályaedzô irányította egy ideig a szakmai munkát, de mindenki tudta, hogy ez csak a szabályok miatt, afféle álcázásként történt így.

Télen
Haladás: Nagy Mihály (megbízott edzô) helyett Szentes Lázár
Vasas: Komjáti András helyett Kiss László
Újpest: Kisteleki István helyett Glázer Róbert
Debrecen: Pajkos János helyett Dajka László
Ferencváros: Csank János helyett Garami József
Kispest: Glázer Róbert helyett Détári Lajos
Sopron: Reszeli Soós István helyett Simon Tibor

Tavassza
Vasas: Kiss László helyett Tornyi Barnabás a 29. forduló után
Sopron: Simon Tibor helyett Bognár György a 32. forduló után*
MTK: Bognár György helyett Popovics Sándor a 32. forduló után

Nyáron
Debrecen: Dajka László helyett Szentes Lázár
Dunaferr: Egervári Sándor helyett Tornyi Barnabás
MTK: Popovics Sándor helyett Egervári Sándor
Újpest: Glázer Róbert helyett Molnár László**
Kispest: Détári Lajos helyett Fitos József**

Ôsszel
Békéscsaba: Pásztor József helyett Sikesdi Gábor (megbízott edzô) a 4. forduló után
Békéscsaba: Sikesdi Gábor (megbízott edzô) helyett Garamvölgyi Lajos az 5. forduló után
Kispest: Fitos József helyett Ioan Patrascu** az 5. forduló után
Újpest: Molnár László helyett Szabó András az 5. forduló után
Matáv Sopron: Bognár György helyett Farkas József** (megbízott edzô) az 5. forduló után
Matáv Sopron: Farkas József (megbízott edzô) helyett Komjáti András a 6. forduló után
Kispest: Ioan Patrascu helyett Szurgent Lajos** a 13. forduló után
Videoton: Várhidi Péter helyett Bicskei Bertalan

* Simon Tibor halála után egy mérkôzésen Farkas József irányította a Matáv Sopront
** A jelzett edzôk nem rendelkeztek a követelményeknek megfelelô bizonyítvánnyal, így helyettük más ült a kispadon, és más nyilatkozott. Kispesten Gujdár Sándor volt a helyettes, Újpesten Szabó András, míg a soproniak ôszi átmeneti idôszakában a lemondott edzô, Bognár György a formalitások miatt ült le a kispadra
váltak el, mint ahogy azt hangoztatják. Állítólag a trénert a székesfehérvári vezetők kész tények elé állították, ők ajánlották fel a közös megegyezéses szerződésbontást, és aki ismeri a magyar labdarúgás viszonyait, az tudja: amennyiben Várhidi Péter a vezetőség által kínált feltételeket nem fogadja el, könnyedén ellehetetlenítik az edzői életét, s elvehetik a lehetőségét attól, hogy dolgozhasson a sportágban (hirtelen csak egy példa a magyar profifutball közelmúltjából: Gergely Károly néhány évvel ezelőtt pert kezdeményzett a Győrrel, azaz nem ment bele az úgynevezett közös megegyezéses elválásba, és az elnyúló ügymenet, pereskedés során végül nem tudott munkát vállalni, pedig több csapat is szívesen a kispadján látta volna a szakvezetőt, de az ETO-tól megegyezés híján nem tudott elszakadni, csak úgy, ha lemond a neki járó javadalmazásról…).
Hogy a Videotonnál mi a pontos igazság, e pillanatban csak sejteni lehet. Egy biztos, Székesfehérvárott ősszel sok minden hátráltatta a szakmai munkát. A játékoskeret késve alakult ki, ráadásul nem a szakma igényei szerint – egy szurkolói ankéton nyilatkozta a klub akkori aktuális vezetője, hogy lejárt a kedvencek ideje, mostantól az edző helyett a vezetők döntenek az erősítési kérdésekben… –, életbe léptettek egy mosolyogtató házirendet, a tartalékcsapathoz irányították a csapatkapitányt, Hamar Istvánt, a külföldi játékosok közül többen feljelentették a klubot, vagyis minden volt, csak futball nem. Persze ettől még a Videoton állhatna előrébb is a bajnokságban, alighanem olykor a szakmai stábnak is erélyesebben kellett volna fellépnie a csapatot többször is cserbenhagyó futballistákkal szemben.
De nézzük a másik oldalt is… Csupán formális beszélgetést folytattunk, azt is csak azért, mert én hamarosan külföldre utazom – nagyjából így foglalhatnánk össze, mit is mondott Maráczi Endre, a futballcsapatot működtető kft. ügyvezetője azok után, hogy péntek este Székesfehérvárott találkozott Várhidi Péterrel.
Aztán szombat délután már egész másképp fogalmazott…
– Várhidi Péter felajánlotta a lemondását, emiatt a vezetőség összeült, majd úgy határozott, hogy elfogadja azt – vágott a közepébe az elöljáró.
– Tehát pénteken erről esett szó önök között…
– Nem, ez egy hosszabb folyamat eredménye.
– Meglehet, bennem van a hiba, de valamit nem értek. Nevezetesen azt, hogy az őszi utolsó kör után legalább ötször hallhattuk azt a fehérvári vezetőktől: Várhidi Péter helye nem forog veszélyben. Erre most azt mondja, ami történt, az egy hosszabb folyamat eredménye…
– Mert tényleg az.
– Érzem, többet nem árul el a részletekről… Az elején azzal kezdte: a szakvezető javasolta a szakítást. Ugyanakkor azt is hallani, hogy a vezetőség intézett ultimátumot az edzőhöz, mondván, ha áldását adja az amúgy kétezer–négy június végéig szóló szerződése felbontására, akkor a következő fél évre esedékes fizetését mindenféleképpen megkapja.
– Semmilyen ultimátumról nem tudok, miként arról sincs fogalmam, kik, miért találnak ki ilyeneket.
– Jó, akkor vegyük azt a verziót, hogy Várhidi Péter ajánlotta fel a lemondását. Meglepődött?
– Mondjuk azt, hogy nem örültem neki. Annak viszont igen, hogy a válás részleteiben sikerült megegyeznünk, szerintem mindkét fél elégedetten állt fel az asztaltól.
– Szokás úgy indítani az ilyenkor kötelező kérdést, hogy alighanem korai még afelől érdeklődni, ki lehet az utód, csakhogy ön már tudatta velünk: ami történt, az egy hosszabb folyamat eredménye, azaz bizonyára megvan a jelöltjük a kispadra.
– Vannak elképzeléseink, ez tény, azonban neveket ne várjon tőlem.
– Akkor említenék én egyet…
– …ne, ön se említsen. Nincs értelme.
– Ha ön mondja… Annyit viszont igazán elárulhatna, mikor nevezik ki az új trénert.
– Minden elkövetünk azért, hogy a rendszer stabil maradjon, de ne feledje, nem vagyok látnok.
Mivel ezen a ponton a beszélgetés befejeződött, már leírhatjuk a fehérvári kispadra esélyes szakember nevét. Bicskei Bertalanról van szó, a Kínából néhány hete hazatért edzőről, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitányáról.
Információink szerint a szakvezetővel már napokkal ezelőtt felvette a klub a kapcsolatot, és bár az edző szombat délután még nem kívánt reagálni arra a hírre, miszerint ő örökli Várhidi Péter helyét ("Mifelénk az természetes, hogy ha valaki külföldről hazatér, akkor azonnal bedobják a nevét valamelyik csapatnál” – jegyezte meg, mosolyogva hozzátéve, hogy bár vidéken van, de nem Fehérvárott, hanem az édesapjánál Tahitóthfalun…), késő estére biztosra vált: az első januári edzést már Bicskei Bertalan vezeti.
A székesfehérváriak újdonsült mestere egyébként legutóbb a Győrnél dolgozott első osztályú együttesnél, méghozzá szakmai igazgatóként, majd a magyar válogatottat irányította 1998 és 2001 között. Aztán jött a kínai kaland, most pedig a fehérváriak hívása…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik